Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

AI και data centers έχουν επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους της Αριζόνα

Η Microsoft λειτουργεί πολλά κέντρα δεδομένων παγκοσμίως και αναμένεται να χρησιμοποιήσει σημαντικές ποσότητες νερού στις εγκαταστάσεις της στην Αριζόνα.

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) και η λειτουργία των κέντρων δεδομένων (data centers), έχουν αντίκτυπο στους υδάτινους πόρους στην Αριζόνα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αναγκών ψύξης για τα data centers. Η Microsoft λειτουργεί πολλά κέντρα δεδομένων παγκοσμίως και αναμένεται να χρησιμοποιήσει σημαντικές ποσότητες νερού στις εγκαταστάσεις της στην Αριζόνα. Για παράδειγμα, μια αναφορά δείχνει ότι ένα συγκρότημα κέντρων δεδομένων της Microsoft στην Αριζόνα αναμένεται να χρησιμοποιεί περίπου 56 εκατομμύρια γαλόνια πόσιμου νερού κάθε χρόνο, το οποίο ισοδυναμεί με τη χρήση νερού περίπου 670 οικογενειών.

Αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή που έχει βιώσει το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ και αντιμετωπίζει σοβαρές συνθήκες ξηρασίας, με τη στάθμη των υδάτων του ποταμού Κολοράντο να μειώνεται.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της διαχείρισης και της διατήρησης των υδάτων στην Αριζόνα. Για παράδειγμα, η πόλη του Φοίνιξ έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επεξεργασίας λυμάτων με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Kando για την παρακολούθηση των λυμάτων και τον εντοπισμό προβλημάτων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ζημιών σε εγκαταστάσεις και σωλήνες λυμάτων.

Οι εταιρείες τεχνολογίας αλλάζουν ορισμένα κέντρα δεδομένων σε σχέδια που χρησιμοποιούν λιγότερο ή καθόλου νερό, ψύχοντας τα με γιγάντιους ανεμιστήρες. Η Microsoft, ειδικότερα, έχει δεσμευτεί να είναι αρνητική στον άνθρακα και θετική στο νερό μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η οποία περιλαμβάνει την αναπλήρωση περισσότερου καθαρού νερού από ό, τι καταναλώνει.

Από τη μία πλευρά η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των κέντρων δεδομένων στην Αριζόνα συμβάλλει στην κατανάλωση νερού της περιοχής, από την άλλη όμως η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται για τη βελτίωση της διαχείρισης και της διατήρησης των υδάτων, στο πλαίσιο καινοτόμων προσπαθειών για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις