Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Startupper Mag στο Global Mobile Broadband Forum (MBBF) 2023 DUBAI! – Part 1

Πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Οκτωβρίου στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, αυτό το ετήσιο φόρουμ συγκεντρώνει φορείς κινητής τηλεφωνίας, ηγέτες της κάθετης βιομηχανίας και συνεργάτες οικοσυστήματος από όλο τον κόσμο για να εξερευνήσουν την επιτυχία της εμπορευματοποίησης του 5G και να επιταχύνουν την εμπορική χρήση του 5.5G.

Του Θανάση Λασκούδη

 

14th Global Mobile Broadband Forum, hosted by Huawei in cooperation with GSMA, GTI and the SAMENA Telecommunications Council

Το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Mobile Broadband της Huawei (MBBF) πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι 10 & 11 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ζωντανή συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Huawei, Ken Hu, και του Γενικού Διευθυντή της GSMA, Mats Granryd, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ανάπτυξης 5G και τις μελλοντικές προβλέψεις.

Ο Πρόεδρος της HUAWEI Ken Hu υπογράμμισε τα σημαντικά κέρδη που σημειώθηκαν από την πρώτη εμφάνιση των υπηρεσιών 5G το 2019, αλλά τόνισε ότι ο κλάδος βρίσκεται ακόμα στην αρχή ενός ταξιδιού για να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

«Η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα και νέες απαιτήσεις εξελίσσονται καθημερινά», είπε ο Hu. «Έτσι και τα δίκτυά μας πρέπει να συνεχίσουν να εξελίσσονται. Ο κλάδος μας στο σύνολό του πρέπει να προετοιμαστεί για το μέλλον και να μεγιστοποιήσει την αξία των επενδύσεων στο 5G – και αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε τόσο σκληρά για το 5G-Advanced».

Στην κεντρική του ομιλία, ο κύριος Χου είπε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως έχουν αναπτύξει περίπου 260 δίκτυα 5G, καλύπτοντας σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η υιοθέτηση του 5G ήταν πολύ πιο γρήγορη από το 4G, με περίπου 1 δισεκατομμύρια συνδέσεις παγκοσμίως σε μόλις τρία χρόνια ενώ για το 4G χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια για να φτάσει στο ίδιο ορόσημο.

Σύμφωνα με τον Hu, το 5G έχει γίνει μια νέα μηχανή ανάπτυξης για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην καταναλωτική αγορά. Για κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο, το 5G αντιπροσωπεύει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης του δικτύου. Ειδικότερα, οι εφαρμογές που βασίζονται σε βίντεο αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες, οδηγώντας σε τριπλάσια έως πενταπλάσια αύξηση της κίνησης δικτύου και κατά μέσο όρο 10%-25% αύξηση στο ARPU.

Το 5G βοήθησε επίσης τα δίκτυα να επεκταθούν στην αγορά της βιομηχανίας μια από τις μεγαλύτερες διαφορές του με το 4G. Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από 50.000 βιομηχανικές εφαρμογές 5G παγκοσμίως και περισσότερες από 10 εκατομμύρια συνδέσεις 5G σε βιομηχανικές ρυθμίσεις.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε εντοπίσει βασικά σενάρια για βιομηχανικές εφαρμογές, όπως τηλεχειριστήριο, backhaul βίντεο, μηχανική όραση και τοποθέτηση, όπου μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αξία του 5G», συνέχισε ο Hu. «Έχουμε επίσης εντοπίσει βιομηχανίες όπως η εξόρυξη, τα λιμάνια και η μεταποίηση, όπου μπορούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες 5G».

Ο Granryd παρατήρησε, “Το 5G οδηγεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις βιομηχανίες και ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες. Το 2030, το 5G θα προσθέσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, με τα οφέλη να εξαπλώνονται σε όλους τους κλάδους.”

Νέες δυνατότητες, μοντέλα και οικοσυστήματα: Απελευθερώνοντας το πλήρες δυναμικό του 5G

Ο κύριος Hu πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη διαφορά με το 5G είναι στην πλευρά B2B, δίνοντας στα δίκτυα τις δυνατότητες να στοχεύουν κλάδους της βιομηχανίας με προσαρμοσμένες προσφορές.

Προσβλέποντας στο μέλλον, ο πρόεδρος Ken Hu είπε ότι ο κλάδος έχει πολύ περισσότερη δουλειά για να βελτιώσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να δημιουργήσει καλύτερες εμπειρίες χρήστη, να κλιμακώσει και να μεγιστοποιήσει την ουσιαστική επένδυσή του.

«Πιστεύω ότι ο κλάδος μας έχει μια μεγάλη ευκαιρία να οικοδομήσει νέες δυνατότητες», επειδή ο τομέας B2B δίνει στους φορείς την ευκαιρία να παίξουν ρόλο στη βιομηχανική ψηφιοποίηση, είπε ο Hu. «Για αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη συνδεσιμότητα και πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας για το cloud, την τεχνητή νοημοσύνη και την ενοποίηση συστημάτων».

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα για το 5G, ο Hu ανέφερε τη συνεχή επέκταση της κάλυψης δικτύου, τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη και την εξερεύνηση πιο ευέλικτων μοντέλων τιμολόγησης.

Όσον αφορά την αγορά B2B, ο Hu πρότεινε ότι ο κλάδος θα πρέπει να αξιοποιήσει αποδεδειγμένες εφαρμογές 5G για να προωθήσει την υιοθέτηση του 5G σε κλίμακα σε περισσότερες βιομηχανίες. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας μπορούν να τοποθετηθούν καλύτερα για να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες στην ψηφιοποίηση του κλάδου, ενισχύοντας τις δυνατότητές τους στο cloud, την ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών και την ενσωμάτωση συστημάτων από άκρο σε άκρο.

«Κοιτάζοντας μπροστά, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε ο Hu. «Πρέπει να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας, να εξελίξουμε την τεχνολογία, να δημιουργήσουμε καλύτερη εμπειρία χρήστη, να επεκταθούμε στη βιομηχανία και να μεγιστοποιήσουμε την αξία της επένδυσής μας στο 5G».

Ο γενικός διευθυντής της GSMA, Mats Granryd, συμφώνησε σχετικά με την ταχύτητα απορρόφησης, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν 12 χρόνια για να φτάσει το 4G σε 1 δισεκατομμύριο συνδέσεις, σε σύγκριση με μόλις τρία χρόνια για το 5G για να πετύχει αυτό το ορόσημο.

«Βλέπουμε επίσης την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν ελαφρώς περισσότερα, 10 με 15 τοις εκατό περισσότερο, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για τα δίκτυα», είπε κατά τη διάρκεια της κεντρικής συνεδρίας με τον κύριο Hu.

Επαναλαμβάνοντας την άποψη του προέδρου της HUAWEI για την Β2Β αγορά, o Mats Granryd πιστεύει ότι οι δυνατότητες για το 5G είναι ισχυρότερες από την πλευρά του B2B με την εμφάνιση της χρήσης σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Για να βοηθήσει περαιτέρω τον εμπλουτισμό του οικοσυστήματος εφαρμογών 5G, η GSMA έχει προτείνει την πρωτοβουλία Open Gateway ως τρόπο υποστήριξης της καινοτομίας μεταξύ των κλάδων. Το Open Gateway είναι ένα πλαίσιο κοινών API που θα προσφέρει καθολική πρόσβαση στις δυνατότητες του δικτύου χειριστή, επιτρέποντας στους προγραμματιστές και τους παρόχους υπηρεσιών cloud να βελτιώσουν και να δημιουργήσουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

«Τώρα έχουν εγγραφεί περίπου 240 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 62% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο», δήλωσε ο Granryd. «Το Open Gateway είναι ένας τρόπος για προγραμματιστές, να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά τις δυνατότητες των δικτύων και να δημιουργούν κοινά API που μπορούμε να μοιραστούμε σε ολόκληρη την κοινότητα χειριστή. Είναι σαν αυτό που κάναμε με την περιαγωγή στην εποχή του 2G, αλλά για τα API. Είναι πολύ, πολύ συναρπαστικό».

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε το οικοσύστημα», συμφώνησε ο Hu. «Ιδιαίτερα προγραμματιστές εφαρμογών. Το Open Gateway είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τους προγραμματιστές να κάνουν πλήρη χρήση των δικτύων, δημιουργώντας μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης για το 5G τόσο στην καταναλωτική όσο και στην αγορά ψηφιοποίησης της βιομηχανίας».

Ανέφερε στοιχεία της GSMA που προβλέπουν ότι οι συνδέσεις 5G θα φτάσουν τα 5,2 δισεκατομμύρια έως το 2035. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για ανοδική πορεία στο μέλλον».

Το Global Mobile Broadband Forum 2023 φιλοξενείται από την Huawei, μαζί με τους βιομηχανικούς εταίρους της GSMA, GTI και SAMENA. Πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Οκτωβρίου στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, αυτό το ετήσιο φόρουμ συγκεντρώνει φορείς κινητής τηλεφωνίας, ηγέτες της κάθετης βιομηχανίας και συνεργάτες οικοσυστήματος από όλο τον κόσμο για να εξερευνήσουν την επιτυχία της εμπορευματοποίησης του 5G και να επιταχύνουν την εμπορική χρήση του 5.5G.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις