Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Απολύσεις χωρίς τέλος από τεχνολογικούς γίγαντες – Φόβοι για οικονομικό κραχ

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση πανίσχυρων εταιρειών όπως η Microsoft και η Google να μειώσουν το προσωπικό τους; Φταίει το τέλος της πανδημίας ή έρχεται κρίση ανάλογη του οικονομικού κραχ το 1929;

Τους τελευταίους μήνες, εταιρείες που είχαν τον τίτλο του εργασιακού παράδεισου, όπως η Google, φτάνουν στο σημείο να απολύουν εργαζόμενους με ένα e-mail. Είναι απλώς άλλη μια μέρα στη δουλειά ή κρύβεται κάτι πιο σοβαρό από πίσω;

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Μόνο το 2023 έχουν δει την πόρτα της εξόδου περισσότεροι από 68.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ βρισκόμαστε μια «ανάσα» από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Εταιρείες κολοσσοί, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google προχώρησαν σε απολύσεις 8.000, 10.000 και 12.000 εργαζομένων, αντίστοιχα. Αν το μεταφράσουμε αυτό σε ποσοστά εργατικού δυναμικού, μιλάμε για 2%, 5% και 6% αντιστοίχως. Κι όλα αυτά ενώ η Meta είχε προχωρήσει ήδη σε περισσότερες από 10.000 περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Η Salesforce μείωσε το εργατικό της δυναμικό κατά 10% ή αλλιώς κατά 8.000 υπαλλήλου, η IBM κατήργησε 3.900 θέσεις, νούμερο που αντιστοιχεί στο 2% των εργαζομένων της και η SAP απέλυσε 3.000 άτομα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι απολύσεις έχουν ως «θύματα» στελέχη με υψηλή ειδίκευση, τα οποία ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ και δεν εργάζονται μέσω διαδικτύου.

Ακόμα, η γνωστή πλατφόρμα μουσικής Spotify ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει 600 εργαζόμενους (ή αλλιώς το 10%), επειδή δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις της για την ανάπτυξή της. Τέλος, μόλις χθες η Pinterest έκανε γνωστό ότι καταργεί 150 θέσεις εργασίας.

Σελίδα που παρακολουθεί τις απολύσεις

Είναι τόσο έντονο το φαινόμενο που ένας Καλιφορνέζος επιχειρηματίας αποφάσισε να δημιουργήσει το «Layoffs.fyi», έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις ανακοινώσεις για τις απολύσεις. Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά. Μέχρι σήμερα, 229 εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει σε ένα μήνα 68.502 άτομα, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι παρόμοιο συνέβη και τον  Νοέμβριο, αμέσως μετά τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, με περισσότερες από 90.000 απολύσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο EmeaGR.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις