Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Ίλον Μασκ υποστηρίζει ότι το GPT-4 αποτελεί A.G.I: Είναι όμως αλήθεια;

Η μήνυση του Μασκ εναντίον της OpenAI βασίζεται σε μια αμφιλεγόμενη έρευνα της Microsoft

Όταν ο Ίλον Μασκ μήνυσε την OpenAI και τον CEO της Σαμ Άλτμαν για παραβίαση συμβολαίου χρησιμοποίησε εναντίον της τους ισχυρισμούς του πιο στενού συνεργάτη της εταιρείας. Ο λόγος φυσικά για την Microsoft σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της OpenAI προτού αποχωρήσει το 2018, χρησιμοποίησε μια αμφιλεγόμενη, αλλά αρκετά επιδραστική έρευνα της Microsoft, σχετικά με τη δύναμη του GPT-4. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Microsoft υποστήριξαν ότι μπόρεσαν να δουν δείγματα Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης ( A.G.I.)  στο GPT-4 αν και παραδέχονταν πως δεν ήξεραν ακριβώς το πως συνέβαινε αυτό. Για όσους δεν γνωρίζουν, όταν μιλάμε για A.G.I., αναφερόμαστε στην τεχνολογία εκείνη που έχει τη δυνατότητα  να εκτελεί τις εργασίες που εκτελεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ο Μασκ χρησιμοποίησε την έρευνα της Microsoft εναντίον της OpenAI υποστηρίζοντας ότι η δεύτερη «έσπασε» την υπόσχεσή της να μην αξιοποιήσει εμπορικά ισχυρά AI εργαλεία.

Πώς προέκυψε η έρευνα της Microsoft

Το Φθινόπωρο του 2022 μια ομάδα ερευνητών της Microsoft, υπό την ηγεσία του 38χρονου Sébastien Bubeck, πρώην καθηγητή του Princeton, ξεκίνησε να τεστάρει τις ικανότητες του GPT-4.

Οι «συνομιλίες» που είχαν οι ερευνητές με το σύστημα τους άφησαν πραγματικά έκπληκτους. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι το σύστημα μπορούσε να γράψει περίπλοκες μαθηματικές εξισώσεις σε μορφή ποιήματος. Έτσι λοιπόν ο Δρ. Bubeck και η ομάδα του άρχισαν να αναρωτιούνται εάν αυτό που έβλεπαν αποτελούσε μια νέα μορφή «ευφυΐας».

«Στην αρχή ήμουν πολύ σκεπτικός, όμως έπειτα άρχισα να ενοχλούμαι και να νιώθω μέχρι και φόβο. Σκέφτεσαι “από που στο καλό προέκυψε αυτό”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Peter Lee, ένας εκ των ερευνητών της Microsoft.

Ποιος είναι ο ρόλος της έρευνας στην αγωγή που κατέθεσε ο Μασκ

Η Μασκ υποστήριξε ότι η OpenAI παραβίασε το αρχικό της συμβόλαιο, στο πλαίσιο του οποίου είχε δεσμευτεί ότι δεν θα βγάλει στην αγορά κανένα προϊόν το οποίο θα κατηγοριοποιηθεί ως “A.G.I.” από το διοικητικό της συμβούλιο.

«Το GPT-4 είναι ένας A.G.I. αλγόριθμος» τόνισε ο δικηγόρος του Ίλον Μασκ, υποστηρίζοντας ότι η OpenAI δεν έπρεπε ποτέ να πουλήσει τα δικαιώματα χρήσης του στην Microsoft.

Στο πλαίσιο της αγωγής γίνονται πολλαπλές αναφορές στην έρευνα της Microsoft, με τους δικηγόρους του Μασκ να υποστηρίζουν ότι από την στιγμή που οι ίδιοι οι επιστήμονες της Microsoft παραδέχονται ότι το GPT-4 έχει μια μορφή δυνατοτήτων A.G.I., τότε θα πρέπει να αναγνωριστεί επισήμως ως ένας πρώιμος τύπος Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης όσο περιορισμένες και εάν είναι οι δυνατότητες του.

Πώς είδε η επιστημονική κοινότητα την έρευνα της Microsoft

Η έρευνα της Microsoft είδε το φως της δημοσιότητας μια εβδομάδα μετά το επίσημο λανσάρισμα του GPT-4 με την επιρροή της να είναι μεγάλη, καθώς μέχρι σήμερα μετρά πάνω από 1.500 βιβλιογραφικές αναφορές.

Ο co-founder της AI Startup Hugging Face, Thomas Wolf, είχε γράψει τότε σε ανάρτηση του στο Χ ότι τα παραδείγματα που εμπεριείχε η έρευνα για τις δυνατότητες του GPT-4 ήταν «πραγματικά απίστευτα».

Παρόλα αυτά, υπήρχαν αρκετοί ειδικοί ακόμα και εντός της Microsoft που αμφισβήτησαν τα ευρήματα της έρευνας, καθώς όπως ανέφεραν πέρασαν ποτέ από τον απαραίτητο έλεγχο. Την ίδια ώρα, η αναπαραγωγή τους δεν είναι δόκιμη καθώς βασίζονται σε πρώιμες μορφές του GPT-4. Όπως σημείωσαν και οι ίδιοι οι ερευνητές, δεν χρησιμοποίησαν τη μορφή του GPT-4 που βγήκε αργότερα στην αγορά, οπότε οποιοσδήποτε θελήσει να ξανατεστάρει το AI σύστημα  είναι δεδομένο ότι θα λάβει διαφορετικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, ειδήμονες έξω από την Microsoft υποστηρίζουν το ότι δεν ήταν ξεκάθαρο το εάν οι δυνατότητες του GPT-4 και άλλων αντίστοιχων συστημάτων μοιάζουν πράγματι με ανθρώπινη συμπεριφορά.

«Κάθε φορά που βλέπουμε ένα περίπλοκο σύστημα ή μια μηχανή έχουμε την τάση να το ανθρωπομορφοποιούμε, όλοι το κάνουν αυτό, είτε δουλεύουν στον κλάδο είτε όχι», αναφέρει ο καθηγητής του Berkeley, Alison Gopnik.

Είναι τελικά A.G.I. το GPT-4;

Μπορεί η ερευνητική ομάδα της Microsoft να σημείωσε ότι η έρευνα της αποτελούσε μια «πρώτη επαφή με ένα A.G.I. σύστημα», όμως υπήρχαν ερευνητές μέχρι και εντός της ομάδας όπως ο Δρ. Horvitz που διαφωνούσαν με αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Ο ίδιος δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη του στους Times ότι δεν είδε κάτι που θα μπορούσε πράγματι να χαρακτηριστεί ως «Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη, παρά μόνο μερικά δείγματα και μερικές φορές εξαιρετικά εντυπωσιακές απαντήσεις από το σύστημα».

Το GPT-4 βρίσκεται ακόμα μακριά από το να κάνει ό,τι μπορεί και ένας άνθρωπος.

Σε σημείωμα του προς τους υπαλλήλους της OpenAI, ο chief strategy officer, Jason Kwon, δήλωσε ξεκάθαρα πως το GPT-4 δεν αποτελεί A.G.I.

«Το GPT-4 μπορεί να εκτελεί μερικές εργασίες σε διάφορους τομείς, παρόλα αυτά δεν έχει το εύρος των δυνατοτήτων που έχει ένας άνθρωπος», ανέφερε ο Kwon συμπληρώνοντας ότι «το A.G.I. θα αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα ικανό να προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα – το GPT-4 δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Παρόλα αυτά η AI κοινότητα παραμένει αρκετά διχασμένη σχετικά με το πόσο αναπτυγμένη είναι η τεχνολογία σήμερα και το τι αναμένεται να δούμε στο μέλλον. Στην περίπτωση του Μασκ και της OpenAI την απόφαση καλούνται να πάρουν οι δικαστικές αρχές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις