Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ARM: Το νέο AI μικροσκόπιο της Google που ανιχνεύει τον καρκίνο σε δευτερόλεπτα

Το ARM θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για παθολόγους σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε μια δεύτερη γνώμη

Ένα πρωτοποριακό μικροσκόπιο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ονόματι Augmented Reality Microscope (ARM) ανέπτυξε η Google σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, το ARM ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να ενισχύει στην εικόνα χάρτες θερμότητας και όρια αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο. Το γεγονός αυτό βοηθάει τους γιατρούς να αναγνωρίζουν την παρουσία καρκινικών κυττάρων ή άλλων παθογόνων μικροοργανισμών σε δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με το CNBC, η Google έχει ήδη κάνει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το συγκεκριμένο εργαλείο.

Σήμερα υπάρχουν 13 πρωτότυπες συσκευές, όμως το CNBC υποστηρίζει ότι το ARM δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ότι είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Ωστόσο, τα αρχικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα και όλα δείχνουν πως το μικροσκόπιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για παθολόγους σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε μια δεύτερη γνώμη.

Βασικός σκοπός της Google είναι η δημιουργία ενός συστήματος, το οποίο θα μπορεί να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα οπτικά μικροσκόπια που υπάρχουν σε νοσοκομεία και κλινικές.

Με κόστος που εκτιμάται στα 90 με 100 χιλιάδες δολάρια, το ARM θα μπορούσε να επιταχύνει τις βιοψίες σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, όπως αναφέρει η Google σε σχετική ανακοίνωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google σκοπεύει να ξοδέψει πάνω από 200 δισ. δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό τη βελτίωση της περίθαλψης, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι θα υπάρξει έλλειμμα 15 εκατ. επαγγελματιών υγείας παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις