Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελβετοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο είδος σοκολάτας

Η νέα αυτή σοκολάτα είναι πιο υγιεινή και οικολογική σε σχέση με τη συμβατική

Ένα νέο είδος σοκολάτας δημιούργησαν επιστήμονες στην Ελβετία εκμεταλλευόμενοι περισσότερα μέρη του καρπού του κακάο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η νέα αυτή μέθοδος καθιστά την σοκολάτα πιο υγιεινή και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο παραγωγής σοκολάτας χρησιμοποιώντας τον πολτό και την εσωτερική επένδυση του φλοιού του κακάο, το ενδοκάρπιο. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ενός «ζελέ κακάο», το οποίο είναι τόσο γλυκό που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

Μετά από πολλές δοκιμές, οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα σκεύασμα που μπορεί να περιέχει έως και 20% ζελέ κακάο. Οι τυφλές δοκιμές γεύσης που πραγματοποιήθηκαν από ομάδα εμπειρογνωμόνων, έδειξαν ότι η νέα αυτή σοκολάτα έχει προφίλ γλυκύτητας παρόμοιο με τη συμβατική. Επίσης, περιέχει 20% περισσότερες φυτικές ίνες και 30% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με την τυπική ευρωπαϊκή μαύρη σοκολάτα.

Γιατί η νέα σοκολάτα είναι πιο οικολογική

«Μια αξιολόγηση έδειξε ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή αυτής της σοκολάτας θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση γης και το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή μαύρης σοκολάτας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Την ίδια ώρα, αυτή η καινοτόμος μέθοδος παρασκευής σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των καλλιεργητών κακάο, καθώς θα μπορούν να πωλούν, εκτός από τους κόκκους, και τον αποξηραμένο χυμό από τον πολτό και το ενδοκάρπιο.

Ωστόσο, απαιτούνται πολλές σημαντικές αλλαγές στις υποδομές για να μπορέσει να φτάσει η νέα αυτή σοκολάτα να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι παραγωγοί κακάο, για παράδειγμα, θα χρειαστούν εξοπλισμό για την αποξήρανση των υλικών και την παρασκευή του ζελέ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις