Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

JA Greece: Αυτοί είναι οι νικητές της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης 2024

Οι εικονικές επιχειρήσεις «We see for you», «Stalk Jet» και «Let’s Go» έφυγαν με βραβεία

H εταιρεία «We see for you» από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης με την εφαρμογή «Find your way», η οποία βοηθά άτομα με μειωμένη όραση ή κινητικές δυσκολίες να μετακινηθούν πιο εύκολα μέσα στον αστικό ιστό κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας Προϊόντος/Υπηρεσίας στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2024» του Junior Achievement Greece που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου δημιούργησαν την εταιρεία που έχει ως επίκεντρο την επίλυση προβλημάτων προσβασιμότητας και αυτονομίας των κοινωνικών ομάδων με ειδικές ανάγκες και με την εφαρμογή «Find your way» προτείνουν ένα ειδικά διαμορφωμένο GPS, που χαρτογραφεί τα σημεία πρόσβασης (ράμπες), παρέχοντας ταυτόχρονα real time πληροφόρηση για τη δυνατότητα πρόσβασης με τη χρήση ειδικά τοποθετημένων αισθητήρων στα εν λόγω σημεία.

Τη νικήτρια ομάδα ανακοίνωσε η Yπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία υπογράμμισε ότι «χρόνια ολόκληρα και ως εκπαιδευτικός και ως υφυπουργός Παιδείας και Τουρισμού και τώρα ως υπουργός στηρίζει το Junior Achievement Greece και πιστεύει πάρα πολύ σε όλα αυτά που μαθαίνουν οι συμμετέχοντες μαθητές».

«Χαίρομαι γιατί σήμερα που είναι η μέρα μηδενικών διακρίσεων εδώ δείχνουμε ότι τις διακρίσεις τις διαλύουμε, δεν πιστεύουμε σε αυτά τα οποία μας χωρίζουν, πιστεύουμε σε αυτά τα οποία μας ενώνουν. Μαθητές από επαγγελματικά, γενικά, ειδικά λύκεια και γυμνάσια γίνονται όλοι μια παρέα. Αποδεικνύουμε ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί» επισήμανε η κ. Ζαχαράκη και συνεχάρη εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους στηρίζουν το εγχείρημα.

H «Stalk Jet» από το 1ο ΕΠΑΛ Δοξάτου Δράμας επιχείρηση, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοθαινόλη με την καύση υποπροϊόντων αμπελουργίας κέρδισε το βραβείο «Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας».

Στόχος της εταιρείας των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου είναι τα οινοποιεία της περιοχής να ακολουθήσουν το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και γίνουν αυτόνομα με τη χρήση καυσίμου με μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Ευτυχώς που υπάρχετε για να μας διδάσκετε, να συνεχίσετε έτσι και να μας βάλετε καθαρά γυαλιά για να βλέπουμε καλύτερα» υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου ανακοινώνοντας τη νικήτρια ομάδα.

Σε αξεσουάρ μόδας και επιτραπέζιο παιχνίδι μετατρέπουν επαναχρησιμοποιημένα τουβλάκια Lego οι μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο ΕΑΕ Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης οι οποίοι παρουσίασαν την επιχείρηση Let’s Go και κέρδισαν το βραβείο Καλύτερου Περιπτέρου.

«Υπάρχει το εμπορικό κομμάτι τα αξεσουάρ μόδας για γυναίκες, άνδρες και παιδιά (κοσμήματα, κοκαλάκια, παπιγιόν, γραβάτες) και το δεύτερο σκέλος, το κοινωνικό παιχνίδι, μία τρίλιζα από τουβλάκια Lego για ανθρώπους με προβλήματα όρασης» εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Σιβρή.

Η «Let’s Go», όπως τόνισε, συνεργάστηκε με το Σχολείο Τυφλωκωφών Καλλιθέας και με το ΚΕΑΤ – Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης για τη δοκιμή του επιτραπέζιου παιχιδιού και έχει λάβει πολύ θετικό feedback.

Επιπλέον η μαθητική επιχείρηση είναι σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας για την τοποθέτηση κυτίων, όπου θα μπορεί ο κόσμος να αφήνει Lego που δεν χρειάζεται τα οποία θα επαναχρησιμοποιούνται από τη «Let’s Go».

«Θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία επιχείρησης, ήδη πουλάμε τα προϊόντα μας σε μπαζάρ και αν καταφέρουμε θα την κάνουμε πραγματική επιχείρηση» είπε η κ. Σιβρή.

Μαθητές-επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί και μέντορες (inspirational mentor) από 40 Εικονικές Επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη συμμετείχαν στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση στη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν προϊόντα τεχνολογίας, έξυπνα χρηστικά αντικείμενα, είδη υγιεινής διατροφής, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές, τουριστικές και πολιτιστικές υπηρεσίες. Κριτική επιτροπή του Junior Achievement Greece πέρασε απ’ όλα τα περίπτερα, αξιολόγησε τις ομάδες και αποφάσισε ποιες θα λάβουν τα βραβεία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Κέντρο της LAMDA Development Μediterranean Cosmos.

«Το ταξίδι συνεχίζεται, έχετε ακόμη να προετοιμαστείτε για τον τελικό διαγωνισμό, να ετοιμάσετε τα επιχειρηματικά σας πλάνα, να πάρετε την ανατροφοδότηση που σας έδωσαν οι κριτές για να βελτιώσετε τα προϊόντα σας και πέρα από το διαγωνιστικό σκέλος να ξέρετε πάντα ότι η οικογένεια του Junior Achievement είναι πάντα εδώ» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Junior Achievement Greece, Αργύρης Τζικόπουλος.

Στην συνέχεια του προγράμματος/διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση 2024», οι μαθητικές ομάδες θα διεκδικήσουν το Public Choice Award σε ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα ψηφίζει το κοινό. Για τη συμμετοχή τους στον Πανελλαδικό Τελικό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2024» θα αξιολογηθούν από τα business plan, που θα καταθέσουν.

Tα εκπαιδευτικά προγράμματά του Junior Achievement Greece εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση – Company Program» τελεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται κάθε χρόνο με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις