Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπορούν τα chatbots να λειτουργήσουν ως «ψυχοθεραπευτές» για τους νέους;

Νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση των chatbots θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των φοιτητών

Η σοβαρή επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων που παρατηρείται διεθνώς τα τελευταία χρόνια προκαλεί ανησυχία.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ένας στους επτά νέους μεταξύ 10 και 19 ετών έχει κάποια ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα τα chatbots θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Σε δείγμα 1006 φοιτητών οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο η χρήση του chatbot Replika θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως το άγχος και το καταθλιπτικό συναίσθημα.

Για όσους τυχαίνει να μην γνωρίσουν τα chatbot Replika έχουν τη μορφή avatar και λειτουργούν ως «εικονικοί φίλοι», ικανοί να βελτιώσουν η συναισθηματική ευημερία του χρήστη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η χρήση του Replika είχε θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των χρηστών. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το 3% των συμμετεχόντων της έρευνας ανέφερε πως είχαν λιγότερες αυτοκτονικές σκέψεις, γεγονός που καταδεικνύει τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση σοβαρών ψυχικών διαταραχών.

Φυσικά, υπήρχαν και εκείνοι που δήλωσαν ότι εμπειρία τους από τη χρήση του Replika ήταν αρνητική. Για παράδειγμα, ένας χρήστης δήλωσε ότι άρχισε να νιώθει εξαρτημένος από το chatbot, όσον αφορά την ψυχική του ευημερία. Παράλληλα, άλλοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το γεγονός ότι έπρεπε να πληρώσουν για αναβαθμίσεις εντός της εφαρμογής, τους απέτρεπε από τη χρήση της για τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διενεργηθούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ο πλήρης αντίκτυπος που έχουν τα chatbots στην ψυχική υγεία των νέων, καθώς και οι κίνδυνοι που ενδέχεται να υπάρχουν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις