Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έρχεται επαναστατικό χάπι που θα μιμείται τα οφέλη της άσκησης

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της μυϊκής ατροφίας, καθώς και άλλων ιατρικών παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η νευροεκφυλιστική νόσος

Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη ενός νέου χαπιού το οποίο θα μιμείται τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης όπως αναφέρεται στη νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας ACS.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν κάποιες νέες ενώσεις που μοιάζουν ικανές να μιμούνται τα πλεονεκτήματα της προπόνησης τουλάχιστον σε πειραματικό επίπεδο. Η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της μυϊκής ατροφίας, καθώς και άλλων ιατρικών παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η νευροεκφυλιστική νόσος.

«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την άσκηση. Η άσκηση είναι σημαντική σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Bahaa Elgendy, καθηγητής αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ο οποίος ηγείται του ερευνητικού έργου που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της ACS. «Αν μπορώ να ασκηθώ, θα πρέπει να προχωρήσω και να κάνω τη σωματική δραστηριότητα. Αλλά υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται ένα υποκατάστατο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Elgendy και η ομάδα του ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα μιμείται τις θετικές επιδράσεις της άσκησης στον μεταβολισμό και στην ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων. Το συγκεκριμένο χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που λόγω ηλικίας ή άλλων παθήσεων δεν μπορούν να αθλούνται τακτικά.

Για όσους δεν γνωρίζουν οι μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με την άσκηση ξεκινούν με την ενεργοποίηση εξειδικευμένων πρωτεϊνών, γνωστών ως υποδοχέων που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (ERRs), οι οποίοι έρχονται σε τρεις μορφές: ERRα, ERRβ και ERRγ. Μετά από περίπου μια δεκαετία έρευνας, ο Elgendy και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν μια ένωση με το όνομα SLU-PP-332, η οποία ενεργοποιεί και τις τρεις μορφές, συμπεριλαμβανομένου του πιο απαιτητικού στόχου, του ERRa. Αυτός ο τύπος ERR τα επίπεδα στρες που προκαλείται από την άσκηση και άλλες σημαντικές φυσιολογικές διεργασίες στους μυς.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής πειραμάτων πάνω σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ένωση αύξησε έναν ανθεκτικό στην κόπωση τύπο μυϊκής ίνας, ενώ παράλληλα βελτίωσε την αντοχή των ζώων όταν έτρεχαν σε διάδρομο τρωκτικών.

«Σε όλες αυτές τις συνθήκες, τα ERR παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν έχετε μια ένωση που μπορεί να τα ενεργοποιήσει αποτελεσματικά, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε τόσα πολλά ευεργετικά αποτελέσματα», σχολίασε ο Elgendy.

Ο Elgendy και οι συνεργάτες του ελπίζουν να κάνουν περισσότερες δοκιμές σε ζωικά μοντέλα μέσω της startup Pelagos Pharmaceuticals. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα εξετάζει και το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων ενώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία των νευροεκφυλιστικών διαταραχών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις