Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα επένδυση 17 εκατ. δολαρίων από την Index Ventures για την ελληνική Causaly

Η Causaly, δημιουργός λογισμικού που επιτρέπει σε ερευνητές να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής και να επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων θεραπειών, ανακοινώνει την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων.

Της επένδυσης ηγήθηκε η Index Ventures, διάσημο VC που βρίσκεται πίσω από εταιρείες όπως οι Adyen, Datadog, Discord, Figma, Robinhood, και Roblox, ενώ συμμετείχαν οι Marathon Venture Capital, Pentech and EBRD. Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς αυτή επεκτείνεται σε νέες αγορές και αυξάνει το μέγεθος της ομάδας της.

Η Causaly ξεκίνησε το 2018 με στόχο να δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα για την έρευνα στο χώρο της βιοϊατρικής και να βοηθήσει την ανακάλυψη γνώσης μέσα στον τεράστιο όγκο των βιοϊατρικών δεδομένων. Η συσχέτιση ασθενειών, συμπτωμάτων, θεραπειών και γενικότερα των δεδομένων που υπάρχουν σε εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις, έγγραφα κλινικών δοκιμών, εταιρικά δεδομένα, και ρυθμιστικά πλαίσια είναι απαραίτητη για την εύρεση καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς. Παρόλα αυτά, τα διαθέσιμα εργαλεία στα χέρια των ερευνητών και φαρμακευτικών εταιρειών συχνά δεν επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη δημιουργία νέων φαρμάκων και όχι μόνο.

Οι συνιδρυτές της εταιρείας, Artur Saudabayev (CTO) και Ιωάννης Κιαχόπουλος (CEO), γνωρίστηκαν στο Singularity University στην Καλιφόρνια και έχοντας υπόβαθρο σε χώρους όπως επιστήμη των υπολογιστών και επεξεργασία φυσικής γλώσσας, συνειδητοποίησαν ότι οι εξελίξεις στο χώρο της μηχανικής μάθησης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα βιοϊατρικά δεδομένα, ώστε οι ερευνητές να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών, παρά στην αναζήτηση πληροφοριών στη βιβλιογραφία και την επιστημονική κοινότητα.

Η Causaly έλαβε αρχικό γύρο χρηματοδότησης ύψους 1 εκατομμυρίων δολαρίων από την Marathon Venture Capital τον Σεπτέμβριο του 2018, και επόμενο γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Pentech και EBRD με συμμετοχή της Marathon τον Νοέμβριο του 2019. Σήμερα, η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συνεργασία με εννιά από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Gilead, η UCB και η Novartis, καθώς και οργανισμούς όπως National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε μια από τις εταιρείες αυτές, 1500 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη πλατφόρμα της Causaly για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.

“Η ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει πάνω από μια δεκαετία σε έρευνα, ανάπτυξη και κλινικές δοκιμές και απαιτεί συνεργασία από χιλιάδες ειδικούς”, δήλωσε ο Ιωάννης Κιαχόπουλος. “Η πλατφόρμα της Causaly είναι η πρώτη που δημιουργεί συσχετίσεις μεταξύ επιστημονικών δεδομένων, επιτρέποντας στους ερευνητές να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα αυτά αντί να πρέπει να σπαταλήσουν πολύτιμο χρόνο για να εντοπίσουν τις συσχετίσεις μόνοι τους. Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγουμε σε καλύτερες και πιο γρήγορες αποφάσεις σχετικά με τη χρησιμοποίηση των ερευνητικών πόρων. Η μετάβαση από ένα παραδοσιακό εργαλείο αναζήτησης πληροφοριών στην πλατφόρμα της Causaly αποτελεί σημαντική αναβάθμιση στον τρόπο που πραγματοποιείται η φαρμακευτική έρευνα σήμερα.”

Η διαθέσιμη πληροφορία στον χώρο της βιοϊατρικής αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερο, οι ειδικοί χρησιμοποιούν δεδομένα που προέρχονται από νέες μελέτες στο ανθρώπινο γονιδίωμα, βιοδείκτες και άλλα δεδομένα με σκοπό να δημιουργήσουν θεραπείες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων ασθενών. Η επεξεργασία του τεράστιου όγκου των δεδομένων που απαιτείται καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ερευνητών, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα που συνοδεύει τις καινοτόμες αυτές θεραπείες. Μέσα από αλγορίθμους που προσομοιάζουν τους τρόπους με τους οποίους ένας ερευνητής θα ανακάλυπτε πληροφορίες σε βιοϊατρικά δεδομένα, η πλατφόρμα της Causaly συμβάλλει στην ταχύτερη επεξεργασία των δεδομένων και στη δημιουργία συσχετίσεων, όπως για παράδειγμα μεταξύ θεραπείας και παρενεργειών ή συμπτωμάτων και ασθενειών, και άλλα.

Η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που μπορεί να έχει η χρήση της μηχανικής μάθησης σε συνεργασία με τον ανθρώπινο παράγοντα, με σκοπό να αυτοματοποιήσει δραστηριότητες, αφήνοντας περισσότερο χώρο σε διεργασίες που απαιτούν δημιουργική και κριτική σκέψη. Παρόλο που η εταιρεία επικεντρώνεται μέχρι στιγμής στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών, η τεχνολογία της έχει πολύ πιο ευρεία εφαρμογή και θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία.

“Η πλατφόρμα της Causaly μετασχηματίζει τη διαδικασία που ακολουθείται στο χώρο έρευνας βιοϊατρικής,” τόνισε ο Carlos Gonzalez-Cadenas, εταίρος της Index Ventures. “Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της Causaly, οι ερευνητές μπορούν να αναζητούν πολύπλοκα ερωτήματα και να έχουν άμεσες απαντήσεις μέσα από την αυτόματη ανάλυση τεραστίων όγκων δεδομένων, κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση της. Ιδιαίτερα η περίοδος που διανύουμε τώρα με τον νέο κορονοϊό Covid-19 μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η καινοτομία στον τομέα της βιοϊατρικής, και κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ρόλος που διαδραματίζει η Causaly στη επιτάχυνση της έρευνας για το καλό της ανθρωπότητας είναι κομβικής σημασίας.

Ο Γεώργιος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital, δήλωσε: “Τρία χρόνια πριν, όταν πραγματοποιήσαμε την αρχική επένδυση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην Causaly, το όραμα του Ιωάννη και του Artur έμοιαζε προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, έχει γίνει πραγματικότητα, και η προσθήκη ενός επενδυτή με το βεληνεκές της Index –ίσως το περισσότερο αναγνωρισμένο venture capital fund στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια– συνιστά απόδειξη για το μέγεθος της φιλοδοξίας και τις προοπτικές της εταιρείας.”

“Η πλατφόρμα της Causaly είναι η τελευταία εξέλιξη στο πως οι άνθρωποι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με στόχο να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τη γνώση”, επεσήμανε ο Ιωάννης Κιαχόπουλος. “Αφότου ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία, οι άνθρωποι ανέτρεχαν σε βιβλιοθήκες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην γνώση. Με την ψηφιακή επανάσταση, οι βιβλιοθήκες μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο, σε έγγραφα και βάσεις δεδομένων. Τώρα, χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα πέρα από τα στατικά έγγραφα σε διαφορετικές βάσεις, σε έναν τρόπο αναζήτησης της πληροφορίας που είναι πολύ πιο πλούσιος, στοχευμένος και διαδραστικός.”

Η Causaly διατηρεί την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Ελλάδα, με ομάδα επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το επιστημονικό της δυναμικό, με σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω την επαναστατική τεχνολογία της και να υποστηρίξει τις ανάγκες των πελατών της. Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις