Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Εταιρεία σαν υπηρεσία” από την Εσθονία και την Holvi

Αργά η γρήγορα θα γινόταν και αυτό: ο «εκδημοκρατισμός της επιχειρηματικότητας» όπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος e-Residency της Εσθονίας και η δημιουργία του πρώτου «Digital Nation» με δημιουργία και πλήρη διαχείριση εταιρείας εξ’ αποστάσεως!

Από τη 1η Δεκεμβρίου 2014 που άρχισε το πρόγραμμα e-Residency από το κράτος της Εσθονίας περίπου 20.000 πολίτες από 138 χώρες έχουν αποκτήσει την ειδική έξυπνη κάρτα και περίπου 3.000 από αυτούς έχουν δημιουργήσει εταιρείες με Εσθονικό ΑΦΜ. Πολλοί εξ΄αυτών μάλιστα βρήκαν ένα λόγο παραπάνω να επισκεφτούν την Εσθονία για λόγους συνεργασιών, επιχειρηματικής ανάπτυξης κλπ.

Μέχρι σήμερα αν και μπορούσες να ανοίξεις εταιρεία εξ΄αποστάσεως στην Εσθονία, αυτή έπρεπε να γίνει μέσω κάποιου τοπικού επιχειρηματικού συμβούλου με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι το άνοιγμα εταιρικού λογαριασμού στη τράπεζα. Αυτή η διαδικασία κανονικά απαιτεί τη φυσική παρουσία στη τράπεζα με αρκετή γραφειοκρατεία. Οι τοπικοί συνεργάτες αναλάμβαναν τα πάντα αλλά και πάλι η όλη διαδικασία δεν ήταν εντελώς αυτοματοποιημένη και online.

Το μεγάλο βήμα έγινε με τη συνεργασία της Εσθονίας και του προγράμματος e-residency με τη Holvi, μια φινλανδική FinTech Startup του 2011 η οποία πριν ένα έτος περίπου εξαγοράστηκε από την τράπεζα BBVA.

H Holvi λειτουργεί σαν εταιρεία διαχείρισης πληρωμών και εκτός από εταιρικούς λογαριασμούς προσφέρει λογιστικές υπηρεσίες, έκδοση και διαχείριση τιμολογίων, ηλεκτρονικές πληρωμές, δημιουργία e-Shop, με έκδοση χρεωστικής κάρτας Mastercard. Πλέον η Holvi προσφέρει και τη δημιουργία εταιρείας σαν υπηρεσία μέσω ενός συνεργάτη στην Εσθονία και συγκεκριμένα την Profia.

Πλέον τα βήματα για να ανοίξεις μια προσωπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, κάτι σαν την δική μας μονοπρόσωπη ΙΚΕ, στην Εσθονία εξ’ αποστάσεως είναι:
1.  Αρχικά κάνεις αίτηση για e-resident για να αποκτήσεις την σχετική κάρτα, η οποία σημειωτέον χρησιμοποιήται και για ψηφιακές υπογραφές και ηλεκτρονική πιστοποίηση. Το κόστος έκδοσης είναι 100 ευρώ.
2. Ακολούθως, κάνεις αίτηση online για τη δημιουργία εταιρείας με ένα συνεργάτη της Holvi, με την όλη διαδικασία να γίνεται γραπτώς και μέσω Skype, βήμα-βήμα. Με συνολικό κόστος 850 ευρώ. Μέσα σε πέντε μέρες η εταιρεία με εσθονικό ΑΦΜ είναι έτοιμη!
3. Κάνεις αίτηση εγγραφής στη Holvi για δημιουργία εταιρικού λογαριασμού για e-residents και με 35 ευρώ το μήνα έχεις άμεσα διαθέσιμο τον λογαριασμό, πλήρη λογιστική διαχείριση με αποδόσεις ΦΠΑ κλπ., ηλεκτρονικά τιμολόγια, ηλεκτρονικές πληρωμές, έκδοση χρεωστικής κάρτας Mastercard και δημιουργία E-shop!

Ήδη οι πρώτες εταιρείες από e-residents είναι σε λειτουργία, όπως η Moonsireweb, μια συμβουλευτική εταιρεία με τον ιδρυτή της να είναι Ισπανο-Ιταλός.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις