Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Λεφτά …υπάρχουν;

Αν κάποιος το σκεφτεί λίγο παραπάνω, τα Startups δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε στην Ελλάδα από το 2009 και έπειτα. Υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, σε μία εκδήλωση της Forthnet, ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Πάνος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία προήλθε από τα σπλάχνα του ΙΤΕ, ήταν το πρώτο ελληνικό Startup. Τουλάχιστον, όσον αφορά το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, αυτή η θέση μάλλον ισχύει παρά το ότι έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από την ίδρυση της Forthnet.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα Startups όσον αφορά στην εξεύρεση των κεφαλαίων που χρειάζονται για να κάνουν το επόμενο βήμα. Δεν εννοώ τα πρώτα κεφάλαια, το αποκαλούμενο και seed funding, καθώς εκεί κυριολεκτικά ισχύει η ατάκα «λεφτά υπάρχουν». Και αυτό γιατί και από τα Jeremie Funds έπεσαν αρκετά χρήματα και υπήρξαν ουκ ολίγοι μεμονωμένοι angel επενδυτές που χρηματοδότησαν έναν ενδεχομένως όχι μεγάλο, αλλά ικανοποιητικό αριθμό startups στην Ελλάδα, ιδίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα έχει να κάνει με τον πρώτο σοβαρό γύρο χρηματοδότησης, το αποκαλούμενο και «Series A». Και για να προλάβω όσους σπεύσουν να μου επισημάνουν ότι υπήρξαν πολλές ελληνικές startups που έλαβαν πολλαπλούς γύρους χρηματοδότησης, χρηματοδότηση τύπου «Series A» δεν είναι να πάρεις 700 και 800 χιλιάρικα, ούτε καν 1,5 και 2 εκατ. ευρώ. Είναι όταν «χτυπάς» 15, 20 και 30 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης.

Τέτοια Startups υπήρξαν, όπως, για παράδειγμα, η Workable. Όμως, στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρξε «Series χρηματοδότηση, οι επενδυτές ήταν από τα εξωτερικό. Και τα Startups που την πήραν, είχαν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.

Παρακολουθώ το ελληνικό Startup οικοσύστημα τα τελευταία χρόνια και έχω καταλήξει πλέον ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που υπάρχει είναι πως δεν μπορείς να βρεις στην Ελλάδα ένα venture capital fund, το οποίο να μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ενός startup, όταν πρέπει να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα του. Όταν δηλαδή χρειάζεται ένα ποσό της τάξεως των 8 – 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να έχει τα κεφάλαια εκείνα που θα του επιτρέψουν να επεκταθεί διεθνώς με τον σωστό τρόπο και να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που σίγουρα θα βρει στο εξωτερικό. Και επειδή μπορεί τα απαιτούμενα κεφάλαια να μην είναι εφικτό να τα καλύψει ένα ελληνικό VC, να υπάρχει τουλάχιστον ένα fund με έδρα την Ελλάδα που θα συμμετέχει σε έναν γύρο χρηματοδότησης με εμπλεκόμενους και ξένους επενδυτές.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό θα αναρωτηθεί κανείς; Είναι αρκετοί οι παράγοντες που με κάνουν να πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι τα ξένα επενδυτικά funds δεν έχουν σταματήσει να ανησυχούν για την ελληνική πραγματικότητα και το τι μπορεί να συμβεί στη χώρα. Γι’ αυτό και ζητάνε τη μεταφορά της έδρας του startup που τους ενδιαφέρει εκτός της Ελλάδας. Και φυσικά η μεταφορά γίνεται. Με τους ρυθμούς που πάμε, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον δεν θα υπάρχει σοβαρή και με προοπτικές εταιρεία που ξεκίνησε ως Startup από την Ελλάδα που να διατηρεί εδώ την έδρα της. Με ότι αυτό σημαίνει.

Επιπλέον, ένα ελληνικό σοβαρό fund για «Series A» χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει και startups που δεν μπορούν εύκολα να πάνε στο εξωτερικό και να παρουσιάσουν το business plan τους. Και γενικότερα χρειάζεται να έχεις εντός των συνόρων όσο το δυνατόν περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ιδίως όταν τα κεφάλαια που αναζητείς είναι 8ψήφια.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι προσπάθειες υπάρχουν ή τουλάχιστον φημολογούνται. Αλλά ακόμη δεν έχω δει – επισήμως – κάποια ανακοίνωση που να κάνει λόγο για VC fund για «Series A» χρηματοδοτήσεις με επίκεντρο την ελληνική αγορά. Όταν δω αυτή την ανακοίνωση, τότε θα μπορώ να πω ότι «λεφτά υπάρχουν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις