Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι FinTech υπηρεσίες στοχεύουν διαφορετικά κοινά αλλά μήπως υπάρχει υπερπροσφορά;

Πέρα από την εξέλιξη της τεχνολογίας οι υπηρεσίες FinTech βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε μεγάλες αγορές, εκατομμυρίων υποψηφίων πελατών, οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν όπως θα έπρεπε από τις τράπεζες για διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης επένδυσης που απαιτείτο από τους μεγάλους και δυσκίνητους οργανισμούς για να αποκτήσουν μια πελατεία με μικρή σχετικά κερδοφορία.

Μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μετανάστες είναι μερικές χαρακτηριστικές ομάδες οι οποίες ανήκουν στους λεγόμενους αγγλιστί «underbanked». Αν σε αυτούς προσθέσουμε και μερικά εκατομμύρια κόσμο, στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακαλώ, οι οποίοι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό αντιλαμβανόμαστε τις ευκαιρίες που ξεπροβάλλουν στον συγκεκριμένο χώρο και για αυτό το λόγο βλέπουμε την υπερπληθώρα FinTech υπηρεσιών ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, οι οποίες η μία μετά την άλλη παίρνουν και τραπεζικές άδειες.

Burnmark

Στο γράφημα της Burnmark, το οποίο συνοδεύει μια μεγάλη έρευνα για τους λόγους που ο κόσμος επιλέγει τις διάφορες FinTech υπηρεσίες, βλέπουμε μερικές μεγάλες ομάδες κοινού και πως αυτές εξυπηρετούνται απο συγκεκριμένες Startups. Προφανώς υπάρχει στόχευση απο τις Startups αλλά και πάλι διακρίνουμε ότι υπάρχει μια σημαντική προσφορά παρεμφερών υπηρεσιών ενώ και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αντιδρούν και να ενεργοποιούνται σε πολλές απο αυτές τις ομάδες καταναλωτών (βλ. iBank Pay και παρόμοιες υπηρεσίες).

Μπορεί να αντέξει η αγορά όλες αυτές τις Startups; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά αν έπρεπε να κάναμε μια πρόβλεψη είναι ότι κάποια στιγμή, και μάλιστα σχετικά σύντομα, θα υπάρξει μια ενοποίηση υπηρεσιών με διάφορους τρόπους και ειδικά μέσω συνεργιών και εξαγορών (βλ. συνεργασία N26 – Transferwise).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις