Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Master Plan 3: Έτσι οραματίζεται ο Ίλον Μασκ το μέλλον

Τι αποκάλυψε ο Ίλον Μασκ για το μέλλον της Tesla στο πλαίσιο του Investor Day

Τα σχέδια του για το μέλλον της Tesla παρουσίασε ο CEO της εταιρείας, Ίλον Μασκ, κατά τη διάρκεια του Investor Day που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη(1/3) και αφορούσε την ενημέρωση των επενδυτών. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, η οποία έγινε στο Τέξας, ο Μασκ αποκάλυψε το Master Plan 3, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την εξέλιξη και ανάπτυξη της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το τρίτο Master Plan του Μασκ, καθώς τα δύο πρώτα είχαν παρουσιαστεί το 2006 και το 2016, αντίστοιχα. Πάμε λοιπόν να δούμε πως οραματίζεται ο δισεκατομμυριούχος το μέλλον της εταιρείας του.

Μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία

Η ανάπτυξη της Tesla τα τελευταία 17 χρόνια ήταν άκρως εντυπωσιακή, καθώς από Startup εξελίχθηκε στην κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Βασικός στόχος του Μασκ είναι η εταιρεία να παραμείνει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και ταυτόχρονα να συμβάλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «υπάρχει μια σαφής πορεία προς μια βιώσιμη ενεργειακή Γη μέχρι το 2050 και δεν απαιτεί την καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων».

«Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε έναν πολιτισμό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είναι η Γη σήμερα. Πολύ περισσότεροι από τα 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν πραγματικά να συντηρηθούν στη Γη και απλά συχνά σοκάρομαι και εκπλήσσομαι από το πόσο λίγοι άνθρωποι το συνειδητοποιούν», πρόσθεσε ο CEO της Tesla.

Το νέο Master Plan αποσκοπεί στη δημιουργία μιας βιώσιμης ενεργειακής οικονομίας με την ανάπτυξη 240 terraWatt hours (TWH) αποθήκευσης ενέργειας και 30 TWH παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το σχέδιο όμως αυτό απαιτεί επενδύσεις ύψους περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο Μασκ τόνισε, ωστόσο, ότι το ποσό αυτό είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που ξοδεύουμε σήμερα για την οικονομία εσωτερικής καύσης. Σε γενικές γραμμές ο ίδιος προέβλεψε ότι θα χρειαζόμασταν λιγότερο από το 0,2% της παγκόσμιας έκτασης γης για να δημιουργήσουμε την απαραίτητη ηλιακή και αιολική παραγωγική ικανότητα.

«Όλα τα αυτοκίνητα θα γίνουν πλήρως ηλεκτρικά και αυτόνομα», είπε ο Μασκ, συμπληρώνοντας πως σύντομα θα έρθει η στιγμή που τα οχήματα εσωτερικής καύσης θα αντιμετωπίζονται με την ίδια περιφρόνηση όπως τα άλογα και οι άμαξες. Ακόμα, προανήγγειλε πιθανά σχέδια για την ηλεκτροκίνηση αεροσκαφών και πλοίων. «Καθώς βελτιώνουμε την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών, θα δείτε όλες τις μεταφορές να γίνονται πλήρως ηλεκτρικές, με εξαίρεση τους πυραύλους», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ή πώς θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί.

«Μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία είναι εφικτή και πρέπει να την επιταχύνουμε», έσπευσε να προσθέσει ο Drew Baglino, SVP Powertrain and Energy Engineering της Tesla.

Νέο εργοστάσιο στο Μεξικό

Χωρίς αμφιβολία μία από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις που έγιναν στο πλαίσιο του Investor Day ήταν αυτή σχετικά με την επέκταση της εταιρείας  στο Μεξικό. Ειδικότερα, ο Μασκ δήλωσε ότι η Tesla θα κατασκευάσει το έκτο της Gigafactory κοντά στην πόλη του Monterrey, το οποίο μάλιστα θα είναι και το μεγαλύτερο. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της εταιρείας.

Συγχρόνως, τα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια θα συνεχίσουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει εργοστάσια στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία. Όπως γνωρίζουμε, η τωρινή παραγωγική ικανότητα της Tesla είναι περίπου 2 εκατομμύρια μονάδες το χρόνο. Όμως, σύμφωνα με την εταιρεία αυτό το νούμερο θα αυξηθεί έως το 2030. Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια παραγωγή της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας θα πρέπει να φτάσει τις 20 εκατομμύρια μονάδες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η εταιρεία δεν θα αρκεστεί μόνο στο νέο εργοστάσιό της στο Μεξικό, αλλά θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.

Καμία ανακοίνωση για το νέο μοντέλο των 25.000 ευρώ

Αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι με ανυπομονησία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν κάποια ανακοίνωση για το νέο μικρότερο μοντέλο της Tesla, το οποίο φέρεται ότι θα κοστίζει 25.000 ευρώ. Ωστόσο, ο Μασκ τους απογοήτευσε καθώς δεν προχώρησε σε καμία τέτοια ανακοίνωση. Οι φήμες όμως θέλουν το νέο μοντέλο να ονομάζεται Model 2, ενώ φέρεται ότι θα έχει ως βάση τη νέα αρχιτεκτονική της εταιρείας, η οποία θα περιορίσει και το κόστος κατασκευής.

Το Tesla Robot έκλεψε τις εντυπώσεις

Η πιο εντυπωσιακή στιγμή της εκδήλωσης ήταν σίγουρα η παρουσίαση ενός video που έδειχνε το Tesla Robot να περπατά ανεξάρτητο και χωρίς την υποστήριξη κάποιου πλαισίου, ενώ επισκεύαζε ένα άλλο ρομπότ. Ο Μασκ υποσχέθηκε ότι θα μπορέσει να βγάλει το ρομπότ στην αγορά ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Δείτε αναλυτικά όλες τις ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Investor Day παρακάτω:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις