Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Digital Nomads: Το στοίχημα για μια διεθνή ανταγωνιστική οικονομία

Το remote working, ως απόρροια του Covid19, δεν είναι digital nomadism. Οι άνθρωποι που δουλεύουν με ωράριο 9-5 σε παραδοσιακό γραφείο έχοντας δίπλα τους στοίβες χαρτιών, τιμολογίων και υποστηρικτικά ένα PC, ώστε να διευκολύνεται η δουλειά τους, απέχουν παρασάγγας από τους ψηφιακούς νομάδες και την κουλτούρα που τους διέπει, πολύ πριν από την έκρηξη της πανδημίας και την αναγκαστική τηλεργασία/τηλεκπαίδευση.

Ο digital nomad είναι απελευθερωμένος από ένα γραφείο, ακόμα και από τη μόνιμη κατοικία του. Ζει, εργάζεται και υπάρχει εν κινήσει. Ολοκληρώνει έργα σε ένα καφέ, σε ένα coworking space, σε μια βιβλιοθήκη, στο γκαζόν κάτω από ένα μνημείο ή σε μια αιώρα βλέποντας το ηλιοβασίλεμα. Το γνωρίζω γιατί πολύ γρήγορα εξελίχθηκα σε έναν, λατρεύοντας την ελευθερία και την έμπνευση που μου έδινε η συγκεκριμένη επιλογή. Βασικό και αδιαπραγμάτευτο στοιχείο: εξαιρετικό Wi-Fi και 4/5G. Η ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομική σκακιέρα φέρνει στο προσκήνιο την αύξηση των digital nomads και όλων των ψηφιακών μεθόδων εργασίας.

Τι ακριβώς είναι όμως ένας ψηφιακός νομάς;

Συνήθως μιλάμε για ανθρώπους που σχετίζονται με επαγγέλματα τεχνολογίας, αλλά προσωπικά θεωρώ πως το εύρος είναι εξαιρετικά μεγάλο: μεταφραστές, συγγραφείς, designers, προγραμματιστές, PR, real estate, αυτοαπασχολούμενοι… και καθένας που μπορεί να πάει οπουδήποτε και να τον ακολουθεί η δουλειά του (το laptop του) χωρίς να έχει φυσική επαφή με τον πελάτη ή με το προϊόν που προωθεί, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό του για networking και κοινωνική δικτύωση στους τόπους που επιλέγει, συμμετέχοντας ακόμα σε forums, σε meetups [meetup.com ], σε συνέδρια και γνωρίζοντας άτομα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητο.

Έχει τύχει ως ψηφιακός νομάς σε ταξίδι μου στη Σιγκαπούρη δίπλα μου να κάθεται ένας ομοϊδεάτης διακοσμητής – διακοσμούσε ψηφιακά σπίτια πελατών του βάσει μακετών, αγαπημένων χρωμάτων, επιλογής προσωπικού στιλ και δεν είχε βρεθεί με φυσική παρουσία ποτέ με τον πελάτη του. Ήταν η στιγμή που κατανόησα πριν από μερικά χρόνια πως αναδύεται ένα νέο μοντέλο εργασίας που, βάσει μελετών, έως το 2040 θα έχει ξεπεράσει το 1 δισ. και οι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα πρέπει να βρουν τρόπους (πολιτικές, φορολογία, ευελιξία σε new technologies, digital visa, communities, διαμονή), ώστε να αποτελέσει η χώρα μας ελκυστικό πόλο έλξης των διεθνών digital nomads, οι οποίοι θα δώσουν πνοή στις τοπικές αγορές και στον τουρισμό και εμείς με τη σειρά μας, επιλέγοντας διεθνείς προορισμούς, να αποθεώσουμε το branding της Ελλάδας.

Ο ψηφιακός νομάς δεν είναι μόνο ο millennial ή o GenZ, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας 50+.  Χαρακτηριστικό είναι το lifestyle mobility & το work life balance, κάτι που δύσκολα μπορεί να κατανοηθεί από την υπάρχουσα ελληνική παραδοσιακή εργασιακή κουλτούρα. Ο digital nomad μετακινείται από επιλογή lifestyle, γιατί θέλει να έχει ελευθερία στα ωράριά του, στο χώρο εργασίας του, στα άτομα με τα οποία συνεργάζεται και είναι αρκετά συνειδητοποιημένος με μεγάλη αυτογνωσία, ώστε να διατηρεί ισορροπίες επαγγελματικής/προσωπικής ζωής. Ανεβάζει τον πήχη βιοτικού επιπέδου, ποιοτικής εργασίας και θετικής ψυχολογίας, φέρνοντας εντυπωσιακά εργασιακά αποτελέσματα. Προσωπικά η έμπνευση, η φαντασία μου και το problem solving μου εκτοξεύονται όταν μπορώ με μέγιστη ελευθερία να θέσω μόνη μου τα όρια και τις συνθήκες ενός project.

Οι digital nomads επιλέγουν value for money προορισμούς, ευκολία μετακινήσεων, ταχύτατα δίκτυα, κοινότητες για δικτύωση και φυσικά ο εκάστοτε προορισμός αλλάζει βάσει συνθηκών, αναγκαιότητας ή στην τελική δεν υπάρχει κανείς προορισμός. Επιλέγουν απλώς το σπίτι τους, το μπαλκόνι τους, την αγαπημένη τους παραλία ή ένα πάρκο παρακολουθώντας τον παλμό της καθημερινότητας και της ζωής που κινείται γύρω τους. Κάνουν freeze στη στιγμή και πίνουν τελειώνοντας τον καφέ τους στο πλησιέστερο καφέ. Δεν περιμένουν τους άλλους να ορίσουν τα χρονοδιαγράμματά τους, τα ορίζουν μόνοι τους. Δεν «παντρεύονται» κάθε τοξικό συνεργάτη που έλαχε να βρεθεί στο δρόμο τους, επιλέγουν οι ίδιοι τους πελάτες/συνεργάτες τους. Δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν εντολές, αποφασίζουν μόνοι αν θέλουν να ταξιδέψουν ή να μείνουν σπίτι τους.

Location Independent & Digital Nomadism είναι το δίδυμο του μέλλοντος σε έναν κόσμο που αλλάζει δραστικά. Ας επιδαψιλεύσουμε συνθήκες για να γίνει η Ελλάδα διεθνής πόλος έλξης.

Food for thought.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις