Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στόχο για ετήσια κέρδη 1,2 δισ. ευρώ επί 3 έτη, μερίσματα και εξαγορά fintech βάζει ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς

Τα πλεονάζοντα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας φτάνουν ήδη τα 8 δισ. ευρώ.

Καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ ετησίως θα παράγει η Εθνική Τράπεζα με βάση το τριετές πλάνο που έδωσε, ενώ ο CEO του Ομίλου Παύλος Μυλωνάς, μέρισμα και επιστροφές στους μετόχους έως 30% φέτος από τα κέρδη του 2023 και αυξανόμενα μερίσματα και επαναγορές μετοχών τα επόμενα χρόνια, από τα πλεονάζοντας κεφάλαια της Εθνικής που φτάνουν ήδη τα 8 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα προβλέπεται να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 900 μονάδες βάσης έως το 2026 με απόδοση κεφαλαίων περίπου 15% φέτος και στοχεύει σύμφωνα με όσα είπε ο Π. Μυλωνάς, να αξιοποιήσει τα κεφάλαιά της ως εξής:

  • Πρώτα τα μερίσματα και η ανάπτυξη της τράπεζας με αύξηση των δανείων με μέσοετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 7% για μία τριετία. Η ανάπτυξη της τράπεζας θα ενισχύει την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
  • Εξαγορές μεριδίων και συνεργασίες με fintech σε Ελλάδα και εξωτερικό, με γνώμονα τις συνέργειες και συντηρητική προσέγγιση στην αξία και ενεργή συμμετοχή σε κοινοπρακτικά δάνεια στο εξωτερικό.
  • Επαναγορές μετοχών τις οποίες θέλει ο κ. Μυλωνάς, αλλά προηγείται το φετινό μέρισμα, καθώς και η πώληση του εναπομένοντος ποσοστού του ΤΧΣ.

Να σημειωθεί ότι η τράπεζα προβλέπει για φέτος ενίσχυση των εσόδων από τόκους ομολόγων και αύξηση προμηθειών, κάλυψη άνω του 50% των κόκκινων δανείων από φέτος και μείωση του κόστους ρίσκου κάτω από 65 μονάδες βάσης φέτος και κάτω από 50 μονάδες έως το 2026. Στο μεταξύ ήδη ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET1 της Εθνικής αυξήθηκε κατά 220 μονάδες στο 17,8% και ο αναβαλλόμενος φόρος DTC που είναι τώρα 55% θα μειωθεί σε μόλις 35% το 2026.

 

Διαβάστε περισσότερα στο emea.gr.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις