Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Alfonso AJ Perez: «Έλληνες, συνεχίστε να μαθαίνετε και να δοκιμάζετε νέες εμπειρίες»!

Να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να γνωρίζουν νέες εμπειρίες συμβουλεύει τους Έλληνες ο Alfonso AJ Perez, ο οποίος ήταν ο δημιουργός του 3D printing για οικιακή και καθημερινή χρήση. Ο AJ Perez βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στο StartSmart Greece 2015 Forum.

O Alfonso AJ Perez μιλάει αποκλειστικά στο Startupper.gr για τις νέες τεχνολογίες, τις startup επιχειρήσεις και την καινοτομία. Δίνει πρακτικές συμβουλές στους Έλληνες startuppers και υποστηρίζει την ιδέα της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και της εστίασης στις νέες τεχνολογίες.

Startupper: Πώς αλλάζουν την καθημερινή μας ζωή οι εκτυπωτές 3D;

Alfonso AJ Perez: Το 3D printing έχει φέρει καινοτόμες ιδέες σχεδόν σε κάθε τομέα όπου χρησιμοποιούνται συσκευές. Για παράδειγμα, ένα μόσχευμα κρανίου δημιουργήθηκε πρόσφατα με αυτή την τεχνολογία και εμφυτεύτηκε σε ασθενή που είχε κάταγμα στο κρανίο του. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι δραστηριότητες της General Electric, καθώς από το 2016 θα χρησιμοποιήσει εκτοξευτές καυσίμων στους κινητήρων των αεροσκαφών Boeing, οι οποίοι επίσης θα έχουν δημιουργηθεί από αυτήν την τεχνολογία. Ακόμη και τιράντες έχουν δημιουργηθεί με την τεχνολογία 3D εκτύπωσης και υπάρχουν δεκάδες άλλα ανάλογα παραδείγματα, τα οποία δεν μπορούν να απαριθμηθούν εδώ.

Startupper: Πόσο εύκολο είναι τελικά να υιοθετηθεί η τεχνολογία αυτή στην καθημερινή μας ζωή;

Alfonso AJ Perez: Η εταιρεία NVBOTS έχει αποδείξει ότι ακόμη και μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες και να αξιοποιηθούν αντίστοιχα στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το NVPro σε μια τάξη, με τους δασκάλους να ενθαρρύνουν τους μαθητές να δημιουργήσουν και να “τυπώσουν” στους 3D εκτυπωτές. Προσωπικά, πιστεύω ότι η τεχνολογία αυτή είναι κατάλληλη για να τη χρησιμοποιήσουν παιδιά από 6 ετών και να κάνουν ακριβώς ό,τι και οι ενήλικες.

Startupper: Ποια είναι τα στρατηγικά σας σχέδια για τη NVBOTS;

Alfonso AJ Perez: Ο κόσμος του 3D printing έχει προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όταν έληξε ισχύς για τις βασικές πατέντες, είδαμε μια ραγδαία ανάπτυξη της δραστηριότητας των startups. Το σημαντικότερο ζήτημα με το 3D printing σήμερα είναι ότι εάν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, πρέπει να έχεις… διδακτορικό. Δεν είναι απλή η χρήση τους ούτε η λειτουργία τους. Δυστυχώς για τους καταναλωτές, οι περισσότερες από τις startups υποσχέθηκαν πολλά, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα. Έτσι, ως αποτέλεσμα, η αγορά πλημμύρισε από φθηνούς και δύσχρηστους 3D εκτυπωτές, οι οποίοι άφησαν δυσαρεστημένους τους καταναλωτές. Εμείς, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση να «ξεχωρίσουμε» τις συσκευές: εάν, δηλαδή, αναζητείτε την ποιότητα στην εκτύπωση, θα πρέπει να αποκτήσετε και ένα ποιοτικό μηχάνημα.

Με βάση τις νέες καινοτομίες της NVBOTS, καταφέραμε να χαμηλώσουμε τα εμπόδια στη χρήση 3D εκτυπωτών. Με το NVPro καθένας, φοιτητής, μηχανικός, γιατρός ή καλλιτέχνης, μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή και σε λίγα λεπτά να εξοικειωθεί με αυτήν, αντί να σπαταλά ολόκληρους μήνες. Το προϊόν μας κατέχει ηγετική θέση στην αγορά, διότι ακριβώς εγγυάται την εύκολη χρήση και τον αυτοματισμό και έχουμε ήδη διαπιστώσει ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από τρία χρόνια δοκιμαστικής κυκλοφορίας. Σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σκοπεύουμε να εισέλθουμε σε νέες αγορές.

Startupper: Ποιες ιδέες θα πρέπει να έχει ένας startupper για να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο project;

Alfonso AJ Perez: Εάν επρόκειτο να δώσω γενικές συμβουλές σε όποιον θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση, η καλύτερη συμβουλή είναι να φτιάξει μια δυνατή ομάδα. Η ομάδα αυτή στην αρχή πρέπει να είναι μικρή, ώστε το μισθολογικό κόστος να είναι λογικό. Θα πρέπει να υπάρχει ισότητα μεταξύ των μελών της, γιατί έτσι θα είναι όλοι απελευθερωμένοι και θα έχουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Στο κάτω-κάτω, το σημαντικότερο για μια επιχείρηση είναι η ομάδα των συνεργατών της, των ανθρώπων της. Εάν έχεις μια καλή ομάδα συνεργατών, θα επιτύχεις.

Startupper: Τι θα συμβουλεύατε ειδικά τους Έλληνες startuppers;

Alfonso AJ Perez: Η βασική συμβουλή μου είναι να μη σταματήσουν να μαθαίνουν. Όταν θα σταματήσεις θα ρωτάς, την ίδια στιγμή θα σταματήσεις να αποκτάς και νέες γνώσεις. Να ρωτάς πάντα για συμβουλές, όχι για χρήματα. Εάν ένας επενδυτής σε «πάει» και θεωρεί ότι έχεις μια καλή επιχείρηση, τότε θα επενδύσει σε σένα και στην επιχείρησή σου. Ο Αϊνστάιν είχε πει κάποτε ότι η νοητή γραμμή που σε χωρίζει από την τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, αλλά να περιμένεις κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Εάν δεν μάθεις κάτι, κάθε φορά, κάποια στιγμή θα αποτύχεις. Και θα συνεχίσεις να αποτυγχάνεις. Έτσι, συνέχισε να μαθαίνεις!

Σημειώνεται τέλος ότι εγγραφές στο συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν εδώ.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις