Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

30 εκατ. ευρώ επενδύσεις στις ελληνικές startups με «οδηγό» διεθνή VCs

Μπορεί τους τελευταίους μήνες η καθημερινή ειδησεογραφία να κινείται -περίπου- αποκλειστικά γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις, την πρόθεση ή μη εκ μέρους των δανειστών να συνεχίσουν την δανειοδότηση της χώρας μας, την (τουλάχιστον) «προβληματική» ρευστότητα του τραπεζικού τομέα κ.ο.κ., εντούτοις όμως υπάρχουν και… ψήγματα αισιοδοξίας, δείγματα πως ορισμένοι επαγγελματίες εργάζονται με ζήλο, μεθοδικότητα και σχέδιο.

Αποτέλεσμα; Να διασφαλίζουν χρηματοδότηση των πλάνων τους μέσω αναγνωρισμένων Venture Capitals ή μεμονωμένων επενδυτών, προκειμένου να μετεξελίξουν την ιδέα ή το «προϊόν» τους, να επεκτείνουν τη δραστηριοποίησή τους ή να διεισδύσουν και σε άλλες χώρες, να αναζητήσουν συνέργειες κ.ά.

Ο λόγος για μια σειρά από ελληνικές startup εταιρείες, οι οποίες τελευταία έχουν γίνει πόλος έλξης για επενδυτικά σχήματα, κυρίως Βρετανικά και Γερμανικά, τα οποία τοποθετούν σε αυτές μέρος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται. Γεγονός, το οποίο αποκτά ξεχωριστή σημασία για διττό λόγο: Αφενός μεν εμπιστεύονται και χρηματοδοτούν Ελληνικές εταιρείες ανεξαρτήτως της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της έντονης αβεβαιότητος στην οποία και έχει περιέλθει η πατρίδα μας και αφετέρου δε τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα προέρχονται και δραστηριοποιούνται στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο «ωριμότητος» στην startup σκηνή.

Συνολικά, από τις αρχές του έτους, σε αμιγώς» ελληνικές startups, αλλά και σε ελληνικές startups του εξωτερικού έχουν πραγματοποιηθεί 10 επενδύσεις οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Startupper.gr, κινούνται κοντά στην περιοχή των 30 εκατ. ευρώ.

Invest_startup_info
Οι τελευταίες 10 επενδύσεις, σε ελληνικές startup (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εδρεύουν στο εξωτερικό), από τις αρχές του έτους σε ένα Infographic που επιμελήθηκε η ομάδα του Startupper.gr.

 

Επενδυτική… άνοιξη στις εγχώριες startups!
Αίσθηση προκάλεσε προ μερικών ημερών η είδηση περί της εξαγοράς, μέσω της τοποθέτησης μιας συνολικής επένδυσης το ύψος της οποίας δεν διευκρινίστηκε, του e-FOOD.gr, κορυφαίου site online delivery φαγητού στην Ελλάδα από την ηγέτιδα Γερμανική εταιρεία Delivery Hero. Παράλληλα, η ελληνική startup εντάχθηκε μέσω του Delivery Hero στο δυναμικό της Rocket Internet, εταιρείας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα online επιχειρήσεων στον κόσμο, και η οποία επενδύει διαρκώς σε πετυχημένα startups. H συγκεκριμένη επένδυση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Startupper.gr εκτιμάται ότι έφτασε στα 12 εκατ. ευρώ.

Το Delivery Hero απέκτησε το e-FOOD.gr! – Διαψεύδει σενάρια συγχώνευσης το Clickdelivery.gr

Στον τομέα της εστίασης, το Forky, υπηρεσία που παρασκευάζει ποιοτικό φαγητό διανέμοντάς το σε σύντομο χρονικό διάστημα και με χαμηλό κόστος, έλαβε συνολικά 800.000 ευρώ από το βρετανικό επενδυτικό ταμείο Blue Wire Capital, το Jeremie Openfund II, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Μ. Γκόντας: «Το Forky έκλεισε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης 800.000 ευρώ»

Πρόσφατα, στην Resin.io, που δραστηριοποιείται στον τομέα του Internet of Things, επένδυσε ποσό 3 εκατ. δολ. ένα από τα κορυφαία αμερικανικά επενδυτικά σχήματα, το Draper Fisher Jurvetson (DFJ), σε συνεργασία με το ελληνικό επενδυτικό ταμείο Jeremie Openfund II και ιδιώτες επενδυτές (Gil Dibner και Πάνος Παπαδόπουλος, ιδρυτής της BugSense και στέλεχος της αμερικανικής Splunk.

Resin.io: «Μπαίνει» κορυφαίο αμερικανικό VC σε επένδυση 3 εκατ. δολ. 

Διαβάστε επίσης: Πώς η DFJ επένδυσε στην Resin.io, το «next big thing» των ελληνικών startups

Στην επίτευξη συμφωνίας, ύψους 3 εκατ. ευρώ, με το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe προχώρησε και η ελληνική εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain. Υπενθυμίζεται πως το SouthBridge Europe, με βασικό επενδυτή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στηρίζει δυναμικές επιχειρήσεις, προσφέροντας τους μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά κεφάλαια.

Στην HotelBrain «μπήκε» το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe

Χρηματοδότηση με ελληνικό… άρωμα επενδυτή έλαβε η SourceLair, η οποία με τη σειρά της αναπτύσσει μία υπηρεσία-λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να προγραμματίζουν απρόσκοπτα projects που επιθυμούν. Στην εν λόγω περίπτωση, τον ρόλο του επενδυτή «ενδύθηκε» η Εθνική Τράπεζα, η οποία και προσέφερε 200.000 ευρώ σε νέα κεφάλαια στην SourceLair. Κίνηση, που αποκτά ξεχωριστή σημασία για την εγχώρια startup κοινότητα, καθώς η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει στην πρωτοβουλία NBG Business Seeds μέσω της οποίας χρηματοδοτεί startup επιχειρήσεις.

SourceLair: Και επισήμως η πρώτη επένδυση της Εθνικής Τράπεζας σε startup

Σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 1 εκατ. ευρώ έλαβε η Nubis, ελληνική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie Fund, το οποίο και υποστηρίζει εταιρείες που κινούνται στον εν γένει τομέα του ΙΤ.

Επένδυση 1 εκατ. ευρώ στη Nubis από το Elikonos Jeremie Fund!

Όσο για την πλέον πρόσφατη χρηματοδότηση, αυτή δεν αφορά άλλη από την διαδικτυακή πλατφόρμα διακοπών με σκάφος incrediblue, η οποία και ολοκλήρωσε έναν καινούριο γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, κυρίως από τα Βρετανικά Venture Capital Funds: Connect Ventures (ηγήθηκε της επένδυσης), Seedcamp, Howzat Ventures, Firestartr, αλλά και του υφιστάμενου επενδυτικού κεφαλαίου Jeremie Openfund II.

incrediblue: Νέα χρηματοδότηση 1,6 εκατ. ευρώ με «στόχο» το εξωτερικό

Κεφάλαια και για διεθνοποιημένες-ελληνικές startup!
Όμως, εκτός από τις startups που συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους εντός των συνόρων, ξεχωριστή είναι και η παρουσία εταιρειών που έχουν ιδρυθεί από Έλληνες entrepreneurs και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταφέρουν μέρος των λειτουργιών τους και στις… πέραν του Ατλαντικού ακτές. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται η Schoox, η Metamaterial Technologies και η Workable.

Συγκεκριμένα, η Schoox, που ιδρύθηκε το 2012 από τον Λευτέρη Ντουάνογλου και πλέον η έδρα της βρίσκεται στο Τέξας των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης 1 εκατ. δολ. Η εταιρεία αναπτύσσει λογισμικό για περιεχόμενο εκπαίδευσης και κατάρτισης που χρησιμοποιείται από εταιρείες σε μια σειρά από καθετοποιημένους τομείς.

Schoox: 5 εκατ. δολ. έχει λάβει συνολικά η ελληνο-αμερικανική εκπαιδευτική startup

Από την πλευρά της, η Metamaterial Technologies, αποτελεί μία εταιρεία που κινείται στον ευρύτερο χώρο των προηγμένων υλικών και έχει ιδρυθεί από τους Γιώργο Παλληκαρά και Θέμο Κάλλο. Η έδρα της βρίσκεται στο Χάλιφαξ, της Νέας Σκωτίας του Καναδά. Προ ημερών ολοκλήρωσε έναν γύρο εξωτερικής χρηματοδότησης που ανήλθε στα επίπεδα των 3,1 εκατ. δολ. από την Innovacorp, ένα Venture Capital ταμείο που επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας από την επαρχία της Νέας Σκωτίας σε αρχικά στάδια, και από ιδιώτες επενδυτές. Κατά το άμεσο παρελθόν, η Metamaterial Technologies είχε λάβει χρηματοδότηση 3 εκατ. δολ. από το Atlantic Innovation Fund, ένα περιφερειακό ταμείο ενίσχυσης καινοτόμων εταιρειών που εδρεύουν στον Καναδά και δη σε περιοχές που «βρέχονται» από τον Καναδά.

3,1 εκατ. δολ. σε startup Ελλήνων που δημιούργησε νανο-υλικά που «ελέγχουν» το φως!

Όσο για την Workable, που αναπτύσσει διαδικτυακό λογισμικό αυτοματοποίησης της διαδικασίας προσλήψεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεκίνησε από την χώρα μας και σήμερα έχει μεταφέρει την έδρα της στην Βοστώνη των ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση που έλαβε πρόσφατα ήταν ύψους 5 εκατ. δολ. από το Jeremie Openfund II και το ισραηλινό ταμείο 83North (πρώην Greylock IL).

Workable: Νέα κεφάλαια 5 εκατ. δολ. από 83North και Openfund

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις