Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άποψη: Βίκυ Φωτεινού, Innovation expert, Startups mentor, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας

Στις νεοφυείς επιχειρήσεις παρατηρείται συνεχώς μεγαλύτερη συμμετοχή από γυναίκες, φοιτήτριες, ερευνήτριες, εργαζόμενες μητέρες που αγαπούν την καινοτομία, έχουν κάνει οι ίδιες την έρευνα τους γύρω από το χώρο και θέλουν να έχουν τον βασικό ρόλο στην ίδρυση μιας εταιρείας, όντας οι ίδιες ιδρύτριες ή συνιδρύτριες εταιρειών.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στον επιχειρηματικό “στίβο” τα τελευταία χρόνια, είναι γυναίκες που έχουν εξελιχθεί σε αυτόν με πολλή εργασία και καταφέρνοντας να συνδυάσουν πολλούς ρόλους στη ζωή τους. Είναι γυναίκες που διαθέτουν ικανότητες, μόρφωση και εξειδίκευση σε τομείς και χώρους που παλαιότερα θεωρούνταν καθαρά ανδροκρατούμενοι. 

Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και στον κόσμο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Στις νεοφυείς επιχειρήσεις παρατηρείται συνεχώς μεγαλύτερη συμμετοχή από γυναίκες, φοιτήτριες, ερευνήτριες, εργαζόμενες μητέρες που αγαπούν την καινοτομία, έχουν κάνει οι ίδιες την έρευνα τους γύρω από το χώρο και θέλουν να έχουν τον βασικό ρόλο στην ίδρυση μιας εταιρείας, όντας οι ίδιες ιδρύτριες ή συνιδρύτριες εταιρειών. Σε αυτό έχουν συνδράμει η ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τα οποία παρέχουν ένα χώρο προσβάσιμο σε όλους τους φοιτητές που επιθυμούν να καινοτομήσουν. Διασυνδέεται με αυτό τον τρόπο η ερευνητική κοινότητα με τη βιομηχανία και παράλληλα εκκολάπτονται καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις οποίες εν δυνάμει θα δημιουργηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις με τη συμμετοχή γυναικών. Αλλά και όλα τα προγράμματα εξέλιξης της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας που οργανώνονται στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, από μεγάλους οργανισμούς και πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να συμπεριλάβουν περισσότερες νέες εργαζόμενες στις δραστηριότητές τους, καθώς και να υποστηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει συμμετοχή γυναικών. Παράλληλα, παρατηρείται συνεχώς αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γυναικών στις υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης του ελληνικού εταιρικού τομέα, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη αποδοχή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων.  Σύμφωνα με έρευνα της ICAP συνολικά κατά την περίοδο 2015 – 2023 το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις του ελληνικού εταιρικού τομέα, εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα δώδεκα χρόνια που συμμετέχω στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, σε διαγωνισμούς καινοτομίας και σε  προγράμματα επιτάχυνσης της επιχειρηματικότητας – acceleration programs, έχω ακούσει, έχω δει και έχω συνυπάρξει με γυναίκες όλων των ηλικιών. Γυναίκες με εμπνευσμένες ιδέες γύρω από τη μόδα, τη βιωσιμότητα, τον ψηφιακό τρόπο πληρωμών, τις νέες τεχνολογίες, γυναίκες που βρίσκουν τον τρόπο να καινοτομήσουν, να έχουν ηγετική θέση στις ομάδες τους και να ακολουθούν το όραμά της επιχειρηματικής τους ιδέας μέχρι και τη χρηματοδότηση. Έχω συνεργαστεί με γυναίκες που συνδυάζουν πολλαπλά καθήκοντα και εργασίες, είναι συνεπείς και επαγγελματίες, και είμαι ευγνώμων για αυτό. Για αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι οι γυναίκες αγαπούν, καινοτομούν, και αγαπούν να καινοτομούν.

Η άποψη δημοσιεύθηκε στο Startupper MAG #47 που κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου 2024. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις