Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Τρέχουν» να προλάβουν το FinTech οι ελληνικές τράπεζες

Η «έκρηξη» του FinTech και η δυνατότητα που παρέχουν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες – εφαρμογές – στους πολίτες της χώρας να εκδώσουν χρεωστικές – κυρίως – κάρτες τις οποίες «εκδίδουν» σε λίγα μόλις λεπτά έχει θορυβήσει τις ελληνικές τράπεζες που αναζητούν λύσεις.

Number26, Revolut και Monese είναι μερικές – οι πιο γνωστές – εφαρμογές που χρησιμοποιούν και οι Έλληνες πολίτες έχοντας με τον τρόπο αυτό στα χέρια τους μια ευρωπαϊκή κάρτα την οποία μπορούν και «φορτώνουν» ξεπερνώντας έτσι και τα capital controls. Το γεγονός ωστόσο που «τρομάζει» τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εκδώσει μια χρεωστική κάρτα εξ’ αποστάσεως.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να ανοίγει τραπεζικό λογαριασμό και ταυτόχρονα να εκδίδει και κάρτα – απομακρυσμένα. Σήμερα η δημιουργία λογαριασμού απομακρυσμένα (μέσω τηλεφώνου ή ακόμη και μέσω διαδικτύου) είναι αδύνατη.

TrapezaEllados_702x336

Στελέχη, ελληνικών τραπεζών, εκτιμούν ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς τον «εκσυγχρονισμό» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την «είσοδο» των ελληνικών τραπεζών στην «εποχή» του FinTech.

Ωστόσο θα πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη «θέρμη» τον τομέα αυτόν ο οποίος σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με τις λύσεις που πολλές εταιρείες – κυρίως Startup – προσφέρουν είναι εξαιρετικά καινοτόμες και μέσω αυτών μπορεί κάποιος να δει στην πράξη το “disrupt” σε έναν τομέα που το βασικό του μοντέλο ήταν αμετάβλητο και πολλές δεκαετίες.

Υπό αυτό το πρίσμα τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, στην Ελλάδα, από όλες τις πλευρές, είναι πολλά και απαιτείται αρκετή προσπάθεια, αλλά και υπομονή, καθώς οι «παγίδες» είναι πολλές και εξαιρετικά επικίνδυνες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις