Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι 10 κορυφαίες Φινλανδικές Startup εταιρείες

Μετά τη λίστα με τις 10 κορυφαίες Λονδρέζικες Startup του Wired για το 2016, συνεχίζουμε με τις 10 κορυφαίες Ευρωπαϊκές Startup από το Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας.

Η πόλη που έχει αναδείξει κορυφαίες Startup, ιδιαίτερα στον τομέα του Gaming όπως η Rovio και η Supercell φαίνεται να μην ξεμένει από Gaming, αλλά μεγαλουργεί και σε άλλες κατηγορίες. Σύμφωνα με την Karolina Miller, CMO της Sauna,  Accelerator με έδρα το Έσπο, εκτός από το Gaming, η τάση στο Ελσίνκι είναι το FinTech και η εικονική πραγματικότητα.

Πάντως η πλειοψηφία των Startup εταιρειών που “φιγουράρουν” στη λίστα των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Startup που προέρχονται από το Ελσίνκι περιλαμβάνει εταιρείες Gaming στη πλειοψηφία της.  Στη λίστα ξανασυναντάμε τις Wolt και Smatly.io που συναντήσαμε και πέρυσι.

Δείτε τις δέκα πιο “καυτές” Startup της Φιλανδίας!

Futureplay

Η Futureplay εστιάζει στον τομέα του Gaming και αποτελεί “παιδί” του Jami Laes, πρώην αντιπρόεδρο της Rovio και των Mika Rahko, Arttu Mäki, Kai Auvinen και Tuomas Huhtanen. Το πρώτο της παιχνίδι για κινητά, το Farm Away απέφερε έσοδα 1 εκατ. δολαρίων και πρόσφατα η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση seed ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία μετρά περισσότερους των 2 εκατ. ενεργών παικτών ανά μήνα με 150 εκατ. διαφημίσεις. Tώρα εστιάζει σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το view-to-play όπου ο παίκτης θα ανταμείβεται για να δει διαφημίσεις. Ο Laes πιστεύει ότι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στον τομέα του mobile είναι οι διαφημίσεις και για το λόγο αυτό θα ήθελε η Futureplay να τις ενσωματώσει σωστά στα παιχνίδια της ώστε να μην παρενοχλούν τους χρήστες.

Seriously

Seriously εστιάζει κι αυτή στον τομέα του Mobile Gaming κι ευελπιστεί να καταστεί η Pixar του Mobile. Η εταιρεία που κι αυτή περιέχει στην ομάδα της μέλη της Rovio αποσκοπεί στη δημιουργία Franchise ψυχαγωγίας με το Gaming στο επίκεντρό τους.

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το παιχνίδι Best Fiends ετοιμάζεται να το μετατρέψει σε multimedia brand και να αποδείξει πόσο αποτελεσματική πλατφόρμα για μάρκετινγκ είναι το mobile. Το 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση 18 εκατ. δολαρίων με την Northzone να ηγείται.

Armada Interactive

Ακόμη μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Mobile gaming. Η Armada Interactive που τον περασμένο Απρίλιο εξασφάλισε 3 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση seed και βγήκε από το “stealth” mode, εργάζεται για τη δημιουργία καινοτομικών παιχνιδιών που θα εκμεταλλεύονται όλες τις εκκολαπτόμενες τάσεις στον τομέα όπως το 3D Gameplay και το συγχρονισμένο PvP (Player vs Player).

Το αξιόλογο είναι ότι η εταιρεία κρατά καλά κλεισμένα τα χαρτιά της και είναι άγνωστο το τι ακριβώς ετοιμάζει. Εντούτοις αυτό δεν την εμπόδισε να βρεθεί στην δεκάδα των πιο “hot” Startup εταιρειών για το 2016.

Solu

Η Solu έρχεται να δώσει μια νέα διάσταση στον υπολογιστή δημιουργώντας έναν μικρό υπολογιστή τσέπης βασισμένο στην τεχνολογία cloud. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 από τους Kristoffer Lawson, Javier Reyes και Pekka Nikander και έχει εξασφαλίσει 1,3 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση seed. Η εταιρεία λάνσαρε το πρώτο της “κομπιουτεράκι” μέσω του Kickstarter με τιμή στα 349 ευρώ. Το Solu έρχεται με ξύλινο πλαίσιο, διαθέτει επεξεργαστή 2.3GHz και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από μόνο του, είτε συνδεδεμένο με υπολογιστή. Πολλοί συγκρίνουν το Solu με το Chromebook της Google, αλλά η διαφορά έγκειται ότι το Solu δεν είναι μόνο λογισμικό αλλά και hardware. Ο,τιδήποτε συμβαίνει στο Solu όταν βρίσκεται εκτός σύνδεσης, συγχρονίζεται και αποθηκεύεται όταν βρεθεί εντός σύνδεσης.

Smartly.io

Smartly.io βρισκόταν και στην περσινή λίστα του Wired με τις κορυφαίες Startup από τη Φινλανδική πρωτεύουσα. Εστιάζει στη βελτιστοποίηση της διαφήμισης (ad-optimisation) μέσω των πλατφορμών του του Facebook και του Instagram. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τους Kristo Ovaska καιTuomo Riekki. Η πλατφόρμα της κατάφερε να αποφέρει επταπλάσια έσοδα το 2015 τα οποία ανήλθαν στα 4,3 εκατ. ευρώ.

Η Smatly.io προσφέρει A/B testing και πρόβλεψη προϋπολογισμού για διαφημιστές, πρώτα στο Facebook και μετά στο Instagram. Το πελατολόγιό της περιλαμβάνει εταιρείες όπως οι: Skyscanner, Zalora, Nelly, Boozt και Foodpanda.

Curious AI Company

Ακόμη μια εταιρεία που δεν έχει λανσάρει ακόμη το προϊόν της βρίσκεται στη λίστα του Wired. Η The Curious AI Company εστιάζει στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και συγκεκριμένα στην Μηχανική Μάθηση χωρίς εποπτεία (Unsupervised Machine Learning). Η Curious AI Company λάβει χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από τις Lifeline Ventures, Balderton Capital και Invus και αποτελείται από 12 άτομα. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πρώτες της εφαρμογές αναμένεται να εστιάζουν στα αυτόνομα αυτοκίνητα, στους έξυπνους προσωπικούς βοηθούς και στους προηγμένους πράκτορες λογισμικού.

Umbra3D

Umbra3D έλαβε “απόσχιση” από την Hybrid Graphics το 2006. Το λογισμικό rendering της Umbra χειρίζεται μεγάλα 3D αρχεία για παιχνίδια σε συσκευές από PlayStation μέχρι υπολογιστές. Τον Οκτώβριο του 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πιο γνωστά προϊόντα της εταιρείας είναι τα Umbra Occlusion Booster και Umbra 3.

Wolt

Η Wolt αποτελεί άλλη μία ακόμη εταιρεία που φιγούραρε στην ίδια λίστα πέρυσι. Η Wolt δραστηριοποιείται στον τομέα του delivery. Πρόκειται δηλαδή για μια delivery app, μέσω της οποίας ο χρήστης παραγγέλνει φαγητό και μπορεί να εντοπίσει την παραγγελία στο χάρτη όσο περιμένει τη διανομή της.

Η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2014 και τον Απρίλιο του εξασφάλισε χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ για να επεκταθεί στη Στοκχόλμη. Στα σχέδιά της είναι η επέκταση και σε άλλες χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

MONI

Η MONI εστιάζει στον τομέα του FinΤech και δεν θα πρέπει να την μπερδεύουμε με την Λονδρέζικη Moni. Προσφέρει μια προπληρωμένη MasterCard ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς χρεώσεις. Ταυτόχρονα προσφέρει και μια εφαρμογή μεταφοράς χρημάτων για άτοκα δάνεια μεταξύ φίλων!

Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Φινλανδίας επέλεξε τη MONI για να παράσχει πληρωμές στους μετανάστες της. Η εταιρεία στο τέλος του 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολαρίων.

Futurefly

Η Futurefly εστιάζει κι αυτή με κάποιο τρόπο στον τομέα του Gaming με τον Rawr Messenger, μια εφαρμογή για chat. Αυτό που διαφοροποιεί το Futurefly από τα υπόλοιπα προγράμματα chat είναι τα υψηλής ποιότητας τριδιάστατα άβαταρ. Από τη συζήτηση ο χρήστης μπορεί μέσω hashtag να δώσει εντολή στο άβαταρ να κάνει διάφορες κινήσεις. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση seed 2,5  εκατ. δολαρίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις