Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η καινοτομία συναντά τη βιωσιμότητα: Startups που δημιουργούν εργαστηριακό κρέας και θαλασσινά

Το cultured meat ή εναλλακτικά cell – based meat είναι ένα εργαστηριακά καλλιεργούμενο κρέας, που φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή κτηνοτροφία. Αρκετές εταιρείες πρωτοστατούν σε αυτόν τον καινοτόμο τομέα, αξιοποιώντας τη δύναμη της επιστήμης για την παραγωγή κρέατος και ψαριών χωρίς την ανάγκη συμβατικών πρακτικών.

Με βάση δείγματα κυττάρων από ιστούς ζωντανών ζώων, τα οποία δεν ταλαιπωρούνται καθόλου, αρχίζει μία διαδικασία αναπαραγωγής τους, μέσω της οποίας σταδιακά μεγαλώνει η ποσότητα κρέατος.

Η Forsea Foods, από το Ισραήλ, δημιούργησε το πρώτο εργαστηριακό κρέας από χέλι γλυκού νερού μέσω οργανοειδούς ανάπτυξης. Η αλόγιστη υπεραλίευση έχει προκαλέσει την κατακόρυφη πτώση των πληθυσμών χελιών και την εκτίναξη των τιμών και οδήγησαν σε παράνομη διακίνηση του είδους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τη λειτουργία της και να διαθέσει το καλλιεργημένο χέλι προς πώληση σε περίπου δύο χρόνια σε συνεργαζόμενα εστιατόρια. Επισημαίνεται ότι η στρατηγική της Forsea Foods είναι να στοχεύει σε είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη φύση και τα οποία, επίσης, έχουν υψηλές τιμές σε εστιατόρια και καταστήματα, με το χέλι να πληροί και τα δύο κριτήρια.

Η Steakholder Foods του Ισραήλ, με τους 3D εκτυπωτές της βασίζεται σε τεχνολογία αιχμής που έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή προϊόντων κρέατος καλλιέργειας που μιμούνται την υφή, τη γεύση και την εμφάνιση του συμβατικού κρέατος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των μοναδικών τεχνολογιών εκτύπωσης μαζί με τα βιο-μελάνια της Steakholder Foods.

Η Shiok Meats, από τη Σιγκαπούρη, είναι μια εταιρεία καθαρού κρέατος με βάση τα κύτταρα, η πρώτη του είδους της στη Σιγκαπούρη και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η αποστολή της είναι να δημιουργήσουν νόστιμα, καθαρά και υγιεινά θαλασσινά και κρέατα από κύτταρα αντί για ζώα.

Η Cell4Food, από τις Αζόρες, βοηθά στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης σε νέες πρωτεΐνες και ίνες που προέρχονται από τη γεωργική παραγωγή με βάση τα κύτταρα. Τα θαλασσινά κυτταροκαλλιέργειας παρασκευάζονται απευθείας από κύτταρα ψαριών. Τα προϊόντα θα παρασκευάζονται σε μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής τροφίμων, παρόμοια με ένα ζυθοποιείο.

Η Upside Foods, παλαιότερα γνωστή ως Memphis Meats, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων με έδρα το Berkeley της Καλιφόρνια, με στόχο την καλλιέργεια βιώσιμου κρέατος καλλιέργειας. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει διάφορα προϊόντα κρέατος χρησιμοποιώντας βιοτεχνολογία για να προκαλέσει τα βλαστοκύτταρα να διαφοροποιηθούν σε μυϊκό ιστό και να παρασκευάσει τα προϊόντα κρέατος σε βιοαντιδραστήρες.

Μια ακόμα εταιρεία από το Ισραήλ, η Aleph Farms, έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έλαβε ρυθμιστική υγειονομική έγκριση για το καλλιεργούμενο βόειο κρέας . Δύο αμερικανικές εταιρείες, η Good Meat και η Upside foods, έχουν ήδη έγκριση για το κοτόπουλο. Η Good Meat μάλιστα ήταν η πρώτη που πούλησε καλλιεργημένο κρέας στο κοινό, στη Σιγκαπούρη το 2020.

Η Super Meats, στο Τελ Αβίβ, έχει ξεκινήσει ένα πειραματικό εστιατόριο, στο οποίο σερβίρει μόνο καλλιεργημένο κοτόπουλο.

Το καλλιεργούμενο κρέας αναμένεται να έχει πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το κρέας από ζώα. Οι επιστήμονες έχουν πει ότι η αποφυγή συμβατικού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο μόνος και σημαντικότερος τρόπος για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις