Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple: Επιτρέπει για πρώτη φορά την λήψη εφαρμογών απευθείας από ιστότοπους

Οι developers θα μπορούν πλέον να παρακάμπτουν το App Store

Σε νέες αλλαγές για τους προγραμματιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε η Apple, καθώς είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τον νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Συγκεκριμένα, οι δημιουργοί λογισμικού θα μπορούν πλέον να παρακάμπτουν το App Store και να διαθέτουν τις εφαρμογές τους απευθείας από τους ιστοτόπους τους.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Apple πρόστιμο άνω του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής σε χρήστες iPhone και iPad («χρήστες iOS») μέσω του App Store της. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Apple εφάρμοσε περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών, εμποδίζοντάς τους να ενημερώνουν τους χρήστες iOS σχετικά με εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που διατίθενται εκτός της εφαρμογής (διατάξεις κατά της διεύθυνσης). Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.

Έτσι λοιπόν η Apple ενεργοποίησε εναλλακτικές third-party εφαρμογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της νέας έκδοσης iOS 17.4, επιτρέποντας σε τρίτους να προσφέρουν εφαρμογές από διαφορετικούς προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένων και των δικών της εφαρμογών. Με λίγα λόγια η Apple επιτρέπει σε third-party εφαρμογές να προσφέρουν μόνο τις δικές τους εφαρμογές μέσω της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, μια gaming εταιρεία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δικό της app store στο iOS, προσφέροντας μόνο τα δικά της παιχνίδια.

«Παρέχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στους προγραμματιστές που διανέμουν εφαρμογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός νέου τρόπου διανομής εφαρμογών – απευθείας από τον ιστότοπο ενός προγραμματιστή», αναφέρει η Apple σε επίσημη ανακοίνωσή της.

«Το (νέο εργαλείο) Web Distribution, που θα διατεθεί με ενημέρωση λογισμικού αργότερα αυτή την άνοιξη, θα επιτρέψει στους εξουσιοδοτημένους προγραμματιστές να διανέμουν εφαρμογές iOS στους χρήστες της Apple εντός της ΕΕ, απευθείας από έναν ιστότοπο που ανήκει στον προγραμματιστή», εξήγησε η εταιρεία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις