Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Uber: Μεγάλες απώλειες ενώ αυξάνει το μερίδιο αγοράς

Με απώλειες 1,26 δισ. δολ. (προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αναμένεται να κλείσει το α΄εξάμηνο η Uber σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με τον Gautam Gupta, Επικεφαλής Οικονομικών της Uber, οι απώλειες οφείλονται σε μεγάλος μέρος στις επιδοτήσεις που παρέχει η εταιρεία στους οδηγούς της. Ταυτόχρονα όμως, η αγορά της Κίνας σύμφωνα με τους αναλυτές φαίνεται να αποτελεί έναν ακόμη ύφαλο για την εταιρεία.

Η εταιρεία σημείωσε απώλειες 520 εκατ. δολ. Στο α΄τρίμηνο του έτους και 750 εκατ. δολ. Στο β΄τρίμηνο.  Η εταιρεία που μετρά 7 χρόνια ζωής και η αξία της εκτιμάται στα 69 δισ. δολάρια έχει μέχρι στιγμής σημειώσει απώλειες 4 δισ. δολαρίων, αλλά παρόλα αυτά κατέχει το 85% του μεριδίου της αμερικανικής αγοράς.

Παρόλα αυτά, το φαινόμενο μιας εταιρείας να χάνει σε κέρδη ενώ αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά δεν είναι καινούριο. Η Amazon στην εποχή της φούσκας dot.com το 2000 ανέφερε απώλειες 1,4 δισ. δολαρίων. Η Uber ξεπέρασε αυτό το νούμερο πέρυσι και αναμένεται να συνεχίσει με εξίσου μεγάλες απώλειες και για το 2016.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές η Uber εκτιμάται ότι έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο και θα αρχίσει να ανακάμπτει. Σε αυτό θα βοηθήσει και η συμφωνία της με τον μεγαλύτερό της ανταγωνιστή στην αγορά της Κίνας τη Didi Chuxing. Μεγάλο μέρος των απωλειών της Uber φαίνεται να οφείλεται στην Κινέζικη αγορά, όπου σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση η εταιρεία κατέγραψε απώλειες 2 δισ. δολαρίων σε 2 χρόνια. Από δω και στο εξής, η εταιρεία δεν αναμένεται να καταγράφει απώλειες από την Κίνα, αλλά αναμένεται να καταγράψει απώλειες από την αγορά των ΗΠΑ για τα δύο επόμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, η αντίπαλος της Uber στις ΗΠΑ, η Lyft καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες. Για το β΄τρίμηνο του έτους οι απώλειες της Lyft αναμένονται στα 150 εκατ. δολάρια ενώ της Uber στα 100 εκατ. δολάρια. Για τον Ιούλιο, η Uber παρείχε 62 εκατ. διαδρομές συγκριτικά με τα 13,9 εκατ. διαδρομές της Lyft.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις