Η startup Pleevi, με έδρα τις Βρυξέλλες, συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο ευρώ για να επεκτείνει την τεχνολογία έξυπνης φόρτισης EV με τεχνητή νοημοσύνη σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της τα 25 χιλιάδες σημεία φόρτισης έως το 2027.
Ο γύρος χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε από τους Angelwise, Seeder Fund, Noshaq Energy, QBIC III Fund και Angel investor Loïc Bar.
Ιδρύθηκε το 2024 ως spin-off του VITO (συνεργάτης στο Energyville) από τους Wout Lagae και Robin Vanderschueren και έχει αναπτύξει λογισμικό που ενσωματώνει πολλαπλές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας και των σταθερών μπαταριών, για να δημιουργήσει ένα έξυπνο σύστημα φόρτισης.
Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς φορτιστές EV που εστιάζουν αποκλειστικά στο άμεσο κόστος και την εξοικονόμηση ενέργειας, το σύστημα της Pleevi υιοθετεί μια ευρύτερη προσέγγιση, δίνοντας προτεραιότητα στην ευκολία του οδηγού, τη σταθερότητα του δικτύου και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Ο κινητήρας AI προβλέπει ροές ενέργειας έως και 24 ώρες, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι καιρικές προβλέψεις, η κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου και οι διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητα πράσινης ενέργειας.
Η τεχνολογία της Pleevi λειτουργεί ήδη στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία μέσω συνεργασιών με αξιόλογους παίκτες της βιομηχανίας όπως η Phoenix Contact και η VMA (μέρος του ομίλου CFE), αποδεικνύοντας την επεκτασιμότητά της σε διάφορες αγορές.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Pleevi μειώνει το κόστος φόρτισης EV και την εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι ώρες αναχώρησης, η τοπική παραγωγή ηλιακής ενέργειας, οι περιορισμοί σύνδεσης και οι δυναμικές τιμές ενέργειας, η εταιρεία παρέχει μια βελτιστοποιημένη λύση φόρτισης που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε τοποθεσίας.