Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft CityNext: Πόσο «έξυπνη» είναι η πόλη σας;

Το Microsoft CityNext είναι μια πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όσον αφορά τον τομέα των μετακινήσεων στις μεγαλουπόλεις.

Επιδίωξη της πρωτοβουλίας αυτής, μέσω μίας απλοποιημένης προσέγγισης που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, είναι η βελτιστοποίηση της βιωσιμότητας των αστικών κέντρων, μέσα από την ανακαίνιση των υποδομών των αστικών μεταφορών.

Αισθητήρες και ψηφιακές πλατφόρμες συλλέγουν συνεχώς δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ομαλοποίηση και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αφού πολλές φορές οι μετακινήσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις απαιτούν μεγάλη υπομονή και φαντασία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η συμφόρηση και μόνο μας κοστίζει περίπου 100 δισ. ευρώ ετησίως, ή 1% του ετήσιου ΑΕΠ της ΕΕ.

Με περισσότερα από τα 2/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού να ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις στις αστικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων και της ρύπανσης.

Έτσι, μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη και το Ελσίνκι – στα πλαίσια της πρωτοβουλίας CityNext – υλοποίησαν έργα αστικής ανάπτυξης, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών τους.

Λονδίνο

Το Λονδίνο δεν διαθέτει απλά το παλαιότερο υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο αλλά και το εξυπνότερο.

Για την ορθή λειτουργία της πλατφόρμα «Transport for London» σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το cloud και το ΙοΤ, αφού με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι αρμόδιοι μπορούν και διαχειρίζονται αποτελεσματικά περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο επιβιβάσεις το χρόνο.

Ένα νέο σύστημα ανέπαφων πληρωμών υλοποιήθηκε στα τέλη του 2014, αφήνοντας τα εισιτήρια στο παρελθόν και δημιουργώντας μια απρόσκοπτη εμπειρία μεταφοράς.

Ο Shashi Verma (Customer Experience Director, Transport for London) δηλώνει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν πλέον χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες με δυνατότητα εκτέλεσης ανέπαφων συναλλαγών. Έτσι μπορούν, με μία απλή κίνηση, να πληρώσουν τα κόμιστρα και να επικεντρωθούν στον προορισμό τους, αντί να εμπλέκονται με μη παραγωγικές δραστηριότητες».

Με 350.000 επιβιβάσεις σε ημερήσια βάση, η διαχείριση των πληρωμών διεξάγεται μέσω ενός Microsoft SQL Server και βοηθά τους Λονδρέζους να μετακινηθούν ταχύτερα.

Αισθητήρες τοποθετούνται κατά μήκος του συστήματος μεταφορών του Λονδίνου, συγκεντρώνοντας σημαντικά δεδομένα στο cloud (Microsoft Azure), τα οποία προγραμματιστές μπορούν να εκμεταλλευτούν και να δημιουργήσουν παραμετροποιήσεις εφαρμογές μεταφορών.

Οι ίδιοι αισθητήρες χρησιμοποιούνται και για την παρακολούθηση των συρμών, βοηθώντας τα συνεργεία επισκευών να εντοπίζουν ταχύτερα τυχόν τεχνικά προβλήματα.

Παρίσι

Το Παρίσι είναι παγκοσμίως γνωστό για την ομορφιά του αλλά και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Για να «τραβήξουν» τα αυτοκίνητα από τους δρόμους αλλά και να μειώσουν τη ρύπανση και την ηχορύπανση, οι αρχές συνεργάστηκαν με τα προάστια και ανέπτυξαν μία «car-sharing» πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων, γνωστή ως Autolib.

Στο Παρίσι, το Internet of Things είναι υπεύθυνο και για ένα ακόμα μεγαλύτερο θαύμα: επιτρέπει στους οδηγούς να βρουν εύκολα και γρήγορα δωρεάν χώρο στάθμευσης, μέσω ενός υποβοηθούμενου συστήματος στάθμευσης GPS.

Οι χρήστες της Autolib μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα μέσω των ειδικών περιπτέρων ενοικιάσεις ή των πρατηρίων φόρτισης, τα οποία ελέγχονται μέσω δικτύου (Microsoft Azure), αποκτώντας πρόσβαση σε ένα στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων – εντός και εκτός πόλης.

H Autolib κατόρθωσε να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες οδήγησης κατά 90% και να απαλλάξει την πόλη από εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών CO2 – συνδυάζοντας την οικονομία με την οικολογία.

Βαρκελώνη

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ πολιτιστικού πλούτου της Καταλονίας – La Mercè – πραγματοποιείται την Άνοιξη στη Βαρκελώνη, ενώνοντας υπό τους πενθήμερους εορτασμούς του 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η πόλη της Βαρκελώνης χρησιμοποιεί ειδικές «Big Data» υποδομές και εργαλεία (HDInsight Server, Microsoft SQL Server) για να μετατρέψει τα δεδομένα σε “ιδέες” που θα βοηθούν στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Μία από αυτές τις ιδέες είναι και η μετακίνηση σε όλη την πόλη με ποδήλατα.

Η δημοτική πλατφόρμα Bicing μοιράζει ειδικά τροποποιημένα ποδήλατά, τον οποίων η προσφορά και η ζήτηση παρακολουθούνται και διανέμονται ανάλογα, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή χρήση.

Στο άμεσο μέλλον η Βαρκελώνη σχεδιάζει να τοποθετήσει χιλιάδες αισθητήρες σε ολόκληρη την πόλη, για να καταγράφει και να επεξεργάζεται τα δεδομένα προς το συμφέρον των πολιτών της.

Η Βαρκελώνη, η οποία διατηρεί τον τίτλο Mobile World Capital, εκμεταλλεύεται την ιδιότητα αυτή προκειμένου να επιτύχει έναν καθολικό μετασχηματισμό της σε «έξυπνη πόλη» – επιδιώκοντας να γίνει υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τεχνολογικής καινοτομίας.

Ελσίνκι

Οι δημόσιες συγκοινωνίες αντιπροσωπεύουν τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το δίκτυο, κάτι που η δημόσια επιχείρηση μεταφορών Helsingin Bussiliikenne Oy (HelB) γνωρίζει αρκετά καλά, μιας και καθημερινά ανταγωνίζεται τους ιδιόκτητες ιδιωτικών λεωφορείων.

Η HelB αναζητά συνεχώς καινοτόμους τρόπους για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Σε συνεργασία με την CGI (συνεργάτη της Microsoft), εγκατέστησε αισθητήρες και στα 400 λεωφορεία της, για την καταγραφή της επιτάχυνσης, της ταχύτητας, της θερμοκρασίας του κινητήρα, της κατανάλωσης καυσίμου, της απόδοσης των φρένων αλλά και τη θέσης των οχημάτων.

Στα ήδη θετικά αποτελέσματα η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, οι βελτιωμένες επιδόσεις οδήγησης και η ασφαλέστερη μεταφορά με το λεωφορείο.

Η HelB έχει δημιουργήσει και ένα «Power Map for Excel» – απεικονίζοντας τα δεδομένα των αισθητήρων από συγκεκριμένα σημεία της πόλης, σημεία στα οποία τα οχήματα τους πραγματοποιούν απότομα φρεναρίσματα. Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, βοηθήσουν τους οδηγούς να εκτελούν τις προβληματικές αυτές διαδρομές με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις