Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

eleQtron και  Forschungszentrum Jülich συνεργάζονται για να καταστήσουν λειτουργικούς τους κβαντικούς υπολογιστές 

Η εταιρική σχέση συγκεντρώνει δύο εταίρους από τη βιομηχανία και την επιστήμη, οι οποίοι είναι πρωτοπόροι στον τομέα της βαθιάς τεχνολογίας.

Η γερμανική startup κβαντικών υπολογιστών eleQtron και το κορυφαίο κέντρο υπερυπολογιστών της Forschungszentrum Jülich συνάπτουν αναπτυξιακή συνεργασία για να καταστήσουν λειτουργικό τον κβαντικό υπολογιστή ιόντων τους έως το τέλος του 2024.

Ο Christof Wunderlich και ο Habil Michael Johanning, οι δύο ιδρυτές της eleQtron, συμμετείχαν στην κατασκευή του πρώτου γερμανικού κβαντικού υπολογιστή. Η χρήση παγιδευμένων ιόντων για την κβαντική επεξεργασία πληροφοριών επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά τα πολύπλοκα συστήματα ελέγχου που απαιτούνται μπορούν να μειώσουν τη συνολική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και οι δύο εταίροι πιστεύουν ότι η συνεργασία, ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο και να επιτρέψουν τη χρήση υβριδικών κβαντικών-κλασικών αλγορίθμων στην πράξη για πρώτη φορά.

Το δίκτυο “EIN Quantum NRW“, στο οποίο συμμετέχουν επίσης τα υπουργεία οικονομικών υποθέσεων και επιστημών της NRW, συγκεντρώνει την τεχνογνωσία κβαντικής πληροφορικής του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Τα πεδία εφαρμογής για τον κβαντικό υπολογιστή θα περιλαμβάνουν εργασίες βελτιστοποίησης σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς όπως η εφοδιαστική. Ο κβαντικός υπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί επίσης στις βασικές επιστήμες της φυσικής και της χημείας, της βιολογίας και της ιατρικής και της έρευνας υλικών. Η μηχανική μάθηση και η εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν περαιτέρω ελπιδοφόρα πεδία εφαρμογής.

Η εταιρική σχέση συγκεντρώνει δύο εταίρους από τη βιομηχανία και την επιστήμη, οι οποίοι είναι πρωτοπόροι στον τομέα της βαθιάς τεχνολογίας. Η νεοσύστατη εταιρεία eleQtron με έδρα το Siegen κατασκευάζει κβαντικούς υπολογιστές όπως κανένας άλλος στον κόσμο. Οι δύο ιδρυτές του, ο καθηγητής Dr. Christof Wunderlich και ο Dr. habil. Michael Johanning, συμμετείχαν στην κατασκευή του πρώτου γερμανικού κβαντικού υπολογιστή. Ο κβαντικός υπολογιστής που αναπτύχθηκε από την eleQtron χρησιμοποιώντας την τεχνολογία MAGIC (magnetic gradient induced coupling) είναι πολλά υποσχόμενος από τεχνολογική άποψη, αλλά και ενόψει του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι κβαντικοί υπολογιστές της eleQtron είναι κλιμακωτοί, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότερα qubits μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Η μαγεία πίσω από αυτό είναι ότι τα qubits δεν ελέγχονται μεμονωμένα με λέιζερ, αλλά με κύματα υψηλής συχνότητας.

Από το 2015, η Forschungszentrum Jülich έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία μιας κορυφαίας κοινότητας ανάπτυξης και χρηστών από τη βιομηχανία και την επιστήμη για την εφαρμογή κβαντικών υπολογιστών στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο στόχος είναι να παρέχει σε αυτή την κοινότητα πρόσβαση σε κβαντικούς υπολογιστές, υποστήριξη χρηστών και συνεργασία στην ανάπτυξη και εφαρμογή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις