Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βουλιάζουν οι διεθνείς αγορές εξαιτίας του «κραχ» της SVB

Οι αναταράξεις στην SVB έχουν προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια

Χρηματοπιστωτικό «πυρετό» στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει προκαλέσει η επαπειλούμενη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), της αμερικανικής τράπεζας που χρηματοδοτεί κυρίως Startups. Οι μετοχές της τράπεζας δέχονται ανελέητο «σφυροκόπημα» σήμερα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας νέες απώλειες της τάξης του 47%.

Το ETF, SPDR S&P Regional Banking, κατέγραψε απώλειες 2% ύστερα από πτώση 8% την Πέμπτη. Η Signature Bank, η οποία έχει πελάτες από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, υποχώρησε 9% ύστερα από απώλειες 12% την Πέμπτη, ενώ η First Republic Bank βυθίστηκε 19% μετά τη χθεσινή πτώση της κατά 17%.

Οι μετοχές μεγάλων τραπεζών όπως  η JPMorgan κατάφεραν να μείνουν σταθερές στο άνοιγμα της αγοράς, μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν.

Οι τριγμοί στη SVB έχουν προκαλέσει έντονες πιέσεις σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι μετοχές της αμερικανικής τράπεζας κατέγραψαν «βουτιά» 60% στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης της Wall Street, παρά τις προσπάθειες του CEO της SVB Financial Group, Greg Becker, να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η αναταραχή ξεκίνησε την Πέμπτη (9/3) μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της SVB ότι προχωρά σε πώληση μετοχών της ύψους 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, έπειτα από σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο κυρίως λόγω της πορείας των αποδόσεων των ομολόγων.

Η είδηση τρόμαξε αρκετά μεγάλα Venture Capital funds μεταξύ των οποίων το Founders Fund, τη Coatue Management και την Union Square Ventures, τα οποία ζήτησαν από τις επιχειρήσεις των χαρτοφυλακίων τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στην τράπεζα και να σηκώσουν τα μετρητά τους.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την απουσία στήριξης από τη βάση χρηματοδότησης της SVB, δηλαδή τις τεχνολογικές Startups που την είχαν επιλέξει για τις καταθέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SVB είχε κεφαλαιοποίηση ύψους 16,8 δισ. δολαρίων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ το βράδυ της Πέμπτης η αξία της υποχώρησε στα 6,3 δισ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις