Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

2,42 δισ. ευρώ πρόστιμο στη Google από την ΕΕ λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού στις αγορές online

Επτά χρόνια κράτησε η έρευνα της Ε.Ε. για την Google και συγκεκριμένα για την μητρική της, την Alphabet Inc., μετά από καταγγελίες που έκαναν εταιρείες όπως η Yelp, Foundem, News Corp κ.α. ότι χρησιμοποιεί τα εξαιρετικά δημοφιλή αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης για να προωθήσει διαφημίσεις προϊόντων απο το Google Shopping.

2,42 δισ. ευρώ το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια και κρίθηκε ένοχη ότι η Google έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της για να προωθήσει τη δική της υπηρεσία εύρεσης προϊόντων στη κορυφή μάλιστα των αποτελεσμάτων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε εταιρεία από την Ε.Ε. μέχρι σήμερα.
Επίσης, αν δεν προβεί σε διορθωτικές ενέργειες μέσα σε 90 ημέρες θα επιβάλλεται πρόστιμο 5% επί των ημερήσιων εσόδων της, περίπου 13 εκατ. ευρώ την ημέρα δηλαδή!

Την ανακοίνωση του τεράστιου προστίμου έκανε η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού στην Ε.Ε., Margrethe Vestager, και σημείωσε ότι η Google δεν άφησε το περιθώριο σε άλλες εταιρείες να ανταγωνιστούν και να καινοτομήσουν και ειδικότερα αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές τη πρόσβαση τα οφέλη του υγιούς ανταγωνισμού, της επιλογής και της καινοτομίας.

Σε ένα post του 2015 η Google υποστηρίζει ότι δυο από τις υπηρεσίες που προκάλεσαν άλλες έρευνες της Ε.Ε., όπως το Google Travel και το Google Shopping, το οποίο είναι στο επίκεντρο του τεράστιου προστίμου, με κανένα τρόπο δεν είναι στο προσκήνιο, με το Amazon και το Ebay να επηρεάζουν σαφώς περισσότερο τις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων.

Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση η Google χρησιμοποιεί τα απίστευτα δημοφιλή αποτελέσματα της αναζήτησης για να εμφανίσει προϊόντα προς αγορά διαφημιζομένων μέσω της υπηρεσίας Google Shopping.

O CEO της Foundem, Shivaun Raff, αφού χαιρέτισε την απόφαση της Ε.Ε. ανάφερε ότι πάνω απο μια δεκαετία η μηχανή αναζήτηση της Google έχει παίξει ένα αποφασιστικό ρόλο σε ότι διαβάζουμε, χρησιμοποιούμε και αγοράζουμε online και πρέπει να υπάρχει έλεγχος για να περιοριστεί η δύναμη του μεγάλου παίκτη.

Άλλες περιπτώσεις προστίμων απο την Ε.Ε. σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας περιλαμβάνουν:

Την Microsoft το 2008 με πρόστιμο 899 εκατ. ευρώ για τον Internet Explorer και την επιλογή άλλων πλοηγών στα Windows.

Την Intel το 2009 όπου της επιβλήθηκε πρόστιμο 1 δισ. ευρώ για εκπτώσεις στους κατασκευαστές PC με τη προϋπόθεση να αποφύγουν επεξεργαστές της AMD.

Την Qualcomm το 2015 με 2 δισ. ευρώ πρόστιμο για αθέμιτο ανταγωνισμό μια πούλησε τα προϊόντα της κάτω του κόστους.

Την Apple το 2016 και την Ιρλανδία η οποία έδωσε 13 δισ. ευρώ ελαφρύνσεις φόρων στην αμερικανική εταιρεία.

Το Facebook το 2017 με πρόστιμο 110 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση του χρηστών του WhatsApp με αυτούς του Facebook.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις