Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ευρώπη θα δημιουργήσει το δικό της SWIFT και IMF λόγω… Τράμπ

Η Ευρώπη ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός καινούργιου διατραπεζικού συστήματος μεταφοράς χρημάτων προς αντικατάσταση του ανεξάρτητου, αλλά εκ Αμερικής ελεγχόμενου, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να το σχεδιάζουμε“, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας σε διάσκεψη στη Γερμανία τη Δευτέρα 27 Αυγούστου σύμφωνα με δημοσίευμα του RT.
«Μελετάμε προτάσεις για κανάλια και συστήματα πληρωμών, ανεξάρτητα από τη SWIFT, αλλά και για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου».

Πέρα από το σύστημα μεταφοράς χρημάτων, ο Μάας παρουσίασε μια νέα στρατηγική εξωτερικής πολιτικής. “Είναι πλέον καιρός να επαναβαθμολογηθεί η Διατλαντική Εταιρική Σχέση – ορθολογικά, κριτικά και ακόμη και αυτοκριτικά“, ανέφερε ο Μάας.

Επιπλέον, ο Μάας επιθυμεί επίσης να καταστούν αυτόνομα τα διατραπεζικά κανάλια πληρωμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες – το “Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο“. Η ιδέα προφανώς σχετίζεται με τις ΗΠΑ που πρόσφατα απέσυραν την υποστήριξή τους στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Η SWIF ως οργανισμός θεωρείται ουδέτερος παίκτης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ,αλλά μετά την επανενεργοποίηση των κυρώσεων κατά του Ιράν τον Μάιο από τις Η.Π.Α., η SWIFT θα κληθεί να αποκόψει τις ιρανικές τράπεζες από το δίκτυό της στις αρχές Νοεμβρίου.
Εάν δεν το πράξει, ο οργανισμός απειλείται με μέτρα εναντίον των μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και κατά των χρηματοπιστωτικών εταιρειών στις οποίες εργάζονται. Αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγορεύσεις ταξιδιών των Η.Π.Α. και περιορισμούς στη λειτουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H SWIFT έχει την έδρα της στο Βέλγιο αλλά το διοικητικό της συμβούλιο απαρτίζεται από στελέχη όλων των μεγάλων τραπεζών των Η.Π.Α. ενώ ο νόμος στις Η.Π.Α. μπορεί να επιβάλει στη SWIFT ενέργειες προς όλα τα μέλη της σε όλο τον κόσμο.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της, το δίκτυο της SWIFT διασυνδέει πάνω από 11.000 τραπεζικά ιδρύματα σε πάνω από 200 χώρες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις