Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Algae Farms: Γιατί ανέβαλε για τον Σεπτέμβριο τη δημόσια προσφορά της μέσω ΧΑ

Για τον Σεπτέμβριο αναβάλλεται η ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς μετοχών της εταιρείας Algae Farms μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία θα γινόταν η πρώτη νεοφυής και καινοτόμος που θα εντασσόταν στην ΕΝαλλακτική Αγορά ΣΤήριξης ΕΠιχειρηματικότητας του Χρηματιστηρίου, ενώ η κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω του Ηλεκτρονικού ΒΙβλίου Προσφορών ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα, στις 17:00.

Το ΔΣ της εταιρείας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “δεδομένης της ανάγκης πληρέστερης ενημέρωσης του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερόμενων επενδυτών, απαιτείται πρόσθετος χρόνος” για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και πως θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, με ανακοίνωσή της, για τον προσδιορισμό της νέας περιόδου διεξαγωγής της δημόσιας προσφοράς τον Σεπτέμβριο. Όπως προβλέπει η διαδικασία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα χρήματα που είχαν υποβάλει επενδυτές που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική προσφορά μέσω των μελών του ΧΑ απελευθερώνονται και τους επιστρέφονται άτοκα.

Οι πληροφορίες που έχει συλλέξει το Startupper.grαπό τους ανθρώπους της εταιρείας και τα στελέχη του Χρηματιστηρίου κάνουν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον – και μάλιστα ακόμη και από επενδυτές του εξωτερικού. Η διαδικασία, αναφέρουν, “κόλλησε” στο μικρό χρονικό διάστημα από την έκδοση του πληροφοριακού σημειώματος και του κλεισίματος του ΗΒΙΠ όσο και στην χρονική – καλοκαιρινή – συγκυρία, καθώς πολλές επενδυτικές επιτροπές ή πελάτες private banking που δεν γνώριζαν εκ των προτέρων την εταιρεία και τη δραστηριότητά της ήθελαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της εταιρείας και να συναντηθούν με την ομάδα της.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΧΑ, τόσο τα μέλη του όσο και η εταιρεία δεν ήταν έτοιμα να “εξυπηρετήσουν” το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε και καθώς δεν υπήρχε χρόνος για “pre-marketing” αποφασίσθηκε η διαδικασία να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Αν η διαδικασία πραγματοποιείτο το φθινόπωρο ή την άνοιξη, με λίγες ημέρες παράταση η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί ομαλά, εκτιμούν, ωστόσο η καλοκαιρινή επενδυτική “ραστώνη” δεν το επέτρεψε. Η εταιρεία “άρεσε”, αναφέρεται, ωστόσο υποεκτιμήθηκε ο απαιτούμενος χρόνος ενημέρωσης και προετοιμασίας των επενδυτών.

Έτσι, λίγο μετά τις 13:00, το ΔΣ της εταιρείας – και, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του Startupper.gr, με πάνω από το μισό κεφάλαιο της δημόσιας προσφοράς να έχει καταβληθεί – αποφάσισε να αποδεσμεύσει τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια και να ολοκληρώσει τη διαδικασία των Σεπτεμβριο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση της αγοράς και των επενδυτών.

Στελέχη της αγοράς με τα οποία επικοινώνησε το Startupper.gr σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας αναφέρουν ότι η συγκέντρωση τουλάχιστον των μισών ζητούμενων κεφαλαίων – όπως προκύπτει από την εταιρεία – μπορεί να θεωρηθεί “ημι-επιτυχία“, καθώς δείχνει ότι οι βασικές αρχές της νέας αγοράς φαίνεται πως λειτουργούν και ότι δημιουργήθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο στη δεύτερη προσφορά μπορεί να ολοκληρώσει την άντληση των κεφαλαίων. “Κάθε αρχή και δύσκολη”, εκτιμούν, τονίζοντας, ωστόσο, και τα σφάλματα που έγιναν στη συγκεκριμένη διαδικασία, όπως το επενδυτικό “ράθυμο” της περιόδου ή το τριήμερο της υποβολής προσφορών και μάλιστα με τη μεσολάβηση Σαββατοκύριακου (μία περίοδος Δευτέρα έως Παρασκευή θα ήταν προτιμότερη, αναφέρουν).

Από Σεπτέμβριο, λοιπόν, και όχι από σήμερα τα “σπουδαία” – όπως ανέφερε την Παρασκευή το Startupper.gr – όχι μόνο για την Algae Farms αλλά και για την ίδια την ΕΝΑ ΣΤΕΠ, η πρώτη ένταξη στην οποία αναμένεται, όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα το Startupper.gr, να αποτελέσει “βαρόμετρο” ή τουλάχιστον σαφή ένδειξη για την ευρύτερη λειτουργία της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις