Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Mega deal για τη ναυτιλία: Η Star Bulk Carriers απορροφά την Eagle Bulk

ύο μεγάλες εισηγμένες ναυτιλιακές συγχωνεύονται και το αποτέλεσμα είναι στη συγχωνευμένη εταιρεία μια pro-forma κεφαλαιοποίηση αγοράς 2,1 δισ. δολαρίων.

Συμφωνία μεγατόνων στον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς η Star Bulk Carriers και η Eagle Bulk Shipping προχώρησαν σε συγχώνευση, με τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους αυτή τη στιγμή είναι στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αποφάσισαν ομόφωνα τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιριών, οι μέτοχοι της Eagle Bulk Shipping θα λάβουν 2,6211 μετοχές της Star Bulk Carriers για κάθε μετοχή της Eagle που κατέχουν. Πρόκειται για συνολικό αντίτιμο περίπου 52,60 δολάρια ανά μετοχή, ένα premium 17% με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Eagle Bulk Shipping στα 44,85 δολάρια στις 8 Δεκεμβρίου 2023. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της Star Bulk Carriers και της Eagle θα κατέχουν περίπου το 71% και το 29% αντίστοιχα της νέας εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Star Bulk Carriers αποτελεί μια παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία που επικεντρώνεται στη μεταφορά χύδην ξηρών φορτίων, με επικεφαλής τον Πέτρο Παππά και η Eagle Bulk Shipping είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες-διαχειριστές στον κόσμο στον τομέα των μεσαίου μεγέθους πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.

Ο Πέτρος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Star Bulk Carriers, στάθηκε στο ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, που θα τους επιτρέψει να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες κερδών.

«Η συνένωση των Star Bulk και Eagle θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στη ναυτιλία ξηρού χύδην φορτίου με έναν μεγάλο, διαφοροποιημένο στόλο εξοπλισμένο με scrubber. Μαζί θα επωφεληθούμε από μεγαλύτερη κλίμακα, με 169 πλοία, δημιουργώντας ουσιαστικές συνέργειες και δημιουργώντας ένα ακόμη ισχυρότερο οικονομικό προφίλ. Θα αξιοποιήσουμε τις τεχνικές και εμπορικές δυνατότητες διαχείρισης του στόλου και των δύο εταιρειών για να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση, να επιτύχουμε τους στόχους μας για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες κερδών.

Με έναν καλά κεφαλαιοποιημένο ισολογισμό, στοχεύουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρές αποδόσεις μετρητών στους μετόχους, ενώ επενδύουμε σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, καθώς συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ταλαντούχα ομάδα Eagle για την επιτυχή ενσωμάτωση των δύο εταιρειών».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eagle, Gary Vogel, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για αυτή τη συμφωνία, επισημαίνοντας πως η συγχώνευση θα συμβάλει αποφασιστικά στη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία τους.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Star Bulk, ενώνοντας δύο εταιρείες με τις καλύτερες στην κατηγορία τους, τόσο εμπορικά όσο και λειτουργικά. Συγκεντρώνουμε δύο άκρως συμπληρωματικούς οργανισμούς και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η δυναμική συγχώνευση με την Star Bulk θα ξεκλειδώσει σημαντική αξία για τους μετόχους της Eagle, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να συμμετάσχουν στη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της συνδυασμένης εταιρείας».

Σημειώνεται ότι η ενοποιημένη εταιρεία θα διοικείται από την τρέχουσας διοικητική ομάδα της Star Bulk και θα συνδυαστεί με ορισμένα ανώτερα στελέχη της Eagle. Με το κλείσιμο, ο Πέτρος Παππάς θα διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της ενοποιημένης εταιρείας και ο Σπύρος Καπράλος, νυν Πρόεδρος της Star Bulk, θα διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eagle θα ενταχθεί στο ΔΣ της Star Bulk.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις