Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Herado «εκτοξεύεται» στην παγκόσμια αγορά 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αποκλειστικά στο Startupper Mag η Μαριάνθη Φραγκοπούλου, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Herado, η εταιρεία βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης, παρά το γεγονός πως δεν αριθμεί παρά ελάχιστα χρόνια λειτουργίας στην αγορά -κάτι λιγότερο από 3- και επιχειρεί από την ταπεινή (σε τέτοιας έντασης και σημασίας θέματα) Ελλάδα.

Η ελληνική Herado θέτει τις βάσεις να γίνει το επόμενο μεγάλο success story της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής Startup σκηνής, μια και η εταιρεία έχει ήδη ενεργές συνεργασίες με τις Space X και Blue Origin και τη μοναδική ελληνική εκπροσώπηση στο European Defense Fund της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανάληψη του έργου για την προστασία της Ευρώπης από απειλές ραδιενεργής και χημικής – βιολογικής φύσεως.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ασία, με ταυτόχρονα δυναμική είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ, και μέσω καθετοποιημένων τομέων όπως αυτών της εξόρυξης πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της αεροπλοΐας, γίνεται ξεκάθαρη η τροχιά που έχει πάρει. Παράλληλα, υπάρχει και ένας ανοικτός γύρος χρηματοδότησης με απώτερο σκοπό την άντληση 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν για την ανάπτυξη της εταιρείας στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης από 3 Ελβετούς επενδυτές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αποκλειστικά στο Startupper Mag η Μαριάνθη Φραγκοπούλου, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Herado, η εταιρεία βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης, παρά το γεγονός πως δεν αριθμεί παρά ελάχιστα χρόνια λειτουργίας στην αγορά -κάτι λιγότερο από 3- και επιχειρεί από την ταπεινή (σε τέτοιας έντασης και σημασίας θέματα) Ελλάδα. Κι αυτό, καθώς η Herado αποδεικνύοντας στην πράξη την καινοτομία στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και προσφορά τεχνολογικών λύσεων ακτινοπροστασίας στους εργαζόμενους από το Διάστημα μέχρι τη… Γη (λ.χ. νοσοκομεία, στρατός, ασφάλεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυχεία κ.ά.), έχει καταφέρει να συνεργάζεται με κορυφαίους καθετοποιημένους και απόλυτα εξειδικευμένους διανομείς σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι επέλεξαν να ποντάρουν στα Active Personal Dosimeters (APDs), μια μοναδική λύση για την προστασία σε διαφορετικά πεδία εφαρμογής της ιονίζουσας ακτινοβολίας και εν τέλει να μη χάσουν. Κάθε άλλο, όπως καταδεικνύουν τόσο η λίστα των πελατών που έχουν επιλέξει να αξιοποιούν τις cutting edge λύσεις της Herado, όσο και η γεωγραφική κατανομή τους, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα που έχει πετύχει η τελευταία.

Η εταιρεία, που ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριοποίηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κατάφερε να κλείσει με κερδοφορία το συγκεκριμένο έτος, ενώ το 2022 πέτυχε πολλαπλάσια συνεχή ανοδική πορεία σε επίπεδο πωλήσεων, οι οποίες είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα εξαγωγές.

Τα έσοδα που κατάφερε να πετύχει η εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2023 ήταν διπλάσια του 2022, κινούμενα σε 7ψήφια μεγέθη, με την κερδοφορία της να βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά. Μάλιστα, οι στόχοι που έχει θέσει η διοικητική ομάδα της Herado για το 2024 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, όσο και «επιθετικοί», καθώς κάνει λόγο περί πενταπλασιασμού του τζίρου. «Τουλάχιστον!», όπως τονίζεται αρμοδίως… Στοιχείο που μπορεί να φαντάζει μεν ως εξαιρετικά μεγάλο, εντούτοις όμως εντάσσεται σε ένα πλάνο με βάση το οποίο κατά την προσεχή 5ετία στόχος είναι ο κύκλος εργασιών της Herado να αποτυπώνεται σε 9ψήφιο νούμερο!

Επιστρέφοντας στην ουσία της δραστηριοποίησης της εταιρείας, θα πρέπει να τονιστεί πως η ακτινοβολία αποτελεί μια αόρατη μεν, πραγματική δε απειλή για την υγεία των εργαζομένων σε περιβάλλοντα ακτινοβολίας (λ.χ. υγειονομική περίθαλψη, Διάστημα, αεροπορία, πυρηνικοί σταθμοί κ.ο.κ.), ενώ όσοι εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά όσο και χρόνια προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από βραχυπρόθεσμη ασθένεια λόγω ακτινοβολίας έως την ανάπτυξη κάποιας μορφής καρκίνου μακροπρόθεσμα. Στοιχεία που έπεισαν τις Space X και Blue Origin Enterprises, L.P. να εμπιστευτούν τις λύσεις της Herado, ενώ η εταιρεία συνεχίζει τα συνεργασία της με τη NASA, διαθέτοντας τα μοναδικά δοσίμετρα και τους αισθητήρες Almar προκειμένου να «πετάξουν» στο φεγγάρι, με την ιστορική πτήση Artemis 1, ακριβώς 5 δεκαετίες έπειτα από την πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης στη Σελήνη. Συγκεκριμένα, η Herado διέθεσε τα προσωπικά της δοσίμετρα Almar για την ακτινοπροστασία των αστροναυτών, με αυτά να έχουν τοποθετηθεί σε ανθρώπινα ομοιώματα στη θέση 3 και 4 του διαστημικού σκάφους Orion. Μάλιστα, έχει ήδη λάβει έγκριση και για τη συμμετοχή της στην επανδρωμένη αποστολή Artemis-2 με προορισμό την Σελήνη.

Την ίδια στιγμή συνεργάζεται με το consortium του European Defense Fund της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζοντας την προστασία του ευρωπαϊκού εδάφους που αφορά σε έκλυση ή χρήση ραδιενέργειας, χημικών και βιολογικών απειλών. Επιπροσθέτως, η ελληνική εταιρεία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και τοποθέτηση καινοτόμων συστημάτων προστασίας από την ακτινοβολία για μίνι οχήματα που θα χρησιμοποιούνται εν ώρα μάχης.

Προκειμένου να κάνει πράξη τις προαναφερθείσες εξελίξεις, η Herado επενδύει σημαντικά και διαρκώς στην ενίσχυση του τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D), με διττό στόχο: Από τη μια πλευρά να ενισχύσει την προστασία του IP (της πνευματικής ιδιοκτησίας και πατεντών) της, αλλά και να αναπτύξει περαιτέρω τον τομέα του hardware.

Παράλληλα, η εταιρεία αποβλέπει στη συνεχή βελτίωση της πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει έτσι ώστε να κάνει πράξη την αρτιότερη κάλυψη των αγορών στις οποίες και δραστηριοποιείται. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία στα αμέσως προσεχή σχέδιά της είναι η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με διανομέα στην αγορά του
Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω του οποίου θα ολοκληρώσει την κάλυψη της συντριπτικής πλειονότητας των πλέον σημαντικών χωρών της Γηραιάς Ηπείρου (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), αλλά και η δυναμική διείσδυση στις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Τέλος, μια ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε σχέση με την Herado είναι πως κατάφερε να αναδειχτεί νικήτρια σε διεθνείς διαγωνισμούς που έτρεξαν ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, όπως λ.χ. ο Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να αναλάβει την προμήθεια συσκευών δοσιμέτρων, με την ταυτόχρονη διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού και συντήρησης. Διαδικασία που καταδεικνύει την αισθητή αλλαγή στη νοοτροπία και το σκεπτικό που χαρακτηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς μέχρι πρότινος εμπιστευόταν παθητικά δοσίμετρα, αποστέλλοντας τα σχετικά στοιχεία στο «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», προκειμένου στη συνέχεια να λάβει τα στοιχεία της ακτινοβολίας στην οποία είχε εκτεθεί.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #49

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις