Η Blue Origin προγραμματίζει για τα τέλη Φεβρουαρίου την τρίτη εκτόξευση του βαρέως τύπου πυραύλου της, New Glenn, ωστόσο η αποστολή δεν θα κατευθυνθεί προς τη Σελήνη, όπως είχε αρχικά αφήσει να εννοηθεί η εταιρεία. Αντίθετα, ο πύραυλος θα μεταφέρει έναν δορυφόρο της AST SpaceMobile σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), σηματοδοτώντας τη δεύτερη εμπορική αποστολή του New Glenn.
Η εταιρεία του Jeff Bezos δεν διευκρίνισε άμεσα γιατί επέλεξε να προχωρήσει με την εκτόξευση του δορυφόρου της AST SpaceMobile αντί για τη δική της ρομποτική σεληνιακή άκατο. Το σεληνιακό σκάφος, γνωστό ως Blue Moon Mark 1 (MK1), βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία μεταφοράς στο Johnson Space Center της NASA στο Τέξας για δοκιμές σε θάλαμο κενού, χωρίς να έχει ακόμη ανακοινωθεί ημερομηνία εκτόξευσης.
Παρόλα αυτά, η επερχόμενη αποστολή θα αποτελέσει την τρίτη εκτόξευση του New Glenn μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, έπειτα από μια δεκαετία ανάπτυξης του πυραύλου.
Ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονος μήνας για τη διαστημική δραστηριότητα. Η NASA ενδέχεται να εκτοξεύσει την αποστολή Artemis II ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου, με τέσσερις αστροναύτες να τίθενται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Παράλληλα, η SpaceX αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές της τρίτης έκδοσης του Starship, ενώ NASA και SpaceX θα προχωρήσουν στην εκτόξευση της αποστολής Crew-12, η οποία θα συμβάλει στην επαναφορά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε πλήρη στελέχωση, μετά την ιατρική απομάκρυνση της αποστολής Crew-11 νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Για τη συγκεκριμένη εκτόξευση, η Blue Origin θα επαναχρησιμοποιήσει το booster από τη δεύτερη αποστολή του New Glenn, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το booster είχε ανακτηθεί με επιτυχή προσγείωση σε πλωτή πλατφόρμα στον ωκεανό, ακολουθώντας πρακτικές παρόμοιες με αυτές που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η SpaceX με τους πυραύλους Falcon 9.
Το New Glenn αποτελεί το πρώτο όχημα της Blue Origin που έχει σχεδιαστεί για τακτική μεταφορά φορτίων σε γήινη τροχιά και πέραν αυτής, βασιζόμενο στην εμπειρία του υποτροχιακού προγράμματος New Shepard, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την AST SpaceMobile για την εκτόξευση πολλαπλών δορυφόρων, με στόχο την ανάπτυξη ενός διαστημικού δικτύου κινητής ευρυζωνικότητας.
Παράλληλα, το New Glenn αποτελεί μόνο ένα μέρος των ευρύτερων φιλοδοξιών της Blue Origin. Τον Νοέμβριο, η εταιρεία παρουσίασε μια super-heavy παραλλαγή του πυραύλου, η οποία θα είναι ψηλότερη από τον Saturn V και συγκρίσιμη σε μέγεθος με το Starship της SpaceX. Επιπλέον, την Τετάρτη ανακοίνωσε το TeraWave, μια δορυφορική συστοιχία internet, την ανάπτυξη της οποίας σκοπεύει να ξεκινήσει στα τέλη του 2027.
Η Blue Origin σχεδιάζει επίσης να αξιοποιήσει τις σεληνιακές ακάτους Blue Moon σε μελλοντικές αποστολές προς τη Σελήνη και τον Άρη, ενώ αναπτύσσει και το διαστημικό όχημα Blue Ring, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί και να αναπτύσσει payloads για άλλες διαστημικές εταιρείες.
