Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Life2vec: Η AI εφαρμογή που μπορεί να προβλέψει τον θάνατο σας

H εφαρμογή μπορεί να προβλέψει την ημερομηνία θανάτου με ιδιαίτερη ακρίβεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν πότε θα πεθάνουν, αλλά υπάρχει μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που υπολογίζει την ημερομηνία θανάτου με ιδιαίτερη ακρίβεια.

Ο Sune Lehmann, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης “Using sequence of life-event stop redict human lives”, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες, ανέφερε ότι «xρησιμοποιούμε την τεχνολογία πίσω από το ChatGPT για να αναπαραστήσουμε κάθε άτομο ως μια ακολουθία γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή του». 

Στην έκθεση, ο καθηγητής δικτύων και πολύπλοκων συστημάτων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και οι συνεργάτες του εισάγουν έναν αλγόριθμο γνωστό ως life2vec” που χρησιμοποιεί επιλεγμένες λεπτομέρειες της ζωής ενός ατόμου -μεταξύ αυτών το επάγγελμά του, το εισόδημα, η κατοικία αλλά και το ιστορικό της υγεία του- έτσι ώστε να καθορίσει το προσδόκιμο της ζωής με σχεδόν 80% ακρίβεια.  

Όπως εξηγεί ο Lehmann «κατά κάποιον τρόπο, χρησιμοποιούμε το γεγονός ότι η ανθρώπινη ζωή μοιάζει με τη γλώσσα. Όπως οι λέξεις διαδέχονται η μία την άλλη στο γραπτό λόγο, έτσι και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα στο άλλο στην ανθρώπινη ζωή».

«Το Life2vec μπορεί να υπολογίσει τα αποτελέσματα της ζωής ενός άνδρα και μιας γυναίκας με την προσεκτική εξέταση του παρελθόντος τους. Το μοντέλο αυτό μπορεί να προβλέψει σχεδόν τα πάντα», ενώ όπως εξήγησε ο κ. Lehmann «προβλέψαμε τον θάνατο επειδή είναι κάτι πάνω στο οποίο οι άνθρωποι εργάζονται εδώ και χρόνια (όπως π.χ. οι ασφαλιστικές εταιρείες)οπότε είχαμε μια καλή αίσθηση του τι ήταν δυνατό».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε έναν ετερογενή πληθυσμό 6 εκατομμυρίων Δανών, που διέφεραν σε φύλο και ηλικία, μεταξύ 2008 και 2020. Οι αναλυτές χρησιμοποίησαν το life2vec για να ανακαλύψουν ποιο από τα άτομα θα ζούσε πιθανότατα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2016. Το σύνολο αυτό περιείχε ηλικίες από 35 έως 65 ετών.

«Η κλίμακα του συνόλου δεδομένων μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε μια αναπαράσταση σε επίπεδο ακολουθίας της πορείας ζωής ενός ατόμου, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς κινείται κάθε άτομο μέσα στο χρόνο. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς εξελίσσεται η ζωή ενός ατόμου σε έναν χώρο όπου αναμειγνύονται διαφορετικοί τύποι γεγονότων (πληροφορίες για καρδιακά προβλήματα και αυξήσεις μισθών ή για μετανάστευση από αστικές σε αγροτικές περιοχές)», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον πρόωρο θάνατο περιλαμβάνουν το να είσαι άνδρας, να έχεις διάγνωση ψυχικής υγείας ή να είσαι σε ένα εξειδικευμένο επάγγελμα. Η απόκτηση υψηλότερου εισοδήματος ή η ηγετική θέση συνδέονταν και τα δύο με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τέλος, ο κ. Lehmann σημείωσε ακόμα ότι η εφαρμογή δεν είναι ευρέως διαθέσιμη και αν γίνει κάποια στιγμή δεν θα χρησιμοποιηθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες κατά τη δημιουργία ασφαλιστήρια συμβολαίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις