Μετά από μήνες συνεχών αναβολών και χαμένων προθεσμιών, το πολυαναμενόμενο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης V4 της DeepSeek ετοιμάζεται τελικά για την πρεμιέρα του στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με εσωτερική επικοινωνία του ιδρυτή της εταιρείας, Liang Wenfeng, που έφερε στο φως το AIbase, το νέο μοντέλο δεν είναι απλώς μια αναβάθμιση, αλλά το απόλυτο βαρόμετρο για την ικανότητα της Κίνας να αναπτύξει κορυφαίο AI βασισμένη αποκλειστικά σε εγχώριο hardware.
Η στροφή στην Huawei και το «άδειασμα» των ΗΠΑ
Το V4 αρχικά αναμενόταν στα μέσα Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να επαναλάβει τον θρίαμβο της κυκλοφορίας του DeepSeek R1 τον Ιανουάριο του 2025. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν ρεπορτάζ του Reuters και του The Information, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μια στρατηγική απόφαση-μαμούθ: η DeepSeek πέρασε μήνες ξαναγράφοντας κρίσιμα μέρη του λογισμικού της (model stack) προκειμένου αυτό να τρέχει ομαλά στους επεξεργαστές Ascend της Huawei και σε chips της Cambricon Technologies.
Σε μια άκρως επιθετική κίνηση, η εταιρεία απέκλεισε εσκεμμένα την πρώιμη πρόσβαση σε αμερικανικούς κολοσσούς κατασκευής chips, όπως η Nvidia και η AMD.
Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα. Κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες, όπως οι Alibaba, ByteDance και Tencent, έχουν προχωρήσει σε μαζικές παραγγελίες εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων για το επερχόμενο chip 950PR της Huawei, το οποίο μπαίνει σε μαζική παραγωγή τον επόμενο μήνα, με στόχο την παράδοση 750.000 μονάδων εντός του έτους.
Το τεστ των δύο AI οικοσυστημάτων
Η καθυστέρηση του DeepSeek V4 παρακολουθείται στενά σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Οι αμερικανικοί έλεγχοι εξαγωγών έχουν ωθήσει τα κινεζικά AI εργαστήρια να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις μακριά από το αμερικανικό πυρίτιο.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2026, χαλάρωσε μερικά μέτρα –αντικαθιστώντας τις καθολικές απαγορεύσεις με αδειοδοτήσεις κατά περίπτωση για chips επιπέδου Nvidia H200, αλλά με επιβολή τέλους 25%– η ένταση παραμένει. Μόλις στις 2 Απριλίου, κατατέθηκε διακομματικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την πλήρη απαγόρευση εξαγωγών προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής chips στην Κίνα.
Ο CEO της DeepSeek, Liang Wenfeng, έχει χαρακτηρίσει το εμπάργκο στους ημιαγωγούς ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση» για την εταιρεία του, παραδεχόμενος ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις πρέπει να καταναλώσουν διπλάσια έως και τετραπλάσια υπολογιστική ισχύ για να φτάσουν τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με το -υπό περιορισμό- αμερικανικό hardware.
Τι φέρνει το V4
Παρά τις δυσκολίες, η DeepSeek προχωρά ακάθεκτη. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε ένα περιορισμένο “gray release” τεστ του V4 για επιλεγμένους χρήστες. Το μοντέλο διαθέτει ένα τεράστιο παράθυρο περιβάλλοντος (context window) ενός εκατομμυρίου tokens και νέα πολυεπίπεδα modes για ταχύτητα και «ειδική συλλογιστική» (expert reasoning).
Αν το V4 αποδώσει τα αναμενόμενα τρέχοντας πάνω στα chips της Huawei, θα επικυρώσει περίτρανα την αναδυόμενη, παράλληλη τεχνολογική υποδομή που χτίζει το Πεκίνο. Ταυτόχρονα, θα αναζωπυρώσει τον διάλογο στην Ουάσιγκτον για το αν τα εμπάργκο τελικά περιορίζουν την πρόοδο της Κίνας στο AI ή απλώς… την αναγκάζουν να γίνει 100% ανεξάρτητη.
