Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευκαιρίες για Startups μέσω Google Allo, Assistant και Home

Μπορεί να της παίρνει καιρό αλλά η Google καταφέρνει να βγάζει ενδιαφέροντα προϊόντα και πλατφόρμες λογισμικού. Για παράδειγμα το μελλοντικό Gmail, Inbox, το Google Trips, το Android με τις εκδόσεις 6 και 7 να είναι οι ώριμες απ’ όσο ποτέ και πλέον με το Allo.

Οι messengers είναι ένα βασικό κομμάτι της σημερινής επικοινωνίας, στον κανονικό αλλά και στον ψηφιακό κόσμο, και η Google στο παρελθόν έκανε ότι μπορεί να βγει απ’ αυτή την αγορά και να δώσει χώρο σε άλλες εφαρμογές εντός και εκτός κοινωνικών δικτύων: Facebook Messenger, Whatsapp, Viber, Kik κ.α.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως το εξαιρετικό και εύχρηστο Google Talk το οποίο είχε κερδίσει μεγάλο κοινό και κατάφερε να το θυσιάσει για να υποστηρίξει το αποτυχημένο Google Plus και να προωθήσει τον Chrome μετατρέποντάς το σε Hangouts.

Σήμερα οι messengers μπαίνουν στην νέα εποχή των Chatbots, όπου αυτόνομες «Τεχνητές Νοημοσύνες» θα επικοινωνούν και θα αλληλεπιδρούν μαζί μας για εξυπηρέτηση πελατών, ενημέρωση αλλά και για λειτουργίες Smart Home. H Siri της Apple και το Voice Assistant της Google είναι στενοί συγγενείς των Chatbots, μια και παρουσιάστηκαν πρώτα στα Smartphones και έχουν παρόμοιες λειτουργίες και λογική, αλλά βασίζονται στη φωνητική επικοινωνία.

O νέος messenger της Google ονομάζεται Allo και φαίνεται ελκυστικός, απλός, εύχρηστος με όλες τις δυνατότητες που περιμένουμε σήμερα από μια τέτοια εφαρμογή. Το μυστικό όπλο της Google όμως κρύβεται μέσα του και είναι το Google Assistant.

Πρόκειται για μια αρχική έκδοση του Chatbot της Google με περιορισμένες λειτουργίες. Καθώς πραγματοποιούμε κάποια συνομιλία στο Allo, μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του καλώντας το με το πρόθεμα @google και να του ζητήσουμε διάφορες πληροφορίες όπως εστιατόρια, συνταγές, καιρό κ.α. Φυσικά μπορούμε να μιλήσουμε απευθείας μαζί του μέσω της εφαρμογής.

Nest

Google Home

Το Google Home είναι η πλατφόρμα Smart Home της Google και ετοιμάζεται να βγει στην αγορά μέχρι τέλος του έτους. Θα έχει να ανταγωνιστεί το Echo της Amazon, το οποίο έχει φτάσει τις 3 εκατομμύρια πωλήσεις στις Η.Π.Α. και αργότερα το αντίστοιχο προϊόν της Apple. Το Echo στην ουσία είναι ένας υπολογιστής με τον ψηφιακό βοηθό Alexa ο οποίος επικοινωνεί με εμάς μέσω φωνής όπως η Siri και εκτελεί διάφορες λειτουργίες στο σπίτι, οργανώνει τις ασχολίες μας αλλά και πραγματοποιεί αναζητήσεις στο Internet.

Το Google Home θα υποστηρίζεται από το Google Cast ενώ φυσικά θα συνεργάζεται και με τους έξυπνους θερμoστάστες της Nest και θα βασίζεται στον Google Assistant, αυτόν που βρίσκεται ήδη μέσα στο Allo. Μέσω φωνής θα προσφέρει έλεγχο όλων των διασυνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι, πληροφορίες από το Internet όπως για παράδειγμα τον καιρό, κρατήσεις θέσεων σε εστιατόρια, παραγγελίες φαγητού κ.α. αλλά και μέσω του Google Cast, streaming μουσικής, video και τηλεοπτικών σειρών σε όλες τις οθόνες και ασύρματα ηχεία μέσα στο σπίτι.

Η πλατφόρμα Google Home θα είναι ανοιχτή φυσικά για όλους τους ενδιαφερόμενους να χτίσουν πάνω της εξατομικευμένες υπηρεσίες και εφαρμογές Smart Home κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουν οι Startups οι οποίες ασχολούνται με το συγκεκριμένο χώρο. Το ίδιο ισχύει και για την πλατφόρμα της Amazon την οποία υποστηρίζει μάλιστα με ειδικό Fund έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις