Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η κλιμάκωση του οικοσυστήματος επιχειρηματικών συμμετοχών

Χαιρετίζω µε ιδιαίτερη χαρά το κλείσιμο του 40ου τεύχους του περιοδικού Startupper. Ενός διαφορετικού, σύγχρονου και πρωτοποριακού περιοδικού, που αναδεικνύει όχι μόνο τις κορυφαίες Startups της χώρας μας, αλλά προωθεί ταυτόχρονα τις σημαντικότερες διεθνείς οικονομικές τάσεις και εξελίξεις. Αναδεικνύει τα success stories  της Ελλάδας και τους «αφανείς ήρωες» του ελληνικού οικοσυστήματος και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Όπως είναι οι διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων (fund managers), αλλά και οργανισμούς όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), το Sovereign Fund of Funds της Πατρίδας μας.

Μέσα από τις σελίδες του διαφαίνεται η πορεία της χώρας μας, η οποία έχει καταφέρει να εισέλθει σε μία νέα εποχή. Με βασικούς πυλώνες τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Σε αυτό το νέο αναπτυξιακό περιβάλλον, οι ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις και οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών αναμένεται να είναι ο καταλύτης των σημαντικότερων οικονομικών εξελίξεων, αλλά και βασικός μοχλός που θα καθορίσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Κοιτώντας την προηγούμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, διδαχθήκαμε πως μία οικονομία που δεν καινοτομεί μακροπρόθεσμα είναι καταδικασμένη στη στασιμότητα. Γι’ αυτό και η ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, αποτελούν βασικό άξονα της στρατηγικής μας για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Και στην ΕΑΤΕ γνωρίζουμε πολύ καλά πως η αξιοποίηση των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη των σχημάτων venture capital & private equity fund και ταυτόχρονα των καινοτόμων επιχειρήσεων παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη. Με καταλυτική τη συμβολή της ΕΑΤΕ, που με ισχυρή “δύναμη πυρός” € 2,1 δις υπό διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, με καινοτόμα προγράμματα και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, έχει καταξιωθεί στο οικοσύστημα ως ο αξιόπιστος θεσμικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε πλήθος ευρωπαϊκών και διεθνών επενδυτών, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την απασχόληση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως, τα τελευταία 3.5 χρόνια το ποσό της επένδυσης από την πλευρά της ΕΑΤΕ – δηλαδή από την πλευρά του Δημοσίου – είναι ήδη σημαντικά υψηλότερο από το σύνολο του ποσού που είχε επενδυθεί τα προηγούμενα 20 χρόνια από αντίστοιχα προγράμματα (ΤΑΝΕΟ-JEREMIE-Equifund). Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας, την επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας και κυρίως την ωρίμανση, τη δυναμική εξέλιξη και την προοπτική του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.

 

Dr. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ)

 

 

Η άποψη του κ. Λαμπρόπουλου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #40

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις