Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γ.Ελευθερίου: «Το 20-25% του πληθυσμού υποφέρει σε κάποιο σημείο της ζωής του από κάποιο θέμα ψυχικής υγείας»

Στο πλατό του τηλεοπτικού Μονόκερου με τον Γιάννη Διονάτο βρέθηκε ο Γιώργος Ελευθερίου από την Feel Therapeutics.

Στην Feel Therapeutics, επένδυσε πρόσφατα το VC Metavallon.Τι ήταν αυτό που ώθησε το VC να επενδύσει σε αυτή την startup;

Ο κ.Ελευθερίου εξηγεί: «Όπως άκουσα και τον ίδιο τον κ.Καραντώνη να λέει πριν από λίγο, η Metavallon επενδύει σε εταιρείες με νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν κάποιο κλάδο της οικονομίας, καθώς και σε έμπειρες ομάδες. Νομίζω ότι εμείς έχουμε και τα δύο. Είμαστε μια εταιρεία με πολύ ιδιαίτερη τεχνολογία, στον χώρο της ψυχικής υγείας. Έναν χώρο που πλήττει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον πλανήτη και από τον οποίο λείπει η αντικειμενική μέτρηση. Εμείς, φτιάχνουμε μια τεχνολογία που φέρνει αυτή την αντικειμενική μέτρηση στην ψυχική υγεία και παράλληλα έχουμε φτιάξει μια πλήρη ομάδα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Η Feel Therapeutics μετράει την ψυχική υγεία μέσω wearables (αντικειμένων που μπορούν να φορεθούν), ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον κ.Ελευθερίου: «Η εταιρεία όταν ξεκίνησε, έφτιαχνε μια συσκευή (wearable) που μετρούσε ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτό είναι μέρος αυτού που κάνουμε σήμερα. Παράλληλα όμως η πλατφόρμα μας έχει μεγαλώσει και πλέον μέσω αυτής της συσκευής μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα στρες, τον ύπνο και άλλους ψηφιακούς βιοδείκτες σχετικά με την ψυχική υγεία. Επίσης μπορούμε να πάρουμε στοιχεία και από άλλες συσκευές όπως το Apple Watch ή από τους σένσορες του κινητού (gps, bluetooth). Έτσι έχουμε και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κοινωνικοποίηση του ανθρώπου».

Πού μπορούμε να προμηθευτούμε τη συσκευή;

«Εμείς δε δίνουμε τις συσκευές μας μόνες τους και δεν τις πουλάμε απευθείας σε καταναλωτές. Είμαστε μια medical device εταιρεία και όχι μια consumer wearable εταιρεία. Δουλεύουμε κυρίως με φαρμακευτικές στο εξωτερικό και ειδικότερα, στην Αμερική απ’όπου ξεκίνησε και η εταιρεία πριν από μερικά χρόνια. Συνεργαζόμαστε με τις φαρμακευτικές για να δώσουμε τις συσκευές μας και γενικά την πλατφόρμα μας, σε κλινικές δοκιμές. Εκεί, παρακολουθούμε τον ασθενή εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με στόχο να βγάλουμε μια σειρά από συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση του φαρμάκου. Παράλληλα, δουλεύουμε με φαρμακευτικές εταιρείες όταν τα φάρμακά τους βγουν στην αγορά, ώστε να δώσουμε τις δικές μας υπηρεσίες, μαζί με το φάρμακο, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον ασθενή να πετύχει καλύτερα τους στόχους του. Για παράδειγμα: Ένας άνθρωπος που υποφέρει από διαβήτη, σήμερα παίρνει ένα φάρμακο από μια φαρμακευτική εταιρεία και παράλληλα έχει και έναν μετρητή ζαχάρου στο σπίτι του. Εμείς είμαστε αυτός ο μετρητής για την ψυχική υγεία».

Πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της αγοράς/οικονομίας της ψυχικής υγείας;

Ο κ.Ελευθερίου απαντά: «6 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος της ψυχικής υγείας στην Παγκόσμια οικονομία. Αυτό σχετίζεται κυρίως με το κόστος περίθαλψης αυτών των ανθρώπων και από την άλλη, από τη «χασούρα» σε επίπεδο παραγωγικότητας. Η ψυχική υγεία επιδρά στους ανθρώπους πολύ νωρίς στη ζωή τους. Δηλαδή, μέχρι τα είκοσι τους χρόνια βλέπουμε ότι 1 στους 5 έχει κάποια θέματα με την κατάθλιψη. Οπότε όταν αυτά τα θέματα επηρεάζουν τόσο νωρίς τη ζωή, επηρεάζουν και την παραγωγικότητα αυτών των ανθρώπων σε αυτές τις πολύ παραγωγικές ηλικίες. Επομένως, το μισό από αυτά τα 3 τρισ. σχετίζεται με την περίθαλψη και το άλλο μισό με την παραγωγικότητα αυτών των ανθρώπων».

Πώς όμως βοηθάει η συσκευή στη θεραπεία;

Ο κ.Ελευθερίου εξηγεί: «Θα δώσω και πάλι το παράδειγμα του διαβήτη. Πριν από το 1970 βλέπαμε ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο taboo στον χώρο του διαβήτη. Οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν αυτή τη συνθήκη, δυσκολεύονταν να το επικοινωνήσουν στην κοινωνία και δυσκολεύονταν να το διαχειριστούν και οι ίδιοι. Μετά το 1970 υπήρξαν τεράστια βήματα και σήμερα δεν υπάρχει κανένα «στίγμα» για κάποιον που θα σου πει ότι έχει διαβήτη. Τι άλλαξε το 1970; Ξεκίνησε να υπάρχει στην αγορά μια σειρά από συσκευές που μετρούσαν το ζάχαρο του ανθρώπου. Αυτό βοήθησε τον άνθρωπο να κανονίζει μόνος του τη δόση ινσουλίνης που έπρεπε να πάρει, να κανονίζει μόνος τη διατροφή του χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει συνέχεια στο νοσοκομείο να παίρνει βοήθεια. Στην ψυχική υγεία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε ερωτηματολόγια, με δέκα ή εκατό ερωτήσεις που ρωτάνε πράγματα όπως «πώς κοιμήθηκες την προηγούμενη μέρα;» κλπ. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά είναι ερωτηματολόγια τα οποία οι χρήστες τα απαντάνε πολύ σπάνια και τα απαντάνε με έναν τρόπο μη αντικειμενικό. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να φέρουμε την αντικειμενική μέτρηση».

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία αναφορικά με τα δεδομένα που συλλέγουν οι συσκευές. Πού πάνε αυτά τα δεδομένα;

«Όταν τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να δώσουν την κατάλληλη συμβουλή ψυχικής υγείας ή να δώσουν την κατάλληλη αντιμετώπιση σε ένα θέμα ψυχικής υγείας, αυτά τα δεδομένα είναι «ευλογία». Με τον ίδιο τρόπο που κάποιος δε δαιμονοποιεί τη μέτρηση χοληστερίνης που έκανε. Η δική μας εταιρεία, επειδή είμαστε medical device company, έχουμε εσωτερικά ένα quality management σύστημα, το οποίο πιστοποιείται και ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα μιας εταιρείας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οπότε τα δεδομένα, που για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό, προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ανήκουν στον χρήστη. Στις κλινικές δοκιμές ζητάμε άδεια από τον χρήστη για να πάρουμε τα δεδομένα χωρίς το όνομα του και να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την έρευνα που κάνουμε».

Κλείνοντας, ο κ.Ελευθερίου ανέφερε ότι περίπου το 20-25% πληθυσμού υποφέρει σε κάποιο σημείο της ζωής του από κάποιο θέμα ψυχικής υγείας.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ.Ελευθερίου παρακάτω:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις