Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κάτι κινείται στο ελληνικό FinTech

Η στήλη έχει καταγραφεί στο μυαλό πολλών αναγνωστών της ως μία στήλη που παρουσιάζει τα πάντα …μαύρα. Βέβαια, ο τίτλος της είναι «Τα …κακώς κείμενα» που σημαίνει ότι επιδιώκουμε να αναφέρουμε τα …κακώς κείμενα του Ελληνικού Startup Οικοσυστήματος, τουλάχιστον με βάση την εντελώς υποκειμενική άποψη μου, ώστε να υπάρξει κάποια αντίδραση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένες φορές που αισθάνεσαι λίγο πιο αισιόδοξος. Ότι κάτι μπορεί και να κινείται τελικώς σε ορισμένους τομείς. Ότι υπάρχει κάποια ελπίδα.

Το γράφω αυτό με αφορμή αυτά που άκουσα – μεταξύ πολλών άλλων – στο Digital Finance Forum που διοργανώθηκε την χθες, Τρίτη (31 Μαϊου 2016) και στην οποία είχα αρκετά μεγάλη «εμπλοκή». Αναζητώντας τη θεματολογία για το συγκεκριμένο forum κατέληξα ότι τα ελληνικά startups που ασχολούνται με το FinTech (Financial Technology) είναι μάλλον περιορισμένα και ο Γιάννης Δοξαράς της Warply, η οποία δεν αυτοχαρακτηρίζεται εδώ και πολύ καιρό ως startup, επιβεβαίωσε αυτή την αίσθηση όταν έβγαλε ένα slide με το ελληνικό οικοσύστημα των FinTech εταιρειών και σχεδόν όλες όσες ήταν εκεί πάνω ήταν «παλιές» εταιρείες. Πρακτικά, FinTech Startup δεν θα βρεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Όμως, είμαι πλέον αισιόδοξος ότι αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει. Οι ομάδες που ανεδείχθησαν νικητές στο πρόσφατο Crowdhackathon της Εθνικής Τράπεζας είναι αρκετά αξιόλογες και αν δουλέψουν αρκετά έχουν μία καλή βάση για να προχωρήσουν. Όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν αποφασισμένες να «αγκαλιάσουν» και να βοηθήσουν τα Startups. Αυτό δήλωσαν τα στελέχη τους κατά τη διάρκεια του forum αλλά αυτό δείχνουν και με τις πράξεις τους. Η Εθνική Τράπεζα έκανε ήδη ένα Crowdhackathon και ετοιμάζεται να δημιουργήσει έναν Impact Accelerator για FinTech Startups και θέλει να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές που προέκυψαν.

Η Eurobank ετοιμάζεται για το δικό της Hackathon στο τέλος Ιουνίου και επίσης δηλώνει ότι θέλει τη συνεργασία με τα Ελληνικά Startups, ενώ έχει και το egg που σταδιακά κινείται και προς το χώρο του fintech. Και η Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε ότι επιδιώκει τη συνεργασία με FinTech Startups. Και οι τρεις δηλώνουν ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να ανοίξουν τα API τους και ότι δεν τους φοβίζει ο συναγωνισμός με τα Startups. Και είναι εκεί που αναρωτιέσαι αν αυτά υπήρχε περίπτωση να ειπωθούν πριν από 4-5 χρόνια. «Σε καμία περίπτωση» είναι η απάντηση που θα λάβετε από οποιοδήποτε τραπεζικό στέλεχος.

Αυτή η αλλαγή στη νοοτροπία των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ σημαντική και το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκινά και μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός μικρού FinTech Hub στην Ελλάδα.

Δεν θέλω πολλά: 8-10 FinTech Startups, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες των οποίων να αξιοποιούν οι ελληνικές τράπεζες, όπως και εκείνες των 3-4 FinTech εταιρειών που ήδη υπάρχουν. Είναι ένας Β2Β τομέας με πολλές προοπτικές και ευκαιρίες. Και ίσως να μπορούμε να τα καταφέρουμε ως χώρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις