Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To EIF έχει κόψει την “κάνουλα” χρηματοδότησης προς τα αγγλικά VCs

Άλλη μια σοβαρή επίπτωση του Brexit έχει αρχίσει εδώ και καιρό να διαφαίνεται στον επενδυτικό οικοσύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου μια και από τον περασμένο Μάρτιο, όπου και ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50, σταμάτησαν οι χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) προς τα VCs.

Σύμφωνα με άρθρο του Politico, υπάρχουν πολλές αναφορές από VC managers του Ηνωμένου Βασιλείου ότι από τον περασμένο Μάρτιο πάγωσαν όλες οι διαδικασίες χορήγησης χρηματοδοτήσεων από το EIF. Και πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα μια περίπου τα μισά χρήματα των VCs του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται από το EIF.

Αν δεν βρεθεί η αναγκαία λύση από την Βρετανική κυβέρνηση τίθεται σε κίνδυνο η υποστήριξη των τεχνολογικών Startups του Λονδίνου σε μια περίοδο που το Βερολίνο, το Παρίσι αλλά και άλλες πόλεις αυξάνουν συνεχώς τις επενδύσεις VCs. Αν αυτό συνδυαστεί και με τη μειωμένη ροή μηχανικών και developers από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, λόγω της αβεβαιότητας του Brexit, τότε το εκεί οικοσύστημα των Startups έχει μπροστά του δυο τεράστια προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του EIF οι χρηματοδοτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστούν βαθύτερο έλεγχο και να παρθεί υπόψη μια ευρύτερη γκάμα παραγόντων, χωρίς αυτοί να κατονομαστούν. Μέσα στους όρους χρηματοδότησης του EIF είναι τα 2/3 των επενδύσεων των VCs να γίνονται σε εταιρείες εντός της ΕΕ.

Αν και τα Βρετανικά VCs επενδύουν κατά κύριο λόγο εντός Η.Β., πραγματοποιούνται αρκετές επενδύσεις και στην Ε.Ε., με τα νέα δεδομένα να μπορούν να δημιουργήσουν “καραμπόλες” και εντός Ε.Ε., μια και έχουμε πολλά παραδείγματα ελληνικών Startups που έχουν πάρει χρήματα από VCs του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού ταμείου, το οποίο θα αντικαταστήσει το EIF σε βάθος χρόνου με τις άμεσες χρηματοδοτήσεις των VCs να γίνονται μέσω της κρατικής British Business Bank. η οποία θα αυξήσει τα διαθέσιμα χρήματα. Βέβαια αυτή η νέα πραγματικότητα δημιουργεί νέο πρόβλημα στα VCs που επενδύουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου μια και η British Business Bank έχει τους δικούς της όρους για υποστήριξη Startups εντός της χώρας.

Το EIF, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, συνεισφέρει περίπου το 40% των κεφαλαίων των Ευρωπαϊκών VCs, χρηματοδοτεί μεγάλα VCs όπως το Atomico, και είναι πίσω από το δικό μας Equifund. Σύμφωνα με τα νεώτερα διαθέσιμα στοιχεία το EIF από το 2011 έως το 2015 έχει υποστηρίξει 144 VCs και PE του Ηνωμένου Βασιλείου με 2,3 δισ. ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις