Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ισραήλ: Με «άρωμα» NBA το νέο VC Fund ύψους 50 εκατ. δολ.

To VC Fund «Sheva» ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του τρέχοντος έτους και έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε επιχειρήσεις FinTech, Κυβερνοασφάλεια και web3

Ο πρώην ισραηλινός αστέρας του NBA, Όμρι Κάσπι, ίδρυσε ένα VC Fund, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, με την ονομασία «Sheva», θέλοντας να επενδύσει σε Startups αρχικού σταδίου.

Το συγκεκριμένο VC, συνιδρύθηκε με τον David Citron, βετεράνο επενδυτή επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο οποίος πρόσφατα ήταν συνεργάτης της Global Founders Capital που ηγήθηκε των δραστηριοτήτων της ευρωπαϊκής εταιρείας στο ισραηλινό οικοσύστημα.

Επηρεασμένος από αστέρες του ΝΒΑ που επένδυσαν σε εταιρείες τεχνολογίας, όταν αποσύρθηκε και επιστρέφοντας στο Ισραήλ, ο Κάσπι ενίσχυσε τις δραστηριότητές του στην πρώτη φάση της τεχνολογίας και έκτοτε έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από δώδεκα εταιρείες τα τελευταία χρόνια.

Στην προσπάθειά του να εμπλακεί περισσότερο στο οικοσύστημα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, συνάντησε τον David Citron, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Όμρι αρχικά επικοινώνησε μαζί μου στο LinkedIn. Ήμουν πάντα λάτρης του μπασκετικού του στυλ και μεγάλωσα βλέποντας τον Όμρι να εκπροσωπεί το Ισραήλ. Όμως, ένα αίτημα από κάποιον όπως ο Κάσπι Casspi, αρχικά φάνταζε ουτοπικό. Το καταφέραμε όμως γρήγορα και αρχίσαμε να επενδύουμε σε μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου.

Η χημεία μας ήταν τόσο καλή, που έφτασε σε ένα σημείο που πολλές εταιρείες μάς πρότειναν να συνεργαστούμε, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του εγχειρήματος. Ήδη σκεφτόμασταν την ίδρυση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου, αλλά ακούγοντας αυτό το μήνυμα από επιχειρηματίες περισσότερες από μία φορές, καταλάβαμε πως αυτό ήταν ένδειξη της πραγματικής προσαρμογής του προϊόντος στην αγορά, οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Και κάπως έτσι η «Sheva» εκτοξεύτηκε».

Η «Sheva» εστιάζει σε pre-seed και seed stage, καθώς και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επενδύσεων αρχικού σταδίου. Το VC σκοπεύει να επενδύσει σε 20 εταιρείες, μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία.

Η «Sheva» ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του τρέχοντος έτους και έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε επιχειρήσεις FinTech, Κυβερνοασφάλεια και web3. Μεταξύ των επενδυτών του VC είναι θεσμικοί επενδυτές, οικογενειακά γραφεία, επιχειρηματίες τεχνολογίας και εξαιρετικά ενεργά crossover funds που έχουν επενδύσει, σε μεγάλο βαθμό, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κάσπι δήλωσε πως: «Ήμουν πάντα ο πιο σκληρός εργαζόμενος· ο πρώτος που θα πήγαινε στο γυμναστήριο και ο τελευταίος που θα έφευγε. Πιστεύω ότι το ίδιο επίπεδο ενέργειας είναι αυτό που απαιτείται από έναν ιδρυτή πρώιμου σταδίου και είμαι πρόθυμος να φέρω τη φωνή μου και ένα ισχυρό δίκτυο που είχα την τύχη να χτίσω στην καριέρα μου για να προσφέρω πραγματική διαφοροποιημένη αξία στους ιδρυτές μας. Ο David και εγώ έχουμε πολύ μικρή επικάλυψη στην αξία που προσφέρουμε στο χαρτοφυλάκιό μας, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής δύναμης.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη φανταστική κοινότητα των LP μας που περιλαμβάνει διασημότητες, influencers, ιδρυτές «μονόκερων», επενδυτές «αγγέλων» και επιτυχημένους γενικούς ιατρούς, είναι αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια νικητήρια φόρμουλα για πραγματική προστιθέμενη αξία».

O Citron, τέλος, προσθέτει: «Συνδυάζουμε δύο επιτυχημένα μοντέλα VC που έχουν δοκιμαστεί σε όλο τον κόσμο: το ζεύγος διασημοτήτων και βετεράνων VC και ένα επενδυτικό μοντέλο πρώιμου σταδίου που εστιάζει στην επένδυση σε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες σε αρχικό στάδιο και, στη συνέχεια, διπλασιάζοντας τους αναδυόμενους νικητές μαζί με τους LP. Πιστεύουμε ότι οι LP θα πρέπει να συμμετέχουν πολύ περισσότερο στον κύκλο ζωής των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου και οι επενδυτές μας είναι πολύ πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε άμεσες επενδυτικές ευκαιρίες μαζί μας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις