Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα πειραματική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς να αναπτύξουν νέο ήπαρ

Η biotech εταιρεία LyGenesis χορήγησε για πρώτη φορά σε ασθενή με ηπατική νόσο ένα cocktail που περιέχει ηπατοκύτταρα από δότες, με στόχο να μετατρέψει κάποιον λεμφαδένα του ασθενή σε ένα λειτουργικό ήπαρ

Μια νέα πειραματική θεραπεία δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, η biotech εταιρεία LyGenesis  χορήγησε για πρώτη φορά σε ασθενή με ηπατική νόσο ένα cocktail που περιέχει ηπατοκύτταρα από δότες. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι να μετατρέψει κάποιον λεμφαδένα του ασθενή σε ένα μικρό, αλλά λειτουργικό ήπαρ.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν για πρώτη φορά τις δοκιμές τον Μάρτιο, χορηγώντας τη θεραπεία σε συνολικά 12 ασθενείς που έπασχαν από ηπατική ανεπάρκεια.

«Εάν η μελέτη μας τελικά στεφθεί με επιτυχία  και η θεραπεία μας λάβει έγκριση από τον FDA, τότε ένα μόνο ήπαρ από δότη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει δεκάδες ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αναστρέψει την τωρινή ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση στη δωρεά οργάνων υπέρ των ασθενών», δήλωσε ο Michael Hufford, Co-Founder και CEO της LyGenesis.

Κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με ηπατική νόσο και πάνω από 50.000 τελικά πεθαίνουν από την ασθένεια. Παράλληλα περίπου 10.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος.

Η LyGenesis υποστηρίζει ότι με τη νέα της θεραπεία λίγα κύτταρα από ένα μόνο ήπαρ θα μπορούσαν να βοηθήσουν περίπου 75 ασθενείς.

Σημειώνεται ότι η LyGenesis έχει διεξάγει πειράματα και σε ζώα. Σε ένα από τα πειράματα, ένα από τα ποντίκια στο οποίο είχε χορηγηθεί η θεραπεία, ανέπτυξε αρκετό ηπατικό ιστό σε έναν από τους λεμφαδένες του για να καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις