Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι 10 κορυφαίες Ευρωπαϊκές Startup από το Παρίσι

Μετά τις 10 κορυφαίες Ευρωπαϊκές Startup με έδρα το Λονδίνο και το Ελσίνκι, σειρά έχει η πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σας παρουσιάζουμε τις 10 Κορυφαίες Ευρωπαϊκές Startup από το Παρίσι με βάση την αξιολόγηση του Wired.

Να υπενθυμιστεί ότι το Wired κάθε χρόνο από το 2011, στις αρχές του Φθινοπώρου εκδίδει μια λίστα με τις 100 κορυφαίες Startup της Ευρώπης τις οποίες τις χωρίζει ανά πρωτεύουσες.

Το Παρίσι τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση στη Startup σκηνή και θεωρείται μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για να ιδρύσει κάποιος τη Startup του. Το 2015 οι Γαλλικές Startup εξασφάλισαν χρηματοδότηση μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ με τις BlaBlaCar και Sigfox να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση 182 και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τον Απρίλιο ο Emmanuel Macron, Υπουργός Οικονομικών και ο Axelle Lemaire, Υπουργός Ψηφιακής Οικονομίας, ίδρυσαν το French Tech Hub, ένα επιχειρηματικό δίκτυο προκειμένου να βοηθήσουν τις 450 Γαλλικές Startup που έχουν γραφεία στο Λονδίνο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η λίστα του Παρισιού δείχνει μια τάση προς τις υπηρεσίες προσλήψεων, ενώ είναι η πιο ευρεία σε θέμα τομέων συγκριτικά με το Λονδίνο και το Ελσίνκι.

Talent.io

Η Talent.io εστιάζει στον τομέα της εργασίας και πιο συγκεκριμένα στις προσλήψεις προγραμματιστών. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Adobe, Criteo και BlaBlaCar. Με έτος έναρξης το 2015, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από τις Alven Capital, Elaia Partners, Ventech και διάφορους άλλους επιχειρηματικούς αγγέλους όπως οι Oleg Tscheltzoff και Olivier Sirven της Fotolia, Céline Lazorthes της Leetchi και Thierry Petit της Showroomprive.

Η διαφορά του Talent.io με άλλες εταιρείες πρόσληψης έγκειται στο ότι εστιάζει μόνο σε προγραμματιστές που έχουν ήδη εμπειρία και θα ήθελαν να αλλάξουν δουλειά (ή να βρουν καινούρια). Οι εργαζόμενοι στο Ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρείας που έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία του Talent.io λαμβάνουν ένα email ανά δύο εβδομάδες που τους ενημερώνει για τους νέους προγραμματιστές που υπάρχουν. Έτσι, μπορούν να αλληλεπιδράσουν μαζί τους και να τους προσφέρουν εργασία.

Mirakl

Η Mirakl εστιάζει στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου παρέχοντας μια πλατφόρμα για δημιουργία ηλεκτρονικών αγορών (online marketplace) βασισμένων στην SaaS. Η Mirakl Marketplace Platform όπως ονομάζεται η λύση της Mirakl χρησιμοποιείται από γνωστές εταιρείες λιανικής όπως οι Best Buy, Darty και Harvey Nichols.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τους Philippe Corrot και Adrien Nussenbaum και εκτός από το Παρίσι έχει γραφεία και στη Βοστώνη και στο Λονδίνο. Τον Ιούλιο του 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων.

Save

Η εφαρμογή Save μοιάζει λίγο με μια ομάδα άμεσης δράσης για ηλεκτρονικές συσκευές. Ο χρήστης απλά στέλνει τη χαλασμένη συσκευή του σε ένα κατάστημα Save μέσω ειδικού κούριερ κι αυτή ετοιμάζεται μέσα σε 2 ώρες. Η Save επισκευάζει laptop, smartwatch, smartphone, tablet και κονσολες gaming.

Η Save ιδρύθηκε το 2013 από τον Daniel Morin, Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Οκτώβριο του 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση 16,7 εκατ. δολαρίων.

Clustree

Η Clustree αποτελεί μία ακόμη Startup που εστιάζει στον τομέα της εργασίας και των προσλήψεων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τον Bénédicte de Raphélis Soissan και το 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων.

Η Clustree κάνει χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζομένους στο Ανθρώπινο Δυναμικό όχι μόνο να επιλέξουν τον πιο κατάλληλο υποψήφιο, αλλά και να του προσφέρουν και τη θέση που του αρμόζει καλύτερα.

Ο ίδιος ο Bénédicte de Raphélis Soissan ήρθε με την συγκεκριμένη ιδέα όταν αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και δεν ήξερε ακριβώς ποιο ”επαγγελματικό μονοπάτι” να πάρει.

Happn

Το Happn είναι μία από τις εταιρείες που βρέθηκαν στην ίδια λίστα και πέρυσι. Ιδρύθηκε το 2014 από τους Didier Rapport και Antony Cohen και αποτελεί ακόμη μια εφαρμογή για ραντεβού (dating app), παρόμοια με το Tinder. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. δολαρίων.

Η εφαρμογή βασίζεται στην τοποθεσία του χρήστη προκειμένου να του βρει ”ταίρι”. Αυτό που το διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες dating apps είναι ότι βρίσκει ανθρώπους σε ακτίνα 250 μέτρων με τους οποίους ο χρήστης μοιράζεται κοινά ενδιαφέροντα.

Tinyclues

Η tinyclues αποτελεί μία ακόμη εταιρεία που φιγούραρε στην ίδια λίστα πέρυσι. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση στην υπηρεσία του Marketing. Για την ακρίβεια, ισχυρίζεται ότι χάρη στον αλγόριθμό της μπορεί να δημιουργήσει καμπάνιες μάρκετινγκ 30% πιο επικερδές. Η Tinyclues αναλύει βάσεις δεδομένων προϊόντων και πελατών για να προβλέψει τι θα αγοράσουν στο μέλλον.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 από τον μαθηματικό David Bessis και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους εξασφάλισε χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ. Το Tinyclues έχει μεταξύ άλλων χρησιμοποιηθεί από τις Fnac και PrimeMinister.

Doctolib

Η Doctolib εστιάζει στην υγεία, βοηθώντας ασθενείς να κλείσουν ραντεβού με γιατρούς. Το σύστημα χρεώνει 99 ευρώ το μήνα και χρησιμοποιείται από περισσότερους των 5.000 γιατρών. Η πλατφόρμα αναλαμβάνει να υπενθυμίσει τα ραντεβού στους πελάτες στέλνοντάς τους ειδοποιήσεις μέσω email και SMS.

Η Doctolib ιδρύθηκε το 2013 από τους Stanislas Niox-Chateau, Ivan Schneider και Jessy Bernal και τον Οκτώβριο του 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων.

Agricool

Η Agricool εστιάζει στον τομέα της καλλιέργειας παρέχοντας container όπου ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά, απαλλαγμένα από εντομοκτόνα και χωρίς να είναι γενετικά τροποποιημένα. Η λύση της Agricool ισχυρίζεται ότι είναι 120 φορές πιο αποδοτική από τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας κι ότι χρειάζεται 90% λιγότερο νερό. Η λύση της Agricool απεθύνεται ανθρώπους που κατοικούν στις πόλεις και έχουν δύσκολα πρόσβαση σε βιολογικά προϊόντα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Guillaume Fourdinier και Gonzague Gru.

Snips

Πρόκειται για μια εφαρμογή βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μαθαίνει πως ένας χρήστης χρησιμοποιεί το smartphone του και στη συνέχεια προβλέπει τις πράξεις και τις προθέσεις του και του εμφανίζει εφαρμογές που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει. Αποτελεί εν ολίγοις έναν προσωπικό βοηθό για smartphone.

H Snips ιδρύθηκε το 2013 από τους Maël Primet, Michael Fester και Rand Hindi. Τον Ιούνιο του 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση seed ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.

Algolia

Η Algolia αποτελεί την τελευταία από τις τρεις εταιρείες που βρέθηκαν στην λίστα του Wired πέρυσι. Παρέχει μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) για τις μηχανές αναζήτησης ιστοτόπων. Ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματά της είναι 200 φορές ταχύτερα από παρόμοιων εφαρμογών.

Την εφαρμογή της εμπιστεύονται πάνω από 600 ιστότοποι, ανάμεσά τους και οι CrunchBase, Periscope, Birchbox, Genius και Vevo.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τους Nicolas Dessaigne και Julien Lemoine και τον Μάιο του 2015 εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 18,3 εκατ. δολαρίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις