Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Tumblr και Midjourney: Συμφωνία για πώληση δεδομένων χρηστών από αναρτήσεις για την εκπαίδευση της AI

Η κίνηση της Automattic να παρέχει δεδομένα κατάρτισης σε εταιρείες AI αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης όπου οι εταιρείες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν δημόσια διαθέσιμα διαδικτυακά δεδομένα για σκοπούς εκπαίδευσης της AI.

Η Automattic, εταιρεία στην οποία ανήκει το Tumblr, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εταιρείες AI Midjourney και OpenAI για να τους παρέχει δεδομένα εκπαίδευσης που προέρχονται από αναρτήσεις χρηστών στο Tumblr. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από μια έκθεση της 404 Media, η οποία επικαλείται μια ανώνυμη πηγή εντός της εταιρείας. Οι συμφωνίες μεταξύ της Automattic και των εταιρειών AI περιγράφονται ως «επικείμενες». Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί φήμες στο Tumblr για μια πιθανή συμφωνία με τη Midjourney, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα ροή εσόδων για την πλατφόρμα.

Η Automattic σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει μια νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει στους χρήστες να εξαιρεθούν από την κοινή χρήση δεδομένων με τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με μια απόρριψη δεδομένων που φέρεται να διεξήγαγε η Automattic, η οποία περιελάμβανε όλο το περιεχόμενο δημόσιων αναρτήσεων του Tumblr από το 2014 έως το 2023. Φέρεται να περιείχε περιεχόμενο που δεν προοριζόταν να είναι δημόσια ορατό σε ιστολόγια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και τη χρήση αυτών των δεδομένων.

Η κίνηση της Automattic να παρέχει δεδομένα κατάρτισης σε εταιρείες AI αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης όπου οι εταιρείες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν δημόσια διαθέσιμα διαδικτυακά δεδομένα για σκοπούς εκπαίδευσης της AI. Αυτή η πρακτική, ωστόσο, έχει γίνει νομικά πιο επικίνδυνη τα τελευταία χρόνια. Άλλες εταιρείες, όπως η Reddit και η Shutterstock, έχουν επίσης συνάψει συμφωνίες με κατασκευαστές εργαλείων AI για παρόμοιους σκοπούς. Παρ ‘όλα αυτά, υπήρξε αντίδραση από τη δημιουργική κοινότητα, ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς, οι οποίοι ανησυχούν για τη χρήση της δουλειάς τους για εκπαίδευση της AI χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία για τις εταιρείες που προσπαθούν να καινοτομήσουν με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, σεβόμενες παράλληλα τα δικαιώματα και τις προτιμήσεις των χρηστών τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις