Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Google λανσάρει δύο νέα μοντέλα AI, εμπνευσμένα από το Gemini

Τα μοντέλα Gemma κατασκευάστηκαν από την ίδια έρευνα και τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των μοντέλων Gemini και διατίθενται δωρεάν.

 

Η Google κυκλοφόρησε δύο νέα ανοιχτά μοντέλα AI, το Gemma 2B και το Gemma 7B, με στόχο την υποστήριξη της χρήσης AI σε εφαρμογές τρίτων.

Τα μοντέλα Gemma ποικίλλουν σε μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι το απλούστερο Gemma 2B μπορεί να είναι καλύτερο για λιγότερο εντατικές εφαρμογές AI, ενώ τα δεδομένα της Google δείχνουν ότι το Gemma 7B θα μπορούσε να ξεπεράσει άλλα μοντέλα AI όπως το Mistral ή το LLAMA-2 της Meta.

Τα μοντέλα Gemma κατασκευάστηκαν από την ίδια έρευνα και τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των μοντέλων Gemini, ανέφερε η Google στην ανακοίνωσή της. Το Gemini είναι το ανανεωμένο εργαλείο Bard AI της Google, το οποίο είναι σε θέση να παράγει γραπτό περιεχόμενο και να απαντά σε ερωτήσεις.

Οι προγραμματιστές τρίτων μπορούν να κατεβάσουν τα αρχεία του Gemma, να τα επεξεργαστούν και να τα προσθέσουν στα προϊόντα τους, αρκεί να χρησιμοποιούνται υπεύθυνα, λέει η Google. Ενώ το Gemma δεν είναι πλήρως “ανοιχτού κώδικα”, οι κανόνες της φαίνεται να εμπίπτουν κάπου μεταξύ ενός κλειστού προϊόντος και ενός ανοιχτού κώδικα.

Η Google ισχυρίζεται ότι οι έννοιες ανοιχτού κώδικα “δεν μπορούν πάντα να εφαρμοστούν άμεσα σε συστήματα AI”, υποδηλώνοντας έναν πιθανό λόγο για τον οποίο το Gemma κυκλοφόρησε με την πιο περιοριστική “ανοιχτή” κατηγοριοποίηση.

Ενώ η Google δεν διευκρίνισε ακριβώς ποια είναι η υπεύθυνη χρήση του Gemma AI, η εταιρεία έχει καθιερώσει τις δικές της αρχές AI που περιλαμβάνουν την απαγόρευση της δημιουργίας παράνομου περιεχομένου με AI και την απαγόρευση της εκπαίδευσης των προϊόντων AI σε προσωπικές πληροφορίες.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Gemma, οι προγραμματιστές και οι υποψήφιοι χρήστες πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα αίτησης πρόσβασης και να συμφωνήσουν σε μια φόρμα συγκατάθεσης.

Η Nvidia λέει επίσης ότι συνεργάστηκε στενά με την Google για να τελειοποιήσει τα μοντέλα Gemma και ότι το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της Nvidia (LLM) TensorRT χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία ανάπτυξης. Πριν από την κλήση κερδών της Τετάρτης, η Nvidia ανακοίνωσε σε μια ανάρτηση ιστολογίου ότι θα προσθέσει σύντομα την Gemma στη λειτουργία Chat With RTX που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις