Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα επένδυση της Metavallon VC στην BIOPIX-T

Η εταιρεία προέρχεται από το Biosensors Lab του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Η Metavallon VC ανακοίνωσε σήμερα τη Seed επένδυση της στην εταιρεία βιοτεχνολογίας BIOPIX-T. Η εταιρεία βρίσκεται πίσω από τη νέα φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης στο χώρο θεραπείας με την επωνυμία IRIS. Στον επενδυτικό γύρο συμμετέχουν στρατηγικοί angel investors από τους τομείς της υγείας και διαγνωστικής.

Έχοντας ιδρυθεί το 2019 από τους Γιώργο Παπαδάκη, Ηλέκτρα Γκιζέλη, Αλέξανδρο Πανταζή, Νικόλαο Φίκα και Σέργιο Κατσαρό, η BIOPIX-T δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση μιας νέας συσκευής για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests, καθώς και στη σχετική μεθοδολογία για την ανίχνευση γενετικών βιοδεικτών.

Η τεχνολογία προέρχεται από σχετική πολυετή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Biosensors Lab του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Η νέα φορητή πλατφόρμα εισάγει μια ριζική βελτίωση στα γενετικά test, επιτρέποντας το συνδυασμό φορητότητας με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των εργαστηριακών μοριακών διαγνωστικών συσκευών αναφοράς. Αποστολή της εταιρείας είναι να προσφέρει φορητές συσκευές διάγνωσης στους τελικούς χρήστες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, τη γεωγραφική τους τοποθεσία και την εκπαίδευση τους.

Οι γιατροί, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα επωφεληθούν εξίσου από την τεχνολογία, η οποία στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου δημόσιας υγείας και τον έλεγχο διασποράς επιδημιών. Η τεχνολογία έλαβε αρχική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δοκιμαστικών ιδεών του Επιστημονικού Πάρκου της Πάτρας στα τέλη του 2019, καθώς και οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής πανευρωπαϊκής πρόσκλησης έκτακτης ανάγκης για γρήγορη ανταπόκριση στον COVID19.

H BIOPIX-T, μέλος του  Hellenic BioCluster (HBio),  στοχεύει να εισέλθει στην αγορά των διαγνωστικών tests για μολυσματικές νόσους η οποία (βάση δεδομένων πριν από τον covid19) αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2025, ενώ τα companion diagnostics αναμένεται να υπερβούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης θα διατεθεί για την πραγματοποίηση περαιτέρω δοκιμών, την πιστοποίηση της συσκευής, για δραστηριότητες μάρκετινγκ και για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης. Η εταιρεία επεκτείνει την ομάδα της με επιπλέον προσλήψεις. Διευρύνει επίσης το δίκτυο των πιλοτικών πελατών της. Το όραμα της ομάδας είναι να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα της μοριακής διάγνωσης και να εξελιχθεί σε μια διεθνή εταιρεία με σημαντική παγκόσμια παρουσία.

Η εταιρεία μάλιστα είχε διακριθεί και στον έβδομο διαγωνισμό επιχειρηματικού σχεδίου John & Mary Pappajohn που διοργάνωσε πρόσφατα το κέντρο επιχειρηματικότητας του ACT – American College of Thessaloniki.

Ο CEO της BIOPIX-T, Γιώργος Παπαδάκης, δήλωσε: «Αυτή η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στη BIOPIX-T να επιταχύνει την είσοδό της στην αγορά και να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν της. Η εταιρεία στοχεύει σε δύο αγορές σχετικές με τα ιατρικά διαγνωστικά tests μέσω της παραγωγής τυποποιημένων δοκιμών για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των μολυσματικών ασθενειών και για companion diagnostics. Η συσκευή είναι χαμηλού κόστους, έχει σχεδιαστεί για αποκεντρωμένα tests και παρέχει ποσοτικά αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν να συγκριθούν με τα πρότυπα των εργαστηριακών συσκευών. Η «συνδεδεμένη» φύση της, καθώς λειτουργεί μέσω μιας έξυπνης φορητής συσκευής, την καθιστά επίσης ένα τέλειο εργαλείο για υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Ανυπομονούμε να κυκλοφορήσουμε το προϊόν μας στην αγορά το συντομότερο δυνατό και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να προσφέρουμε φορητές διαγνωστικές συσκευές σε κάθε πιθανό τελικό χρήστη, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση, τη γεωγραφική του τοποθεσία και την εκπαίδευσή του».

Ο Γιώργος Καραντώνης συνέταιρος στο Metavallon VC, αναφέρει: «Η BIOPIX-T βασίζεται στα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας από ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων του ΙΤΕ που έχουν ήδη ενισχυθεί από κατάλληλα business στελέχη και δείχνουν αποφασιστικότητα και αφοσίωση στην επιχειρηματικότητα. Η συσκευή IRIS μπορεί να δώσει άμεσα μια πολύτιμη λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά εμείς επενδύσαμε βασιζόμενοι στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της που σχετίζονται με την ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής και την εξέλιξη της ιατρικής ακριβείας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις