Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κάτι δεν πάει καλά με τα Equifund Funds – Kαι δεν είναι ο γιαλός…

Εντύπωση έχει προκαλέσει στο εγχώριο οικοσύστημα, όχι μόνο των εταιρειών, η «αγάπη» των διαχειριστών, των Equifund Funds στις αλλοδαπές Startup… λες και στερέψαμε από ιδέες ή εταιρείες στην Ελλάδα!

Σε ξένα νερά «ψαρεύουν» εσχάτως τα «ελληνικά» Equifund Funds, καθώς – όπως φαίνεται – οι διαχειριστές τους έχουν αποκτήσει μια μικρή (;) «μανία» με τις Startup εταιρείες του εξωτερικού!

Τελευταία παραδείγματα – ενδεικτικά – οι τοποθετήσεις της VentureFriends και της Metavallon VC στις Proportunity – Kitchenful και Seervision αντίστοιχα. Η Proportunity είναι βρετανική Startup εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η Kitchenful είναι γερμανική και η Seervision spin-off εταιρεία του ερευνητικού πανεπιστήμιου της Ζυρίχης (ETH).

Και οι ανωτέρω περιπτώσεις δεν είναι οι μόνες, αλλά οι πλέον πρόσφατες, αυτής της εβδομάδα. Μόνο… Οι περιπτώσεις που τα εγχώρια Equifund Funds έχουν τοποθετήσει κεφάλαια (και δημόσια) σε εταιρείες στο εξωτερικό είναι αρκετές, με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει πολλά (και διόλου κολακευτικά) σχόλια για τις επιλογές των διαχειριστών των Equifund, οι οποίοι βρίσκονται στο «στόχαστρο» πως γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη στις ελληνικές Startups και τις ιδέες που τους παρουσιάζουν.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση αν θυμηθούμε πως στην αρχή της δράσης τους οι διαχειριστές των Equifund Funds είχαν δει (όπως οι ίδιοι έχουν πολλάκις δηλώσει) από 300 έως 400 Startup ο καθένας. Δηλαδή, από 1.000 έως 1.500 Startups συνολικά. Εκτός αν όλοι, είδαν τις ίδιες!

Με αφορμή αυτή πάντως την «μόδα», να επενδύουν τα ελληνικά Funds σε εταιρείες του εξωτερικού, (που ανοίγουν ένα γραφείο σε ενα open space και μια τυποις θυγρατρική), και όχι σε εγχώριες ιδέες, το θέμα έχει αρχίσει να λαμβάνει κι άλλες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ήδη μελετά πως θα περιορίσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, καθώς αντιλαμβάνεται πως με την ακολουθούμενη στρατηγική δύσκολα θα αποκτήσουμε ικανό αριθμό Startup εταιρειών που με τη σειρά τους θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας εύρωστης, υγιούς, όσο και ακμάζουσας ελληνικής Startup σκηνής.

Την ίδια στιγμή, ενοχλημένοι εμφανίζονται και οι Έλληνες επενδυτές – ιδιώτες LPs, που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στη δημιουργία των Equifund Funds. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, και οι τράπεζες που βλέπουν τα χρήματα τους να «φεύγουν» στο εξωτερικό και όχι στη δημιουργία Startup εταιρειών στην Ελλάδα.

Προφανώς οι ίδιοι, οι διαχειριστές, ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, αλλά πλέον όλοι καταλαβαίνουν πως το θέμα είναι πλέον πολύ σοβαρό και σιγά – σιγά παίρνουν θέση, καθώς βλέπουν ότι έρχεται «τσουνάμι» δυσαρέσκειας!

Εκτός βέβαια αν συμβαίνει κάτι άλλο που ωφείλουν οι διαχειριστές των Funds να μας το πούν, π.χ. οι ελληνικές Startups δεν έχουν τις σωστές ιδέες, ομάδες και βλέψεις και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.

Ομερτά σιωπής!

Θυμίζουμε, τέλος, πως τα Equifund Funds ολοκληρώνουν το πρώτο κύκλο της ζωής τους και κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τα πεπραγμένα τους, καθώς «κρύβονται» πίσω από τις γραμμές της σύμβασης με την EIF επιλέγοντας να δημοσιοποιούν ότι είναι βολικό για τους ίδιους.

Βολικό εννοώντας ότι είναι εύκολο διαχειρίσιμο, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή κρίση η επιλογή τους είναι τα δικηγορικά γραφεία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει!

Θα είναι λυπηρό για ολόκληρο το οικοσύστημα να οδηγηθεί – ξανά – στο «αρχείο» ότι συνέβη και με τα Jeremie που «γέννησαν» αυτόφωτους «σίριαλ εντεπρενέρς» οι οποίοι έμαθαν να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν! Απλά, αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμη δεν έχει προκύψει κάποιος απολογισμός για τα Jeremie. Το μόνο που μάθαμε είναι πως οι διαχειριστές των Jeremie Funds ήταν ικανοί. Δίχως, αυτό -ωστόσο- να πιστοποιείται από κάποιον...

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις