Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευκαιρίες για Startups στο Κατάρ και την ευρύτερη περιοχή

Ο Amin Matni, υπεύθυνος του προγράμματος στο Qatar Business Incubation Center, ήταν προσκεκλημένος του Δημήτρη Τσίγκου της Starttech και έκανε μια ενημέρωση για το πρόγραμμα της QBIC και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ελληνικές Startups στη περιοχή ΜΕΝΑ.

Το Κατάρ αλλά και υπόλοιπες χώρες της περιοχής χαράσουν τις στρατηγικές για την εύρεση εναλλακτικών πηγών ανάπτυξης και μεταμόρφωσης θα λέγαμε, πέρα απο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο είναι η χρυσοφόρα βάση για δεκαετίες.
Στο πλαίσιο αυτό το Κατάρ έχει αναπτύξει ένα σχέδιο με ορίζοντα το 2030 το οποίο βάζει στόχους και υλοποιήσεις για βελτίωση συγκεκριμένων τομέων του κράτους όπως για παράδειγμα η υγεία, η εκπαίδευση, οι υποδομές, η εταιρική ανάπτυξη και η καινοτομία με πενταετή βήματα.

Η καινοτομία και ο πλούτος που μπορεί να παράγει το οικοσύστημα Startup μιας χώρας μπορεί να πολλαπλασιαστεί αλλά και να βοηθηθεί με τις συνεργίες μεταξύ κράτους και οικοσυστήματος σε χώρους όπως το HealthTech ή οι υποδομές κ.α. Αυτό το σχέδιο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Κατάρ, το οποίο είναι μια μικρή σε έκταση χώρα με πολύ πλούσιους πολίτες, οι οποίοι σημειωτέον είναι μειοψηφία στο Κατάρ των 2,5 εκατ. κατοίκων, και δεν υπάρχει ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Το QBIC δημιουργήθηκε από την Qatar Development Bank και το Social Development Center δυο χρόνια πριν περίπου και αυτή τη στιγμή υποστηρίζει Startups απ’ όλο τον κόσμο προσφέροντάς τους χώρο εργασίας, αρχικό κεφάλαιο, συμβουλευτικές υπηρεσίες και φυσικά δικτύωση με στόχο το scaleup.

qbitΔεχεται αιτήσεις απο επιχειρηματίες, Startups και Scaleups και μετά την αρχική συνέντευξη και το επίπεδο που βρίσκονται γίνεται η ένταξη στο αντίχτοιχο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ολα τα απαράιτητα εργαλεία έτσι ώστε να ωριμάσει ή να εξεταστεί η βιωσημότητα της ιδέας.

Υπάρχουν δυο βασικοί τομείς, Τουρισμός και Ψηφιακές λύσεις οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις σύγχρονες επιχειρηματικές υλοποιήσεις. Απο το 2017 θα προστεθεί και ενα νεο μεγάλο πρόγραμμα Υγείας και Ευζωίας.

Υπάρχει ενα αρχικό πρόγραμμα 10 εβδομάδων ετσι ώστε να εξεταστεί αν ιδέα μπορεί να γίνει πράξη. Μετά απο pitching οι επιλεγμένες ομάδες θα περάσουν άλλη μια δοκιμασία έτσι ώστε να επιλεγούν για το κανονικό πρόγραμμα incubation.

Οι επιλεγμένες επιχειρήσεις λαμβάνουν 25.000 ευρώ για το πρωτο τρίμηνο έτσι ώστε να γίνει το απαραίτητο πρωτότυπο και η δοκιμασία της αγοράς. Εφόσον κριθεί ότι το προϊόν είναι καλό η ομάδα μπαίνει σε φάση επιτάχυνσης 3-12 μήνες και λαμβάνει χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ.

Εφόσον περάσει θετικά και το Demo day, προσφέρεται χρηματοδότηση 200.000 ευρώ και ως αντάλλαγμα η QBIC παίρνει το 30% της Startup. Το πρόγραμμα κρατάει δύο χρόνια και είναι δυνατή η πρόσθετη χρηματοδότηση έως 4 εκατ. ευρώ απο την QDB.
Τα χρήματα της επένδυσης θα πρέπει να επιστραφούν μέσα σε 4 χρόνια ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει exit με το ανάλογο τίμημα και την κατάσταση της Startup.

H ιδιαιτερότητα σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα στην περιοχή είναι ότι οποιαδήποτε εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει Καταριανό συναίτερο ο οποίος θα κατέχει το 51% της εταιρείας. Η QBIC αν και δεν αναλαμβάνει να βρεί συνεργάτες ωστόσο διοργανώνει ειδικές εκδηλώσεις για δικτύωση και γνωριμία με Καταριανούς επιχειρηματίες.

Αν και παλιότερα οι ντόπιοι συνεργάτες είχαν τυπική συμμετοχή στις επιχειρήσεις εκεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Amin, υπάρχει μια εμφανής αλλαγή κουλτούρας των Καταριανών οι οποίοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις γενικά και ειδικά για αυτες που συμμετέχουν. Επίσης δεν υπάρχει κανένα θέμα με την γυναικεία επιχειρηματική συμμετοχή και ζωή στο Κατάρ γενικά, ενώ και η CEO της QBIC είναι γυναίκα.

Πάνω απο 60 εταιρείες έχουν γίνει incubate ενώ επτά εταιρείες θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και ετοιμάζονται να αποφοιτήσουν ενώ μια εξ αυτών έχει ήδη μεγάλες παραγγελίες και πελάτες ενώ ετοιμάζεται και ενα Exit.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις