Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ATHINA: Αρχίζει η υλοποίηση καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος αναβάθμισης της πρόληψης πανδημιών

Η συνολική στρατηγική επένδυση ανέρχεται σε πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ για μια αρχική περίοδο διάρκειας τριών ετών.

Η NTT DATA, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις υπηρεσίες τεχνολογίας, ηγείται της υλοποίησης και του σχεδιασμού του «Προηγμένου Συστήματος για την Νοημοσύνη στην Υγεία και τη Δράση (ATHINA)», για τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA) και την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA). Η νέα πλατφόρμα στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να προλαμβάνει, να ανιχνεύει και να αντιδρά γρήγορα σε επείγουσες διασυνοριακές υγειονομικές ανάγκες, με ειδική έμφαση στον εντοπισμό και την πρόληψη πανδημιών.

Το σύστημα ATHINA θα αναπτυχθεί από κοινοπραξία εταιρειών, της οποίας ηγείται η NTT DATA, και περιλαμβάνει τη Netcompany-Intrasoft, η οποία μετρά πάνω από 50.000 εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων καθώς και την εταιρεία IQVIA η οποία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία. Η συνολική στρατηγική επένδυση ανέρχεται σε πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ για μια αρχική περίοδο διάρκειας τριών ετών.

Το ATHINA αποτελεί ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας που θα αξιοποιήσει έναν μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με τη δημόσια υγεία και την αλυσίδα εφοδιασμού, για να παρέχει τάχιστα πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν παγκόσμιες υγειονομικές απειλές. Από τις πιο εξέχουσες λειτουργίες του ATHINA είναι η παρακολούθηση, ανίχνευση, ανάλυση και προτεραιοποίηση των απειλών αλλά και ο εντοπισμός διαθέσιμων μέτρων αντιμετώπισης, ενώ θα παρέχει επιλογές ανταπόκρισης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας πιο ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική προετοιμασία και ανταπόκριση σε επείγουσες υγειονομικές ανάγκες, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της HERA για την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να προλαμβάνει, ανιχνεύει και αντιδρά γρήγορα σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές. Μια δέσμευση που υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των παγκόσμιων υγειονομικών απειλών και επιβεβαιώνει τη θέση του συνδέσμου ως ηγέτη στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης πανδημιών.

Σύμφωνα με την Esther Saavedra, EC Health Account Manager της NTT DATA: «Για μια ακόμα φορά, η τεχνολογία μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για ν’ ανταποκριθούμε σε τόσο σημαντικές προκλήσεις όπως μια πανδημία ή οποιοδήποτε άλλο CBRN κίνδυνο μπορεί να προκύψει. Η NTT DATA είναι ενθουσιασμένη που μπορεί να ηγηθεί αυτού του έργου, το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει αναμφισβήτητα στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και ενωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις